gem-de-caise

gem-de-caise

Gem de caise

2 kg caise (inainte de a curata samburii)
800 gr zahar
100 ml apa
zeama de la o jumatate lamaie (optional)

Se spala bine caisele. Se curata de samburi.
Se pun la fiert impreuna cu 100 ml apa .(ale mele nu erau bine coapte, asa le aleg mereu pentru ca-mi place acrisor; daca aveti caisele coapte bine incarcati sa vedeti daca lasa suficienta zeama sa aiba unde fierbe putin, daca nu , puneti apa)

Lasati la fiert pentru 10 -15 minute dupa care adaugati zaharul.
Amestecati usor si lasati pe foc pana se topeste zaharul si obtinem suficienta zeama (asta dureaza undeva la 20-25 minute).

Preincalziti cuptorul, dati apoi la mic si introduceti cratita cu caisele(cautati un vas cu peretii inalti, daca fierbe, sa nu va stropeasca cuptorul 🙂 )

Daca aveti o cratita buna, cu fund dublu, nici nu enevoie sa ii aveti grija.In caz contrar urmariti din cand in cand si amestecati cu o lingura de lemn pe fundul cratitei.

Lasati timp de 2 ore la cuptor. Adaugati zeama de lamaie . Eu nu am pus, era suficient de acrisor.
Scoateti pe o farfurie , lasati sa se racoreasca si verificati consistenta.
Daca va place, opriti focul, daca nu, o mai lasati. Eu am lasat-o 2 ore si 20 min.
Am lasat sa se racoreasca si am pus-o in borcane.
Le capsam si le mai dam pt 10 minute la cuptor.
Pofta buna!

 
loading...

Comentarii prin FaceBook

13 Comentarii


  1. Foarte bun gemul,asa aleg si eu caisele,mai tari !Prezentare eleganta,pupici!


  2. E delicios ! Frumoasa prezentare,mai ales acele vasute pe care am pus deja ochii ;)) .
    O zi buna !


  3. Frumos, frumos, frumos……………ce culoare frumoasa are gemul si ce vase frumoase.Sa le stapanesti sanatoasa !


  4. Delicios si aromat,aduc eu clatitele :)ce zici?!!!pup o zi minunata!


  5. cred ca e foarte aromat si are o culoare tare placuta.asta cu fiertul gemului la cuptor nu o stiam,dar am o scuza ca nu fac gemuri 😀
    pupicei


  6. Foarte bun si aromat, azi m-am uitat sa iau si eu dar nu prea aratau bine, sper sa gasesc zilele astea sa fac si eu! Puup!


  7. Am luat si eu azi niste caise cu gandul ca voi face si ceva dulceata. Dar n-au mai ajuns, m-am batut cu fii-mea pe ele. :)))

    Foarte frumoasa culoarea gemului tau! 😉


  8. Cred ca e gemul meu preferat! Deocamdata ma aprovizioneaza mama :), dar sper ca anul asta sa „ma intarce”, sa-mi pun singura 🙂 !


  9. Cat de frumoase le-ai facut !!!! nu mai zic de gem ca-mi place ca ti-am zis cand il pregateai parca,nu??;)) Da-mi plac pozele mult mult!!! Te pup


  10. Stai ca era sa uit.. imi plac recipientele !!! rau de tot


  11. Va multumesc mult, fetelor.

    @Flory, pup.
    @Mimi, si eu m-am indragosit de ele :))
    @Medi, multumesc si pup.
    @Mona, daaaaa. te astept :)).Pup si eu.
    @Sarah, e acrisor,aromat,frumos, unul dintre gemurile mele preferate.
    @Adelutzo,dar pt gem..hai ca nu conteaza asa tare. Pupici.
    @Miha, eu ma bucur ca le-a vrut :)))
    @Liana, roaga sa te intarce si sa ma ia pe mine :)))
    @Anto, rosesc :))).Mltumesc, de la Decorix sunt.


  12. Gem de caise.Preferatul meu.Nici nu vreau sa ma gandesc la mirosul din bucatarie,ca ma ia cu lesin.Suuuuuuuuuuper tare.


  13. Woow!Woow!Woow! Gemul ca gemul, dar pozeleeeeeee!:))
    Nu e de mirare ca te copie lumea cu tot cu poze =)))

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Salata de sfecla rosie cu hrean

Salata de sfecla rosie cu hrean

Nu exista sarbatoare cu bucate multe pe masa, din care romanului sa-i lipseasca salata de sfecla cu hrean. Apetisanta, sanatoasa, aromata, picanta, merge combinata cu atat de multe preparate incat eu o fac des chiar […]

Dulceata de capsuni (2)

Dulceata de capsuni (2)

Pentru mine o dulceata buna trebuie sa aiba, pe langa gustul aromat, si o culoare care sa i se potriveasca. De aceea aleg intotdeauna sa prepar portii mici, portiile mari necesitand fierbere indelungata risca sa-si […]

Gogosari in sos

Gogosari in sos

Garnitura, sau pur si simplu p-un colt de paine proaspata, e o bunatate!!! – apreciata de toata familia.     ps. vad multe retete in care gogosarii sunt fierti 15-20 minute; nici vorba sa-mi placa […]

Cas la borcan

Cas la borcan

Cas la borcan. Pastrare branza la borcan.