zurli

Ciulama de ciuperci cu smantana

Ciulama de ciuperci cu smantana

Degeaba ajungi pe meleaguri romanesti daca nu gusti o ciulama.

O mancare consistenta, rapida si buna de te lingi pe degete!
Daca mai si culegi ciupercile cu mana ta, legumele le iei din propria gradina, iar smantana din laptele de la vacuta pe care-o ingrijesti cu drag, poti spune ca ai mancat o adevarata ciulama!

In reteta de fata am folosit galbiori, stransi de sotul meu din padurile prin care-a hoinarit si Nica a lui Stefan Apetrii (Ion Creanga), dar tu o poti incerca cu hribi, vinetele sau ciuperci champinion.

Un pranz delicios, alaturi de-o mamaliguta calda, iti vor lasa amintiri frumoase despre gastronomia romaneasca 😉

ciulama3

Ingrediente Ciulama de ciuperci cu smantana

  • 700 g galbiori fierti si scursi bine (sau alt soi de ciuperci)
  • o ceapa mare
  • 3 catei usturoi
  • o lingura faina
  • 250-300 ml smantana
  • marar verde
  • o foaie de dafin
  • un cub de unt
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper

ciulama-2

Mod de preparare Ciulama de ciuperci cu smantana

Pregateste o tigaie de fonta sau tuci (daca nu ai, foloseste ce ai la indemana) si pune untul si uleiul.
Cand s-a topit untul pune ceapa tocata si foaia de dafin.
Lasa cateva minute amestecand astfel incat ceapa sa devina translucida, nu sa se rumeneasca.
Adauga ciupercile (daca ai ciuperci mai marisoare toaca-le la marime potrivita; eu galbiorii i-am lasat asa), amesteca si lasa la foc 5 minute.
Adauga apa atat cat sa le cuprinda (sa nu treaca peste nivelul lor, undeva la 100-150 ml) pune capac si lasa sa fiarba inabusit 10-15 minute.
Daca apa a scazut mai adauga putin.
Faina dilueaz-o in 50 ml apa si adaug-o in tigaie omogenizand.
Lasa sa mai dea doua clocote apoi trage tigaia deoparte.
Adauga smantana amestecata cu usturoiul tocat si amesteca. Potriveste gustul de sare si piper.
Mai lasa sa dea un clocot, opreste focul si adauga marar verde tocat.
Serveste ciulamaua cu mamaliguta!
Pofta buna!

ciulama4

ciulama-7
ciulama-7
ciuala-5

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Piftie de porc/ Racituri de porc

Piftie de porc/ Racituri de porc

Prima mea piftie 🙂 Pana acum facea sotul sau ne trimitea mama soacra, de data asta am ales s-o fac eu, fix pe gustul meu! Gust care s-a dovedit a fi si pe placul copiilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Chiftelute cu ton Eva

Chiftelute cu ton Eva

    E prima oara cand mananc, cand fac, chiftelute cu ton. Niciodata nu m-am gandit c-ar putea fi atat de bune si-atat de bine primite de toti ai casei! Desi noi le-am servit calde, […]

Print Friendly, PDF & Email
Orez integral cu sardine

Orez integral cu sardine

Caietul meu cu retete aduna tot ce e mai bun si mai sanatos Azi o sa va prezint o reteta semnata – Chef Liviu Balint 😉 Stiai ca orezul, cel mai popular tip de cereale […]

Print Friendly, PDF & Email
Perisoare in sos de smantana

Perisoare in sos de smantana

Cand pregatesc o reteta buna de mancare, uneori scriu reteta chiar si pentru mine :)), asa ca-ntr-un caiet de viitor, sa stiu ce sa mai gatesc cand sunt in pana de inspiratie. Asa se intampla […]

Print Friendly, PDF & Email