zurli

Baked Alaska

Baked Alaska

O pufoşenie delicioasă, o bombă calorică, aromată, fină, dulce.
Reţeta mea preferată, prima reţetă preparată „în familie”, la care soţul şi-a dat seama că are înclinaţii şi spre partea culinară .
Am preparat-o de patru ori şi-o s-o  prepar de fiecare dată când doresc să surprind, să satisfac papilele gustative ale unor adevăraţi gurmanzi sau pur şi simplu să mă joc în bucătărie .
Multă lume se fereşte s-o prepare trăind cu impresia că este greu. Nu este deloc şi vă veţi convinge urmărind cu atenţie paşii prezentaţi.

Reţeta mea de suflet – Baked Alaska.

Ingrediente

Pentru îngheţată:
6 gălbenuşuri

400 ml. smântână dulce pentru frişcă
200 gr. ciocolată albă
20 ml. esenţa vanilie
zeama de la jumătate de lămîie
30 gr. unt
150 gr. zahăr 

Pentru caramel:
100 gr. zahăr
150 ml. frişcă lichidă
30 gr. unt 

Pentru blat:
3 ouă
200 gr. zahăr
150 gr. făină
30 ml.ulei
10 gr. cacao 

Pentru bezea:
6 albuşuri

100 gr. zahăr

în plus
2 linguri coniac, plus rabdare

Mod de preparare

Îngheţată.

Gălbenuşurile le-am amestecat cu zahărul şi le-am pus într-o crăticioară, la foc mic, amestecând într-una până ce s-au topit cristalele de zahăr (aveţi grijă sa nu le afumaţi, amestecaţi mereu).

Frişca am bătut-o până am obţinut o consistenţă fermă, bine legată.

Ciocolata am topit-o pe baie de abur împreună cu untul.

Când gălbenuşurile şi ciocolata s-au răcit, le-am amestecat cu frişca bătută şi esenţa de vanilie.Am încorporat uşor.

Am tapetat un bol rotund cu folie alimentară şi am turnat jumătate din compoziţie.

Am băgat vasul la congelator timp de 30 minute timp în care am preparat caramelul.

Am topit zahărul, amestecând, până a căpătat culoarea chihlimbarului.
Am luat de pe foc, am pus frişca şi untul şi am amestecat repede. Se formează „reacţii” aşa că aveţi grijă la abur şi stropi..
Am pus înapoi pe foc şi am lăsat până ce caramelul a fost perfect topit, aproximativ 10 minute.
Am scos îngheţata, am turnat sosul caramel (rece) şi am dat înapoi la frigider pentru 20 minute.

Am scos iar de la frigider şi am pus şi restul de îngheţată amestecat cu zeama de lămâie, am nivelat şi l-am lăsat  la congelator câteva ore bune (recomandabil peste noapte).

Între timp am preparat un blat simplu.
Am pornit cuptorul la temperatura de 170 grade Celsius..
Am separat albuşurile de gălbenuş. Am mixat spumă albuşurile, adăugând în ploaie zahărul, şi am mixat până s-au topit cristalele. Pentru acest pas eu prefer telul în locul mixerului, mi se pare mult mai eficient dar e bună totuşi oricare variantă.
Am adăugat, galbenusurile, apoi făina şi uleiul şi am omogenizat. Am pus cacaua, am amestecat, dar nu complet. Am încercat un amestec uşor marmorat, „jucându-mă” prin compoziţie cu furculiţa.
Am tapetat o cratiţă cu folie de aluminiu, am uns cu ulei, am presărat făina pe fund, am turnat compoziţia şi am nivelat.

Am introdus vasul în cuptorul preîncălzit şi am copt blatul la foc mic până a trecut testul cu scobitoarea (introduci o scobitoare  în mijlocul blatului şi dacă o scoţi curată, blatul e copt). A durat aproximativ 35 minute.

Când îngheţata a fost congelată, am aşezat blatul peste ea, am pus deasupra un platou cu diametrul mai mare decât al bolului şi cu o mişcare fermă am răsturnat tortul pe platou.

…..
Aici am un mic pont.
La mine, stratul  de înghetata era cât pe ce să se răstoarne. Îngheţata şi caramelul nu fac „priză” totală şi se riscă o alunecare, aşa că voi turnaţi caramelul mai mult în mijlocul bolului, lăsaţi marginile stratului de îngheţată libere 2-3 centimetri, pentru a putea face priză primul strat de îngheţată cu cel de-al doilea.
….
Am bătut spumă albuşurile pentru bezea adăugând, lingură cu lingură, zahărul.

Am îmbracat cupola în bezea cu ajutorul unei linguri mari apoi am încălzit şi colorat tortul cu ajutorul unui pistol cu gaz, pentru început plimbând flacăra desupra bezelei uşor, cu mişcări scurte, pentru a o încălzi, apoi insistand pentru a da culoare.

foto edit nov.2011.

Alternativa pistolului este un cuptor bun, cu setări de încălzire a treptei superioare, ce va fi reglat la 200 grade Celsius şi va primi cupola dulce „în gazda”, pentru 5 minute, cât să se încălzească şi caramelizeze bezeaua.
Se serveşte caldă. Poftă bună!

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

74 Comentarii


  1. Arata superb.Succes la concur,meriti sa castigi pt ca dai dovada de indemanare,ne prezinti preparate noi si interesante iar imaginile sunt pur si simplu molipsitoare:)


  2. gabi cred ca numai bun poate sa fie, de aratat arata in orice caz foarte frumos.
    cam cat de mare ti-a iesit nu-mi dau seama , cat o farfurie mica sau cat una mare? 😛
    imi place cum arata bezeaua deasupra 😀


  3. Ammy, multumesc mult.
    Mesajul tau mi-a mers la suflet.
    Nu atat urarea cat aprecierea.
    Castigat..e greu cu atatea retete bune concurente. Ma antreneaza mult provocarea, de asta m-am bagat :))); si-n plus aprecierea deosebita pentru Laura, pe care n-o zic ca pe-o linguseala:)), am laudat-o-n nenumarate randuri.
    Pup si noapte buna.


  4. Alina.
    Blatul e facut intr-o cratita cu diamentru de 22 cm si e destul de inalt.
    Ala pe care e pus e platou de tort.
    Taiat felii la fel ca orice tort, eu zic c-ar ajunge pt cel putin 10 persoane.


  5. Adelaa, la ce faci tu pe blogul tau, io-s micutza rau :))
    multumesc.pup.


  6. data viitoare faci inghetata inauntru in mai multe straturi/gusturi…iese si mai fain cred…:p, eu nu ma apuc de asa ceva (eu le cumpar) dar imi place sa ma uit la altii, e super frumos.


  7. Wow!…arata de milioane!!!
    Felicitari!xxx


  8. Super arata Gabi


  9. Acelas lucru am patit si eu, mi-a disparut postarea de miercuri… eu astept sa o recuperez, asa spun ei ca se recupereaza toate articolele pierdute…
    Iti doresc succes…


  10. Multumesc mult, Daniela.

    Daca se recupereaza inseamna ca o sa am doua deserturi Baked Alaska si-o sa ma satur, nu?
    :))))))


  11. ei gabitz, ti-a reaparut minunea de tort de inghetata, ma bucur era pacat sa se piarda.
    sper ca mai aveai pozele daca nu, eu obisnuiesc sa le sterg sa nu imi incarc .
    pupi.


  12. Si eu am scris din nou, cap coada…Sper sa fie la fel cu cea de ieri. :))))


  13. Eu am avut noroc ca o postasem dincolo. Doar la introducere am completat altfel fata de ieri.
    Pozele erau in albumul picasa , asta a fost bine.


  14. dar tu postasei inca o data?
    nu citisem postarea vazusem numai pozele si credeam ca ti-a reaparut.
    mie mi-a reaparut postarea din ziua respectiva la loc…ciudat.
    dar probabil ca va aparea si tortul alaska inca o data 😀


  15. nu, nu mi-a reaparut.
    am mai pus-o odata
    imi pare rau pentru comentarii 🙁


  16. Arata minunat Gabyta. Multa bafta !!! E o grozavie Alaska asta…


  17. da dar lasa ca eu cred ca iti va reaparea gaby, mie mi-a reaparut deci probabil ca le pun pe rand innapoi toate postarile.
    mie pana si conceptele care nu le postasem inca (si disparusera) mi-au reaparut inapoi in concepte.
    deci eu cred ca mesajul initial va aparea iar.


  18. nu o sa-mi apara, zic eu, pentru ca pe linkul ocupat de acea postare eu deja am incarcat alta
    >:d<


  19. Cat de bine poate sa arate.


  20. Gaby, foarte frumos!!!!!!


  21. Succes la concurs.


  22. Mutumesc frumos,Maria.


  23. Maria Elena, multumesc!!!


  24. bai bafta!!!
    Arata…..SENZATIONAL !!!
    Acum legat de blog…sieu am patit la fel….mi+au disparut cometarii, linkuri din postari..nimic nu mergea ok….Dupa cum am scris si la mine pe blogg…sper sa nu fie din cauza „razboiului ” dintre Fcebook si Google….
    Hai sa fim noi sanataosi…si BAFTA GABI…eu zic ca iei premiu al mare cu coronita !!!


  25. Alice, e „grele ” asa ceva cu asa concurenta prezenta si viitoare:))))
    pupici.


  26. toata lumea de pe blogger credcaa patit la fel.dar reteta e faina si am s-o incerc

  27. Dan Cretu says:

    foarte buna treaba…
    nu am gustat…
    … dar am incrdere…
    cunosc persoana…

    … e de baza…


  28. Put the recipe in English please!!! Looks soooooo good!!!


  29. Ana, is translator on sidebar .
    Kiss.

  30. Anonymous says:

    Este prima data cand te vizitez si mi-a facut o reala placere. Ti-am vazut retetele participante la concurs si iti urez MULT SUCCES!
    Ambele sunt delicioase si extrem de aratoase, imi vine sa mananc monitorul!!! 😀
    PS. Ma apuc si eu sa fac quesadilla!
    Claudia


  31. Buna seara, Claudia.
    Multumesc tare mult pentru cuvintele frumoase. Te astept cu drag, mereu.
    Quesadilla e destul de simpla daca ai lipii si carnitza ramasa de la vreo fripturica .
    ps. eu inca am cicatrice pe mana ca m-am fript de la vasul de tuci cand am invartit-o :))))
    Incearca si shaorma, e grozav de buna.
    Pupici.


  32. Gabi,

    Reteta ta e Superbissima !
    Ma duc sa te votez.
    Pup.


  33. Multumesc, Lia draga.
    Pup, week-end frumos!


  34. SUPERB !!! Mult succes la concurs, cu siguranta va fi reteta castigatoare !


  35. Multumesc tare mult.
    Nu e neaparat, sunt multe retete bune:P, dar ma onoreaza aprecierea.
    Pupici si duminica frumoasa!!!


  36. Bafta Gabytzaaa! Sa castigi si sa-mparti premiul cu noi!:)):)):))>:D<


  37. :))))))))))))))))

  38. Anonymous says:

    Shaorma in casa am tot facut, imi imaginez ca seamana cat de cat cu quesadilla, insa sosurile pregatite in casa si modul de prezentare face mancarea si mai apetisanta!!!
    Claudia


  39. Salut, Claudia. Si asta-i drept :))
    Dar ai mei ar manca zilnic shaorma:)). Am si reteta de la aia pe blog.
    Seara frumoasa sa ai.

  40. Anonymous says:

    se pun la inghetata 8 linguri zeama lamaie sau cum de sunt de doua ori 4 ling zeama lamaie?


  41. Anonim, nu. Greseala de editare.
    Azi am editat textul si.,..nu stiu ce am butonat :D.
    Multumesc.


  42. Cred ca este un desert minunat! Si arata deosebit de bine!
    Eu, deocamdata, sunt abia in ‘pragul’ casei tale virtuale, dar mi-a placut foarte tare mesajul tau de intampinare…povestea cu SUFLETUL…
    Sa ai spor in toate!


  43. Buna dimineata, Mm.
    Multumesc frumos pentru vizita si urare.
    La fel si tie.
    Ce torturi ai tu acolo pe blog..jos paaria. 😉


  44. Felicitari pentru mentiuneeeee, i fost foarte curajoasa cu gateala asta, spun asta pentru ca si eu trebuia sa o prepar o data si mi-a fost prea teama. Dar mi-ai dat curaj si poate totusi o incerc si eu.:)


  45. Neata, Laura!
    Multumesc.
    Si tie felicitari din suflet.
    Spor,; nu e nici greu si e foaaarte bun.


  46. Felicitari pentru premiu draga mea! :*


  47. Multumesc.
    La fel si tie!


  48. Arata superb bezeaua aia rumenita, asa as manca si eu putin 🙂


  49. Eu as mai manca..cam jumatate :))
    Tre’ s-o repet NEAPARAT; dar vara e lunga, am timp 😀

  50. Mihaela says:

    De unde ai pistolul?, imi trebuie si mie pt creme brulee.


  51. Salut, Miha.
    Pistolul e al sotului, il foloseste la instalatii de cupru, nu e pentru bucatarie.
    De asta e periculos pentru una ca mine :)))poznasa:))), ca e mare catitatea de gaz emanata, nu ca la pistoalele speciale.
    Am vazut la Decorix, micutz dar e.


  52. cucu bricheta nu ser poate face?


  53. pana se serveste tot il tii in congelator sau in frigider?


  54. in congelator.
    nu se strica bezeaua, desi asa am crezut, dar e recomandat sa il servesti pe loc, nu mai poti reconstitui contrastul cald/rece
    o sa incerc sa-l fac si la cuptor (la bezea ma refer)


  55. Nu vreau sa-ti stric seara dar e bine sa stii. intra aici:
    http://www.a1.ro/family-time/food/surprinde-ti-invitatii-cu-3-retete-de-prajituri-sofisticate-184532.html
    E o rusine ca antena 1 sa se preteze la furt.


  56. Nu vreau sa-ti stric seara dar e bine sa stii. intra aici:
    http://www.a1.ro/family-time/food/surprinde-ti-invitatii-cu-3-retete-de-prajituri-sofisticate-184532.html
    E o rusine ca antena 1 sa se preteze la furt.


  57. Am intrat si eu pe link-ul respectiv…nici o trimitere la blogul tau…rusinos!!!
    De ce nu-ti inscriptionezi pozele cu adresa blogului? Macar atat, sa nu poata folosi chiar si imaginile…Ar fi fost frumos sa precizeze sursa…


  58. Fetelor, multumesc de atentionare, dar e oke.
    Scrie la final ca-s preluate de pe GOOD FOOD, „Vezi si GALERIA FOTO de mai jos!
    Citeste si alte retete pe Good Food!”
    Pe Good Food am postat-o eu.
    Va pup si va multumesc.


  59. Se poate folosi si inghetata cumparata?


  60. Se poate, bineinteles, dar nu va fi la fel de buna. Inghetata de la reteta asta e minunata! Cremoasa si buna.

  61. Anonymous says:

    la blat folosesti doar albusurile ?


  62. ah, nu.
    multumesc pentru atentionare, le adaug inainte de a pune faina.

  63. Anonymous says:

    cu placere 🙂 o sa o fac saptamana asta , te anunt cum o sa-mi iasa –

  64. Anonymous says:

    inca ceva….citesc cu atentie reteta ,deoarece chiar am de gand s-o fac …ai grija la editare ,de ex ,spui asa ,,Când îngheţata a fost congelată, am aşezat blatul peste ea,-eu cred ca este invers-cand blatul s-a racit ,am pus ingheta peste ea ,rasturnand cu grija….bla bla bla , asa este ?


  65. Nu. Cand inghetata s-a racit (s-a congelat), am asezat blatul (peste inghetata din bol) apoi am raturnat cu o miscare ferma (blatul devenind baza tortului).

  66. Anonymous says:

    aha…am inteles , insa se poate si asa :asezi blatul apoi inghetata ,cu partea de sus in jos :)) peste blat-mersi


  67. Gaby, nu mi-e ft clar ce consistenta are inghetata. Daca dupa taiere il bagi la frigider, rezista sau se topeste? Adica trebuie consumat tot o data taiat?


    • Neata buna, Laura!
      Nu, nici vorba. Inghetata e cremoasa, desi foarte inghetata, e cremoasa, datorita continutului ridicat de grasimi din compozitie.
      Stii cum am facut eu?Am lasat la temperatura camerei putin (daca nu ma insel cred ca l-am taiat dupa ce am facut pozele, ca deja statuse la temperatira camerei cat timp am pus bezeaua si cat am facut pozele; da, da, sigur atunci l-am taiat ca bezeaua era calduta! ) , am testat cu cutitul pana am vazut ca se poate taia, am portionat pentru cate persoane era necesar atunci apoi l-am bagat la frigder.

Lasă un răspuns la Carmen Renunță

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Tort Raffaello

Tort Raffaello

O bunatate de tort cu aroma de cocos si ciocolata alba, pregatit cu ocazia aniversarii celor 13 ani a celui mai marisor copil al meu 🙂 La multi ani, Danut! – si-un tort alb si […]

Print Friendly, PDF & Email
Tort cu crema caramel

Tort cu crema caramel

Atat de simplu de facut acest tort cu crema caramel, incat e perfect atunci cand nu ai prea mult timp de stat in bucatarie la dispozitie. Eu am pregatit acest tort cadou, insa garantez c-a […]

Print Friendly, PDF & Email
Tort cu morcov

Tort cu morcov

De mult imi doream sa-ncerc un tort cu morcovi si nu-mi pare rau c-am simtit placerea de-a savura si alt desert, cu mult diferit de preferatele mele, amandinele. Ce m-a facut s-aleg varianta de fata, […]

Print Friendly, PDF & Email
Tort cu ciocolata Nestle Dessert

Tort cu ciocolata Nestle Dessert

  Mod de preparare Tort cu ciocolata Nestle Dessert Blat Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu putina sare. Cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt. Adauga-le peste albusuri, unde ai pus […]

Print Friendly, PDF & Email