zurli

Cupola de inghetata cu fructe si bezea

Cupola de inghetata cu fructe si bezea

Sau cum am transformat un tort cu fructe si gelatina, imbracat in frisca, in Baked Alaska, un blat insiropat cu inghetata cu fructe si bezea caramelizata.

Da…ideea initiala era cea a unui tort racoritor cu iaurt,fructe si frisca, dar cum gelatina de data asta nu si-a facut datoria (o fi in concediu) am adaptat, ca nu puteam arunca bunatate de crema.

Habar n-am….au fost enzimele din kiwi de vina sau calitatea gelatinei, dar cert e ca daca nu s-a inchegat amestecul am bagat vasul la congelator si-am renuntat la frisca pregatita, in favoarea bezelei.

Copiii au mai cerut cate o felie si au invitat si prieteni, ceea ce nu a putut decat sa ma bucure , ca esecul meu nu a fost maxim 😛

:).

baked alaska, inghetata

Baked alaska, Inghetata

Ingrediente

  • Blat
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • o lingura unt
  • putina sare
  • 3 linguri faina
  • un plic zahar vanilat
  • Inghetata
  • 3 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • un plic zahar vanilat
  • 250 ml iaurt
  • 350 ml frisca lichida indulcita
  • 250 gr capsuni
  • 2 bucati kiwi
  • 50 ml lapte
  • Bezea
  • 3 albusuri
  • 4 linguri zahar

baked-alaska.1JPG

baked alaska, inghetata

baked-alaska.2JPG

baked-alaska.3JPG

Blat

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare adaugand treptat si zaharul.Mixeaza pana obtii un amestec ferm, care la atingere formeaza tepi.

Freaca untul spuma adaugand galbenusurile pe rand. Pune galbenusurile peste albusuri, adauga faina cernuta si omogenizeaza amestecand de jos in sus, usor.

Toarna amestecul intr-o forma rotunda, cu diametrul de 18-20 cm, tapetata cu hartie pentru copt, niveleaza si da vasul in cuptorul preincalzit.Coace la foc mic pana trece testul cu scobitoarea.

Inghetata.

Amesteca pe foc mic galbenusurile cu zaharul si laptele pana se topeste zaharul si amestecul are o consistenta omogena, cremoasa.

Mixeaza bine frisca. Peste frisca adauga iaurtul si galbenusurile racite bine. Omogenizeaza. Adauga fructele spalate si taiate cubulete si amesteca usor.

Tapeteaza un bol rotund cu folie alimentara si toarna amestecul. Aseaza deasupra blatul si insiropeaza-l (eu l-am insiropat cu sirop natural de capsune).

Daca amestecul e prea moale da-l la frigider pentru o ora apoi scoate-l si pune blatul.

Lasa-l cel putin 5-6 ore, pana ce inghetata s-a intarit bine apoi introdu bolul pret de cateva secunde in apa fierbinte (pentru a se desprinde usor)

Aseaza un platou deasupra si cu o miscare ferma rastoarna tortul.

Prepara bezeaua mixand bine albusurile spuma apoi adaugand zaharul si mixand pana la diluarea completa.

Distribuie uniform peste inghetata si caramelizeaza cu ajutorul unui pistol special cu gaz. Daca nu ai asa ceva introdu tava (vezi sa fie o tava termorezistenta) pret de 5 minute in cuptorul preincalzit la 200 grade. (inghetata trebuie sa fie bine intarita).

Nota. Daca vrei un tort racoritor si nu inghetata, adauga in amestecul de frisca si galbenusuri un plic si jumatate de gelatina, hidratata apoi diluata pe baie de abur si racita, si omogenizeaza dar nu adauga kiwi in amestec. 🙂

Dupa inchegarea cremei rastorni si ornezi cu frisca.

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

11 Comentarii


  1. Mmmm ce nebunie dulce. Super super bun. Bravo!


  2. Frumoasa rau! Imi place ca-i cu fructe si inghetata! Ce poate fi mai bun? >:D<

  3. Dragoi V. says:

    Multumesc, pentru reteta primita,arata foare bine,abia astept sa fac si eu cupola de inghetata cu fructe si bezea!


  4. Desertul asta este pur si simplu fantastic din toate punctele de vedere!


  5. Ti-a iesit un desert mult mai spectaculos decat ar fi fost planul initial (ma refer la tort) 🙂
    Felicitari, pupici!


  6. Tort sau inghetata e la fel de bun!!


  7. Ce frumos arata!


  8. Pe caldura asta,e bun tare!!


  9. Multumesc frumos tuturor!


  10. Hmmm, eu am lipsit de la tortul asta, foarte fain arata, ca de bun sunt convinsa ca este!

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Va spun din start, sosul caramel face toti banii! Sa nu renuntati la el! Am mancat prima oara cornulete d-astea primite, de la mama soacra, si nu-mi venea sa cred ca poate sa-mi placa atat […]

Print Friendly, PDF & Email
Islere cu ciocolata

Islere cu ciocolata

  Indragite de toata lumea, de la mare la mic, fragede de se topesc in gura, islerele pot fi pregatite atat in week-end, pentru desert sau la cafea, cat si de sarbatori, de servit copiilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Lipie cu mac si sare

Lipie cu mac si sare

Pui 25 g drojdie cu putina apa calda (vreo 80 ml), o lingurita-doua de zahar si 2 linguri cu varf de faina, lasi sa creasca sa se dubleze volumul. Tre’ sa fie ca o pasta […]

Print Friendly, PDF & Email
Tort Raffaello

Tort Raffaello

O bunatate de tort cu aroma de cocos si ciocolata alba, pregatit cu ocazia aniversarii celor 13 ani a celui mai marisor copil al meu 🙂 La multi ani, Danut! – si-un tort alb si […]

Print Friendly, PDF & Email