Cozonac de post

Cozonac de post

As putea sa-l numesc chiar „primul meu cozonac” :)), ca pan’ acum am mancat doar facut de altii, ca nu suntem fani inraiti, si la cat de putin mancam, ne dadea mama soacra :D.

Insa de cand am vazut reteta asta de cozonac la Violeta mi-am zis ca trebuie sa-l incerc.

Nu pot descrie in cuvinte cam cat e de bun cozonacul cald :). Ah, am uitat sa va zic ca mie cozonacul atat imi place, cald, proaspat, a doua zi nu ma mai ating de el 😛

Nu am asteptat niciunul sa se raceasca, am rupt si-am tot rupt din el de-abia am mai avut sa dau copiilor dimineata.

cozonac-de-post

 

Ingrediente reteta Cozonac de post

  • 500 gr faina
  • 100 ml ulei de masline
  • 200 ml apa calda
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 150 gr zahar
  • 2 linguri cacao neagra
  • 4 linguri nuca macinata
  • esenta de rom
  • o lingurita extract vanilie
  • sofran

cozonac-de-post-2

Mod de preparare reteta Cozonac de post

  1. Pune intr-un bol faina impreuna cu sarea si drojdia.
  2. Infierbanta bine apa, pune zaharus si sofran si amesteca pana se dizolva.
  3. Lasa la racit si cand e usor calduta adauga peste faina si omogenizeaza. Incepe sa framanti cu mana adaugand treptat uleiul si aromele.
  4. Framantati aluatul timp de 5-6 minute. Consistenta lui trebuie sa fie elastica, nelipicioasa. Doar daca este cazul mai adaugati putina faina sau apa calda, in functie de „ce cere” aluatul.
  5. Acoperiti bolul cu un servet curat si-l lasati la loc cald pana ce aluatul isi dubleaza volumul.
  6. Pe blatul infainat rasturnam aluatul crescut si rupem din el un sfert pe care-l amestecam cu cacaua, nuca si 2 linguri apa calda.
  7. Intindem aluatul simplu intr-o foaie dreptunghiulara.
  8. Aluatul cu cacao il intindem intr-o foaie de aceeasi latime cu aluatul simplu doar ca jumatate din lungimea lui.
  9. Suprapunem aluatul maro peste cel simplu (care automat va ajunge doar pe jumatate din suprafata lui) si incepem sa rulam strans.
  10. Ne oprim cand se termina fasia cu cacao si taiem partea ramasa in fasii de 1 cm.
  11. Rasucim fiecare fasie si o trecem peste sulul format ducand capetele pe sub sul.
  12. Transferam cozonacul in tava si-l lasam inca 30 minute la loc cald.
  13. Introducem tava in cuptorul preincalzit si coacem cozonacul la foc mediu pana se rumeneste frumos.
  14. Fierbinte il ungem cu pensula cu un sirop de apa cu zahar si vanilie.

DSC06487a cozonac-de-post-3 cozonac-de-post-4cozonac-de-post-5cozonac-de-post-6cozonac-de-post-7

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

6 Comentarii

  1. Rocsy Ciobanu says:

    Ce-mi placeeee….


  2. Sincer, nu cred ca am vazut vreun cozonac mai frumos si mai delicat! 😡


  3. nu stiu ce exprima emoticonul ala ca ma innebuneste :)))


  4. Am ajuns cam tarziu si cred ca s-a si racit deja, dar tare fain cozonacul tau 🙂 Ma bucur ca ti-a placut!

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
 
 
Clatite fara gluten

Clatite fara gluten

Clatite fara gluten Cand ai alimente speciale la indemana ti-e mai usor sa pregatesti retete fara gluten, lactoza sau carbohidrati, recomandate in tratarea diverselor afectiuni sau pur si simplu sa gatesti sanatos si responsabil, sa […]

Print Friendly, PDF & Email
Paine pufoasa, fara gluten

Paine pufoasa, fara gluten

Cu totii stim ca vindecarea multor probleme de sanatate incepe cu alimentatia. Si daca nu vindecarea, macar tinerea sub control a bolii, incepe cu eliminarea produselor care mentin sau intensifica inflamatia. Cum ar fi – […]

Print Friendly, PDF & Email
Panini – chifle pufoase

Panini – chifle pufoase

Ca le lasati simple sau le umpleti, n-aveti idee ce textura si gust au aceste mini painici pufoase, atat de adaptabile – mic dejun, burger, pachetel. Daca le-ncercati, va convingeti 😉   Ingrediente Panini – […]

Print Friendly, PDF & Email
Pizza de casa cu ton si galbiori

Pizza de casa cu ton si galbiori

De-a lungul timpului am testat fel de fel de retete de pizza de casa, schimband aluatul, modul de coacere sau umplutura. Reteta de fata a fost, dupa gustul meu, cea mai reusita! Modul de coacere […]

Print Friendly, PDF & Email