Dulceata/gem de cirese

Dulceata/gem de cirese

Sa-i zic gem…sa-i zic dulceata..:)
Eu stiu ca mama acasa duceata o facea cu sirop…asa cum am facut eu dulceata de trandafir iar gemul era fiert mai mult, odata cu zaharul..asa ca, asa cum am facut-o eu acum, ce-o fi ?

………………….

Fiecare reteta pe care-o fac, are o poveste. Mereu imi zic ca o scriu sau voi face completari dar cand ma asez in fata tastaturii ceva ma opreste: ba doarme sotul si nu pot tzacani :), ba puii ma solicita, ba nu mai am chef si raman la ingrediente si mod de preparare.
Pentru cititor e mai oke asa, dar eu sunt vorbeareata si vreau sa zic tot:).
Nu-mi place dulceata de cirese, dar..pentru ca zilele trecute mi-a adus sotul o sacosa si mi-a zis :uite ce ti-am adus! (am zis mooa dar asa..un moaaa a jale :) , si am tacut ca data viitoare nu mai primesc nimic :)) ), am fost nevoita sa fac ceva cu ele. Cum prajitura facusem si aveam alta la rand , am impartit ciresele pe din doua (jumatate erau galbene , jumatate negre) si-am tras o oala de 6 l de compot , iar cele negre le-am lasat.
Cand le-am gustat , o parte erau amarui.
Zic : daaaa, ma sacrific sa fac o dulceata :)Noaptea, la ora 11, cat am vorbit cu mama la telefon,le-am curatat de samburi si le-am dat gata :)) .
Mi-au iesit fix 1kg dupa curatare.

Ingrediente
1 kg cirese negre
650 gr zahar
3 cani apa

Intr-o oala groasa, cu fund dublu , am pus la fiert ciresele impreuna cu apa.
Am lasat la foc mic sa bolboroseasca-n legea lui, timp in care eu am facut o prajitura bunaaaa (o s-o postez maine).
Cand zeama a scazut la jumatate (mai lasa si ciresele ) am adaugat zaharul.
Am lasat la foc mic inca 35-40 minute curatand cand si cand spuma formata. Era atat de buna incat nici lamaia ce-o pregatisem s-o adaug , n-am pus-o. Acum ..depinde in ce vas fierbeti; eu am o oala care desi a fost destul de scumpa, este grozav de buna.Are fundul gros si nu trebuie sa amestec prea mult cand fierb ceva. Daca nu detineti o oala groasa, recomand un vas de tuci ca-i la fel de bun sau daca nu aveti amestecati mai des dupa ce puneti zaharul, sa nu afumati dulceata/gemul.
Am tot scos pe farfurioara sa vad dupa racire cat de gros e, iar cand am considerat ca e gata am oprit focul. Se ingroasa mult dupa racire, nu fierbeti prea mult.

Am turnat in borcanele curate si sterilizate, fierbinte, si am infiletat capacele.

Daca faceti cantitati mai mari pe care le pastrati in camara adaugati putin conservant .

Mi-au iesit doua borcanele de 320 plus un castronel ce ne-ar ajunge pe doua zile la micul dejun, cu lapte si unt.

Dupa ce am gustat ce a iesit, mi-am zis ranjind :): imi place dulceata de cirese.:)
Si copiilor le-a placut mult.;)

 
loading...

Comentarii prin FaceBook

16 Comentarii


  1. Clar este dulceata 🙂 si arata asa de bine!


  2. neata gabytzo, arata demential!!!
    bravo!
    pup.
    o duminica frumoasa.


  3. Minunate fotografii! Arata excelent dulceata ta!


  4. Chiar zilele aste ma gandeam sa fac o dulceata de cirese, dar acum sunt convinsa. Arata foarte bine 🙂


  5. Minunat!!! dulceata mea preferata!! pupici


  6. E buna mey…e buna! :)))


  7. Mihaela, da, cred ca e dulceata:)).Multumesc!


  8. Multumesc, Danutzo. La fel si tie.


  9. Alexandrina, si e si tare bunutza desi eu nu ma omor dupa dulceata asta.Multumesc.


  10. Ralu, ma bucur.
    Eu am la rand caisele, aia-mi place in mod special. Atat simpla, cat si la prajituri sau clatite. Pupici.


  11. Anto, si io pupici. Multzam.


  12. Miha, da, e buna! :))


  13. Cate bunatati faci!si pozelele sunt superbe,pupici!


  14. Multumesc, Flory!

  15. Anonymous says:

    Din alea negre si ca Dulceatä…sä-ti bati Copii….Minunat…


  16. Bine, ma duc sa-i bat.
    Revin cu impresii.:))

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Salata de sfecla rosie cu hrean

Salata de sfecla rosie cu hrean

Nu exista sarbatoare cu bucate multe pe masa, din care romanului sa-i lipseasca salata de sfecla cu hrean. Apetisanta, sanatoasa, aromata, picanta, merge combinata cu atat de multe preparate incat eu o fac des chiar […]

Dulceata de capsuni (2)

Dulceata de capsuni (2)

Pentru mine o dulceata buna trebuie sa aiba, pe langa gustul aromat, si o culoare care sa i se potriveasca. De aceea aleg intotdeauna sa prepar portii mici, portiile mari necesitand fierbere indelungata risca sa-si […]

Gogosari in sos

Gogosari in sos

Garnitura, sau pur si simplu p-un colt de paine proaspata, e o bunatate!!! – apreciata de toata familia.     ps. vad multe retete in care gogosarii sunt fierti 15-20 minute; nici vorba sa-mi placa […]

Cas la borcan

Cas la borcan

Cas la borcan. Pastrare branza la borcan.