Empanadas

Empanadas

Totul a pornit de la reteta de empanadas a Laurei, la care mi-a ramas gandul si catre care ma directionau papilele gustative :)), insa asa cum ma stiti (de parca cine as fi io sa ma stiti voi :)) ) rar respect reteta intru totul :P, asa ca am inlocuit atat aluatul cat si umplutura pentru empanadas, dar fara a devia total de la reteta de baza.
Multumesc, Laura!
„Empanada in portugheza inseamna paine umpluta, provine de la verbul empanar – „a imbraca” in paine . Se pot umple cu carne, legume, fructe. Mai pe romaneste, sunt niste portofele umplute dupa propriul gust”.- ne spune tot Laura in introducerea retetei.

Ingrediente
Aluat
300 gr branza de vaci
o lingurita sare
aprox 300 gr faina
apa rece

Umplutura (poate varia, puteti umple cu ce va place voua, puteti elimina dintre ingrediente si adauga ce va place voua)
un piept de pui
100 gr ciuperci
50 gr cascaval
o ceapa
un ou
sare
piper
nucsoara
ciuperci (optional)
2 catei usturoi
50 ml apa

Sos de usturoi
3 linguri smantana
sare
o lingura ulei de masline
2 catei usturoi
putin marar verde

ou pentru uns si boia de ardei

Aluat.
Intr-un bol amesteca cu mana branza de vaci, sarea  si faina. Daca aluatul e prea moale mai adauga faina (asta depinde de cat de umeda e branza ), iar daca e tare adauga apa rece pana obtii un aluat usor modelabil, nelipicios, pe care sa-l poti intinde cu sucitorul.
Lasa-l 30 minute timp in care prepari umplutura.
Toaca pieptul de pui.
Curata ceapa si toac-o marunt.
Intr-o tigaie incinge uleiul de masline si adauga ceapa.Caleste doua minute si adauga ciupercile tocate marunt. Dupa alte doua minute adauga carnea tocata, caleste inca 5 minute si adauga 50 ml apa. Lasa la foc mic pana apa se evapora complet, adauga usturoiul pisat, sare, piper si putina nucsoara.
Lasa sa se racoreasca nitel si adauga oul  usor batut si cascavalul cubulete mici.Omogenizeaza.

Conde

Pe blatul de lucru infainat intinde aluatul cu sucitorul, intr-o foaie subtirica, si cu ajutorul unui bol de ciorba taie cercuri in mijlocul carora pui cu lingura dim umplutura.
(mie mi-a ramas putina umplutura; am facut din ea un sos cu smantana pentru paste penne)

Uneste capetele opuse si preseaza-le usor cu o furculita, sa se lipeasca bine.
Aseaza empanadas in tava tapetata cu hartie pentru copt, ungele cu pensula cu ou batut bine si presara putina boia.

Introdu tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu si coace pana se rumenesc frumos.
Eu le las pe treapta din mijloc pana prind o culoare frumoasa pe „talpa”,apoi mut pe treapta de sus pana se rumenesc.
Sos.
Am pus intr-un bol smantana, sarea, usturoiul, mararul si uleiul, am bagat blenderul si-am omogenizat.
Se servesc calde cu sos de usturoi, sau reci cu o cana de lapte dulce sau iaurt.

Conde
 

Comentarii prin FaceBook

11 Comentarii


  1. Sunt prima la masa?? Inseamna ca le iau pe toate, nu? 😀 te pup!


  2. Paula, mai lasa si pentru altii din bunatatile astea. Imi plac tare mult ca au si ciuperci, iar eu mananc ciuperci cu carul :))


  3. O mare bunatate ne-ai adus.Nu esti singura care modifica retetele, cama asa fac si eu:D..O zi frumoasa >:D<


  4. Indiferent de umplutura sunt un deliciu. Pup!


  5. Indiferent de umplutura sunt un deliciu. Pup!


  6. deja mi-e foame…


  7. Gabitzu, sunt tare bune.
    Au iesit super faine si cu siguranta „imprumut” si eu reteta. Stai, o fur de-a dreptul ca eu sunt cu furatul :))))
    faina tare ideea cu branza in aluat! iar umplutura…parca se intinde deja prin gura…
    hai ca iar m-a luat pofta :)))


  8. Arata fantastic! Delicioase!
    Te pup!


  9. Si eu am in gand bunatatile astea.. 🙂

  10. Johnd452 says:

    I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys Ive incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website daaageadkaea

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Lipii pentru shaorma

Lipii pentru shaorma

Cand ai o tigaie buna, inspiratia-ti vine pe loc! Mai greu e sa te hotarasti cu care retete sa-ncepi si care sa le lasi la urma. Cand, intr-un final, te hotarasti, te convingi singur ca […]

Cornuri cu mac

Cornuri cu mac

Cand vreau cornuri, batoane sau alte bunatati ce tin de patiserie, „dau o fuga” pe blogul Nicoletei. Face atatea bunatati incat ar fi imposibil sa nu gasesti ceva pe plac! Aceste cornuri cu mac m-au […]

Turte cu branza si marar

Turte cu branza si marar

Ce-i mai bun si mai bun decat o turta calda, cu branza si marar? Eu zic ca nimic! :)) Un aluat elastic si bun care se lucreaza asa de frumos, o umplutura usor iute de […]

Cozonac de post

Cozonac de post

Mod de preparare reteta Cozonac de post: Pune intr-un bol faina impreuna cu sarea si drojdia.Infierbanta bine apa, pune zaharus si sofran si amesteca pana se dizolva.Lasa la racit si cand e usor calduta adauga peste faina si omogenizeaza. Incepe sa framanti cu mana adaugand treptat uleiul si aromele.Framantati aluatul timp de 5-6 minute. Consistenta lui trebuie sa fie elastica, nelipicioasa […]