Ciulama de ciuperci cu smantana

Ciulama de ciuperci cu smantana

Degeaba ajungi pe meleaguri romanesti daca nu gusti o ciulama.

O mancare consistenta, rapida si buna de te lingi pe degete!
Daca mai si culegi ciupercile cu mana ta, legumele le iei din propria gradina, iar smantana din laptele de la vacuta pe care-o ingrijesti cu drag, poti spune ca ai mancat o adevarata ciulama!

In reteta de fata am folosit galbiori, stransi de sotul meu din padurile prin care-a hoinarit si Nica a lui Stefan Apetrii (Ion Creanga), dar tu o poti incerca cu hribi, vinetele sau ciuperci champinion.

Un pranz delicios, alaturi de-o mamaliguta calda, iti vor lasa amintiri frumoase despre gastronomia romaneasca 😉

ciulama3

Ingrediente Ciulama de ciuperci cu smantana

  • 700 g galbiori fierti si scursi bine (sau alt soi de ciuperci)
  • o ceapa mare
  • 3 catei usturoi
  • o lingura faina
  • 250-300 ml smantana
  • marar verde
  • o foaie de dafin
  • un cub de unt
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper

ciulama-2

Mod de preparare Ciulama de ciuperci cu smantana

Pregateste o tigaie de fonta sau tuci (daca nu ai, foloseste ce ai la indemana) si pune untul si uleiul.
Cand s-a topit untul pune ceapa tocata si foaia de dafin.
Lasa cateva minute amestecand astfel incat ceapa sa devina translucida, nu sa se rumeneasca.
Adauga ciupercile (daca ai ciuperci mai marisoare toaca-le la marime potrivita; eu galbiorii i-am lasat asa), amesteca si lasa la foc 5 minute.
Adauga apa atat cat sa le cuprinda (sa nu treaca peste nivelul lor, undeva la 100-150 ml) pune capac si lasa sa fiarba inabusit 10-15 minute.
Daca apa a scazut mai adauga putin.
Faina dilueaz-o in 50 ml apa si adaug-o in tigaie omogenizand.
Lasa sa mai dea doua clocote apoi trage tigaia deoparte.
Adauga smantana amestecata cu usturoiul tocat si amesteca. Potriveste gustul de sare si piper.
Mai lasa sa dea un clocot, opreste focul si adauga marar verde tocat.
Serveste ciulamaua cu mamaliguta!
Pofta buna!

ciulama4

ciulama-7
ciulama-7
ciuala-5

 

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Cotlet de porc in sos de smantana si ciuperci

Cotlet de porc in sos de smantana si ciuperci

O mancare pe cat de rapida si usoara de pregatit, pe-atat de gustoasa si consistenta. Daca ai carnita de porc nu ezita s-o incerci 😉 Mod de preparare Cotlet de porc in sos de smantana […]

Iahnie de fasole (de post)

Iahnie de fasole (de post)

500-600 gr fasole o ceapa mare un morcov 3 foi dafin 2-3 linguri bulion o lingurita boia dulce o lingurita cimbru uscat sare piper o lingurita zahar o legatura patrunjel verde MOD DE PREPARARE RETETA […]

Snitel cu mustar si sos de soia

Snitel cu mustar si sos de soia

Iubim snitelele, atat de porc cat si de pui. Iar daca le mai dam si-aroma de mustar, sos de soia si usturoi, dispar de cum le scot din tigaie! Din care tigaie? Ati ghicit! – […]

Pulpe dezosate, in sos de iaurt

Pulpe dezosate, in sos de iaurt

Astazi pregatim impreuna pulpe dezosate la tigaie – o reteta extrem de gustoasa si rapida! Eu dictez, voi pregatiti :)) Sosul in care am marinat da un gust delicios si fragezeste atat de bine carnea, […]