Cozonac de post

Cozonac de post

As putea sa-l numesc chiar „primul meu cozonac” :)), ca pan’ acum am mancat doar facut de altii, ca nu suntem fani inraiti, si la cat de putin mancam, ne dadea mama soacra :D.

Insa de cand am vazut reteta asta de cozonac la Violeta mi-am zis ca trebuie sa-l incerc.

Nu pot descrie in cuvinte cam cat e de bun cozonacul cald :). Ah, am uitat sa va zic ca mie cozonacul atat imi place, cald, proaspat, a doua zi nu ma mai ating de el 😛

Nu am asteptat niciunul sa se raceasca, am rupt si-am tot rupt din el de-abia am mai avut sa dau copiilor dimineata.

cozonac-de-post

 

Ingrediente reteta Cozonac de post

  • 500 gr faina
  • 100 ml ulei de masline
  • 200 ml apa calda
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 150 gr zahar
  • 2 linguri cacao neagra
  • 4 linguri nuca macinata
  • esenta de rom
  • o lingurita extract vanilie
  • sofran

cozonac-de-post-2

Mod de preparare reteta Cozonac de post

Conde
  1. Pune intr-un bol faina impreuna cu sarea si drojdia.
  2. Infierbanta bine apa, pune zaharus si sofran si amesteca pana se dizolva.
  3. Lasa la racit si cand e usor calduta adauga peste faina si omogenizeaza. Incepe sa framanti cu mana adaugand treptat uleiul si aromele.
  4. Framantati aluatul timp de 5-6 minute. Consistenta lui trebuie sa fie elastica, nelipicioasa. Doar daca este cazul mai adaugati putina faina sau apa calda, in functie de „ce cere” aluatul.
  5. Acoperiti bolul cu un servet curat si-l lasati la loc cald pana ce aluatul isi dubleaza volumul.
  6. Pe blatul infainat rasturnam aluatul crescut si rupem din el un sfert pe care-l amestecam cu cacaua, nuca si 2 linguri apa calda.
  7. Intindem aluatul simplu intr-o foaie dreptunghiulara.
  8. Aluatul cu cacao il intindem intr-o foaie de aceeasi latime cu aluatul simplu doar ca jumatate din lungimea lui.
  9. Suprapunem aluatul maro peste cel simplu (care automat va ajunge doar pe jumatate din suprafata lui) si incepem sa rulam strans.
  10. Ne oprim cand se termina fasia cu cacao si taiem partea ramasa in fasii de 1 cm.
  11. Rasucim fiecare fasie si o trecem peste sulul format ducand capetele pe sub sul.
  12. Transferam cozonacul in tava si-l lasam inca 30 minute la loc cald.
  13. Introducem tava in cuptorul preincalzit si coacem cozonacul la foc mediu pana se rumeneste frumos.
  14. Fierbinte il ungem cu pensula cu un sirop de apa cu zahar si vanilie.

DSC06487a cozonac-de-post-3 cozonac-de-post-4cozonac-de-post-5cozonac-de-post-6cozonac-de-post-7

 

Comentarii prin FaceBook

6 Comentarii

  1. Rocsy Ciobanu says:

    Ce-mi placeeee….


  2. Sincer, nu cred ca am vazut vreun cozonac mai frumos si mai delicat! 😡


  3. nu stiu ce exprima emoticonul ala ca ma innebuneste :)))


  4. Am ajuns cam tarziu si cred ca s-a si racit deja, dar tare fain cozonacul tau 🙂 Ma bucur ca ti-a placut!

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Lipii pentru shaorma

Lipii pentru shaorma

Cand ai o tigaie buna, inspiratia-ti vine pe loc! Mai greu e sa te hotarasti cu care retete sa-ncepi si care sa le lasi la urma. Cand, intr-un final, te hotarasti, te convingi singur ca […]

Cornuri cu mac

Cornuri cu mac

Cand vreau cornuri, batoane sau alte bunatati ce tin de patiserie, „dau o fuga” pe blogul Nicoletei. Face atatea bunatati incat ar fi imposibil sa nu gasesti ceva pe plac! Aceste cornuri cu mac m-au […]

Turte cu branza si marar

Turte cu branza si marar

Ce-i mai bun si mai bun decat o turta calda, cu branza si marar? Eu zic ca nimic! :)) Un aluat elastic si bun care se lucreaza asa de frumos, o umplutura usor iute de […]

Gogosi de post

Gogosi de post

Mod de preparare Gogosi de post: La modul de preparare…prea mare filozofie nu-i. Pregatesti un bol curat in care torni faina si faci o gropita in mijloc.Intr-o canita diluezi drojdia cu putina apa calda. Adaugi 2 lingurite de faina, omogenizezi si torni in gropita formata in faina. Lasi 10 minute sa creasca.Adaugi zaharul, sarea, uleiul, coaja rasa si zaharul vanilat.[…]