mnb

For my birthday – Tort cu caramel, ciocolata si cheesecake cu unt de arahide

3.56KVizualizări
5
(1)
Print Friendly, PDF & Email

 

Blat cu ciocolata, valuri de caramel, alune, cheesecake cu unt de arahide,ciocolata si frisca cu ness.

656x616_for-my-birthday-tort-cu-caramel-ciocolata-si-cheesecake-cu-unt-de-arahide-124205

563x347_for-my-birthday-tort-cu-caramel-ciocolata-si-cheesecake-cu-unt-de-arahide-124826 604x604_for-my-birthday-tort-cu-caramel-ciocolata-si-cheesecake-cu-unt-de-arahide-124206

 

Blat

200 gr unt
150 gr ciocolata
150 gr zahar pudra
4 oua mari (sau 5-6 mici)
4 linguri cu varf faina
2 linguri cu varf amidon
un vf cutit sare

Cheesecake

300 gr branza vaci
100 gr crema branza
150 gr zahar
un plic budinca/crema de vanilie
2 linguri smantana
3 oua
o lingurita pf copt
2 linguri unt arahide
o lingura zeama lamaie

Caramel
20 linguri zahar
o lingura miere
450 ml frisca lichida
50 gr unt

in plus
alune
400-500 ml frisca indulcita!
3 plicuri ness

Aud murmur in sala .:

– Asta nu e sanatoasa la cap )))))

Blat.
Intr-o craticioara punem la topit zaharul impreuna cuuntulsi ciocolata.
Lasam la foc mic, amestecand mereu, pana obtinem o compozitie omogena si ciocolata e topita complet.
Lasam la racit dar amestecam frecvent topind astfel si crusta ce se formeaza in timpul racirii.
Cand e rece, incorporam galbenusurile, unul cate unul, apoi faina si amidonul.

Pornim cuptorul.

Albusurile le batem spuma impreunacu sarea.
Punem 1/3 in amestec omogenizand bine apoi incorporam si restul amestecand usor,usor.
Tapetam o formapentru tort, cu diametrul de 20-22 cm, cu hartie pentru copt, o ungem cu ulei si faina.
Turnam amestecul, nivelam usor si introducem tava in cuptorul preincalzit, la foc mic pentru aprox 50 minute.
Atat a durat la mine dar voi verificaticu o scobitoare.
Trebuie sa aveti un blat bine copt cu o crusta fina la suprafata.
Lasati la racit.

Cheesecake
Intr-un bol mixati bine branza de vaci cu smantana si zaharul.
Adaugati, unul cate unul, ouale, apoi crema de branza.
Veti avea o crema fina si.pufoasa.
Adaugati praful de crema, praful de copt, zeama de lamaie  si omogenizati .
Repartizati cu o lingurita untul de arahide deasupra amestecului.
Cu o lingura de lemn incorporati usor.
In aceeasi forma in care ati facut blatul, puneti din nou hartie pentru copt si turnati amestecul.
Coaceti la foc mic pana se rumeneste usor .
Lasati la racit si preparati caramelul

Intr-un ceaun sau vas cu fund dublu, caramelizati zaharul pana capata culoarea chihlimbarului.
Luati vasul de pe foc si adaugati frisca si untul.
Omogenizati usor si puneti inpoi pe foc.

Fierbeti la foc mediu, amestecul trebuie sa fiarba cu bulbuci :))(a se vedea foto)
Dupa aproximativ 7-8 minute adaugati mierea si fierbeti in continuare, amestecand cu o lingura de lemn.
Eu l-am fiert aproximativ 16-17 minute.
Am facut proba  picaturii intr-o cescuta cu apa rece (picatura nu trebuie sa se imprastie instant) dar am tinut cont si de consistenta amestecului, care devenise asemanatoare cu a mierii de albine.
Am pus vasul in altul cu  apa rece si l-am racit usor apoi am bagat blenderul care l-a facut fin si i-a deschis culoarea.

Asamblare
Am taiat blatul in  doua.
Am turnat 1/3 din caramel, am presarat alune.
Am asezat blatul de braza, am turnat iar caramel si am presarat alune, apoi am terminat punand celalalt blat, caramel, alune.
Am indreptat marginile si am dat la frigider.
Cand veti taia marginile puteti verifica consistenta straturilor (sa fie toate reci) si sa nu-l bagati la congelator, cum am facut eu 😛

Am topit la microunde 50 gr ciocolata amaruie pe care le-am intins in strat superior pe partea superioara a tortului, ajutandu-ma de un penson de silicon.
Am mixat frisca impreuna cu ness-ul (ce gust fain avea ) si am decorat tortul.

Sursa de inspiratie

Eu nu am poza cu sectiunea, dar ca idee, asa arata (al meu era mai finut si caramelul mai legat)

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

119 Comments

Leave a Reply

five × five =