Dulceata de capsuni (2)

Dulceata de capsuni (2)

Pentru mine o dulceata buna trebuie sa aiba, pe langa gustul aromat, si o culoare care sa i se potriveasca. De aceea aleg intotdeauna sa prepar portii mici, portiile mari necesitand fierbere indelungata risca sa-si piarda din culoarea vie data de fructe.

Dulceata de capsuni este una dintre preferatele mele. O ador alaturi de-o cana cu lapte si paine cu unt .

dulceata-de-capsuni

dulceata-de-capsuni

Ingrediente dulceata de capsuni

  • 1 kg capsuni
  • 800 gr zahar
  • 200 ml apa
  • o lamaie

Mod de preparare dulceata de capsuni

  1. Spala capsunile trecandu-le pe sub jetul cu apa rece.
  2. Curate-le de codite si de eventualele capsune mai putin sanatoase . Dupa curatare au ramas 800 gr. Taie-le cubulete.
  3. Intr-un vas cu fund dublu pune zaharul si apa.
  4. Pune vasul la foc mic pe aragaz. Amesteca usor cu o lingura de lemn.
  5. Fierbe siropul pana trece proba picaturii – pune intr-o canita apa rece si ia cu lingura din siropul fierbinte. Lasa siropul sa se scurga inapoi in vas iar ultima picatura care se prelinge pe lingura las-o sa cada in canita cu apa rece. Daca se imprastie instant, siropul mai trebuie fiert pana in momentul in care ultima picatura de pe lingura ramane ca o perluta in apa rece. La mine a durat cam 14 minute pana cand siropul era legat.
  6. Opreste focul si adauga capsunile si jumatate din lamaie, feliata.
  7. Pune capac deasupra vasului si lasa-l timp de o ora.
  8. Dupa o ora pune din nou vasul la foc mic si ferbe dulceata in functie de consistenta pe care-o doresti. Eu am mai fiert-o aprox. 50 minute. Daca o doresti mai legata o mai lasi 10-15 minute. Verifici cat e de legata dulceata de capsuni punand o linguritza pe-o farfurioara si dand-o la rece pentru 5 minute.
  9. Aproape de final adauga si zeama stoarsa din lamaia ramasa.
  10. Pune dulceata fierbinte in borcane spalate si uscate in cuptor.
  11. Capseaza borcanele, pune-le cu capacul in jos si lasa-le peste noapte acoperite cu o patura.

dulceata-de-capsuni

dulceata-de-capsuni

DSC01859a

 

 

Comentarii prin FaceBook

7 Comentarii


  1. Superba culoare,dar mult prea dulce pentru mine.De aceea prefer sa folosesc zahar gelifiant,isi pastreaza culoarea si folosesc putin zahar.Pupici


  2. Arata fantastic, de culoare nici nu mai vorbesc, pupici :*


  3. Arata de nota 1000 ….voi incerce si eu reteta!!!

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Salata de sfecla rosie cu hrean

Salata de sfecla rosie cu hrean

Nu exista sarbatoare cu bucate multe pe masa, din care romanului sa-i lipseasca salata de sfecla cu hrean. Apetisanta, sanatoasa, aromata, picanta, merge combinata cu atat de multe preparate incat eu o fac des chiar […]

Gogosari in sos

Gogosari in sos

Garnitura, sau pur si simplu p-un colt de paine proaspata, e o bunatate!!! – apreciata de toata familia.     ps. vad multe retete in care gogosarii sunt fierti 15-20 minute; nici vorba sa-mi placa […]

Cas la borcan

Cas la borcan

Cas la borcan. Pastrare branza la borcan.

Iaurt de casă

Iaurt de casă

2 l – 2,5 l  lapte gras 4 – 5 linguri cuib de iaurt (oprit din iaurtul precedent preparat sau cumpărat) două  linguri smântână grasă (25%) două  linguri brânză de vaci Pui laptele la fiert. […]