Burger – pregatit acasa

Burger – pregatit acasa

Intr-o zi fiica-mea a mancat doi burgeri, fara sa respire.

La final a zis:

– Mama, sa-ti dea Dumnezeu sanatate, sa ne mai poti face!

Ce compliment mai mare poti astepta? 🙂

Sincer, n-am mancat niciodata nici burger nici shaorma la restaurant, habar n-am ce gust au acolo, da’ acasa sunt ambele apreciate maxim!

De la chifla, la chiftea, fac burgerul acasa si sincer nu-s curioasa cum e-n alta parte 🙂

De-a lungul timpului am facut de multe ori si am rasfoit multe retete pe net, am luat putin de ici putin de colo, asa ca varianta mea e asta ce v-o prezint acum.

Reteta pare grea, dar asta doar pentru ca vorbesc eu mult :))), nu-i greu deloc de facut. Eu doar explic cat de dtaliat pot, pentru a fi sigura ca veti avea acelasi rezultat.

Burger de casa.

Avem nevoie de chifle – aveti reteta aici, sunt bestiale! Eu le fac de 2-3 ori pe saptamana > Chifle

Chiftea pentru hamburger

  • carne tocata  de vita 800 g (eu fac si din alte feluri de carne, fac si cu amestec porc+vita si cu pui,  in functie de ce am in casa, nici in cel din poze nu facusem cu vita)
  • o ceapa
  • sare
  • piper
  • boia
  • ou – optional (nu pun de fiecare data)
  • un catel de usturoi – la fel, optional
  • o lingurita mustar

Felii de cascaval/gouda/emmentaler

Sos de mustar

  • smantana
  • mustar
  • putin zahar brun
  • sare

Ketchup

Felii de rosii

Felii de ceapa rosie

Incepi intai cu chiftelele, le pregatesti si-ti iei de-o grija. 😉

Intr-un bol mare amesteci toate ingredientele (ceapa si usturoiul tocate marunt) si framanti timp de 5 minute.

Pregatesti un blat de lucru, il ungi cu ulei si pui carnea.

Presezi usor formand un strat de carne cu grosimea egala peste tot, de aproximativ 1-1,5 cm. grosime.

Cu un inel de bucatarie decupezi chiftele de dimensiunea aproximativ egala cu a chiflei, pe care le muti pe un fund, le acoperi cu folie alimentara si dai la rece pentru cel putin 30 minute. Bineinteles ca poti modela si in palme (le umezesti cu apa intai).

Intre timp pregatesti la indemana felii de rosii, felii de cascaval, felii de ceapa rosie.

Pregatesti sosul amestecand intr-un bol smantana, mustarul, zaharul si sarea. Eu pun la 2 linguri mari smantana, o jumatate lingurita mustar, jumatate lingurita zahar si sare dupa gust.

Pregatesti o tigaie mare, groasa.

O pui la incins iar cand este fierbinte pui in ea hartie pentru copt si dai focul la mediu. Asta impiedica evaporarea/arderea sucului pe care-l va lasa carnea, pe care-l vei folosi la incazirea chiflelor.

Pui chiftele, cate iti incap si lasi sa se rumeneasca frumos pe-o parte, invarti cu o spatula, iar dupa ce-ai invartit pui pe fiecare chiftea o felie de cascaval. Pui capac pe tigaie si lasi sa se prajeasca si pe partea cealalta, timp in care si cascavalul se va topi frumos.

Transferi pe o farfurie chiftelele.

Tai chiflele in doua si incalzesti usor jumatatile de chifla care vor fi baza burgerului, in tigaie, in sosul scurs de la carne.

Cu toate pregatite, montezi burgerii.

Pregatesti baza (chifla incalzita usor), o ungi cu putin ketchup si asezi frunza de salata, apoi chifteaua.

Pui feliile de ceapa rosie, o felie de rosie si o lingura cu sos. Scobeste usor capacul superior al chiflei (nu vrei sa mananci mai mult paine..:))) si incheie apoteotic montarea burgerului.

Bineinteles ca poti monta cum iti e mai indemana, eu nu stiu daca pun de doua ori la fel :))

Sa va zic cu cata pofta mananca ai mei?

Mai bine nu, va faceti voi acasa 🙂

edit.22.10.2018

ieri i-am facut iar, cu-n amestec de carne vita+porc, in care am pus putin cimbru, mustar, sare, piper, boia. Insostiti bineinteles de aceleasi chifle inegalabile, acelasi sos din reteta, ceapa rosie, cascaval Dania si rosii; au iesit o nebunie!

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
 
 
Paine pufoasa, fara gluten

Paine pufoasa, fara gluten

Cu totii stim ca vindecarea multor probleme de sanatate incepe cu alimentatia. Si daca nu vindecarea, macar tinerea sub control a bolii, incepe cu eliminarea produselor care mentin sau intensifica inflamatia. Cum ar fi – […]

Print Friendly, PDF & Email
Rulada aperitiv cu spanac

Rulada aperitiv cu spanac

Atat de versatile, ruladele aperitiv pot avea in compozitia blatului diverse ingrediente care sa influenteze gustul si culoarea rezultatului final. De data asta eu am ales spanacul. Simplu de facut, usoara si consistenta, de succes […]

Print Friendly, PDF & Email
Tartine cu salata de oua

Tartine cu salata de oua

Ce sa zic? Un mic dejun delicios, o combinatie pe care n-o mai testasem pana acum. O poti servi cu succes si pe platouri cu apertive. Pe placul tuturor! O salata de oua fierte cu […]

Print Friendly, PDF & Email
Blinii cu pasta de ton

Blinii cu pasta de ton

Bliniile, aceste dragalase si versatile mini clatite, care pot fi combinate cu atat de multe variante incat nu s-ar termina ideile :)) Pufosele si bune, s-au potrivit de minune cu pasta ce-am ales s-o pregatesc […]

Print Friendly, PDF & Email