Gem de prune

Gem de prune

Inspirata dupa o retete de-a Bucatarului Maniac, am facut cea mai buna si mai frumos colorata portie de gem de prune, de cand bucataresc eu:D
Ca sa va pot arata ce culoare frumoasa are, am bagat degetelul si-am desenat pe farfurie. Si pentru ca tot era rosu..ce puteam desena decat..o inima , fie ea si din gem de prune :-)))))
revin cu reteta

Picture 005a

Cand am citit reteta si am vazut ca se fierbe-n doua zile, am stiut SIGUR ca va fi cea ma the best.
De ce?
Pai mi-am amintit de toamna trecuta.
Tocmai pusesem pe foc, pe la vreo 3-4 , sa fac o ciorba de afumaturi.
Carnita era fiarta, pusesem legumele, cand suna telefonul.
– Merg la Dorna, vii cu mine?
– Nu pot, am ciorba pe foc.
– Ce conteaza? Opreste-o si hai!
:))))

Oprit ciorbita, plecat la plimbare.
Am venit destul de tarziu..ciorba a ramas asa {blush}
Am continuat-o a doua zi (intocmai ca gemul asta :))) )
Cand a mancat Cezar ciorba (el fiind un mofturici care ..rar nu comenteaza la ceva 😛 ) a zis :
– E cea mai buna ciorba pe care-am mancat-o vreodata.

Conde

Morala. Ce incepi azi, lasa pe maine, ca iese mai bine :))))

 

Nu as putea scrie o reteta fixa, cu cantitati batute-n cuie sau timp obligatoriu de respectat.
Daca reteta spunea ca se pun 350 gr zahar per kg prune, pai eu am pus 1 kg la 5 kg prune.
Erau destul de coapte si de dulci , nu am simtit nevoia sa pun mai mult.

Am spalat bine prunele, le-am scurs si le-am curatat de samburi.

Intr-o cratita mare, cu fund dublu, le-am pus la fiert. FARA ZAHAR!
Le-am fiert timp de doua ore , la foc mic, amestecand la inceput mai des pana au lasat zeama,apoi mai rar.

Am oprit focul, am pus capac si am lasat pentru  a doua zi.

Am pus iar la fiert adaugand si zaharul. Daca sunt suficient de zemoase nu-l adaugati, mai fierbeti asa si-l puneti mai la sfarsit; ale mele fiind deja coapte si dulci, a trebuit sa pun zaharul.
Am amestecat destul de des, n-am vrut sa risc sa-l afum.

Fierbeti pana ajunge la consistenta pe care o doriti. Eu l-am fiert inca o ora si jumatate.

L-am pus fierbinte in borcane curate pe care le-am bagat intr-o patura groasa.

Nu am idee cum se pastreaza in camara. Puteti sa-l fierbeti putin mai mult daca-l pastrati timp indelungat.

 

Comentarii prin FaceBook

44 Comentarii


  1. Uhuu… 😀 ce bine arata, parca e dulceata de capsuni sau de zmeura. Nu credeam ca iese culoarea asta la gem de prune 🙂
    Felicitari 🙂


  2. Foarte bun este gemul de prune.Si noua ne place Te pup!


  3. Cristi, daaaa.
    Nici eu nu am vazut gem asa de frumos ca al meu :)))) decat la Maniacu’.
    Cred ca e cel mai tare la capitolul asta. Toate le-am facut dupa ideile lui.
    Eu stiam ca gemul de prune..e..maro :)))


  4. Diamar, pup si eu si multumesc.


  5. Frumos… pe langa gem ne-ai oferit si inima ta. Pup!


  6. Frumos… pe langa gem ne-ai oferit si inima ta. Pup!


  7. Frumos… pe langa gem ne-ai oferit si inima ta. Pup!


  8. Tare harnicuta!Eu o sa ma imprumut de la tine::)Buna tre sa fie daca nu te-ai abtinut sa bagi degetul:)


  9. :)))) Nu-mi vine sa cred ! Gaby asa am procedat si eu, am pus seara tarziu la foc si am zis ca nu stau toata noaptea sa pazesc , am reluat dimineata, mi-a iesit o minunatie de gem si o culoare bestiala, de nu mi-a iesit asa niciodata. Poate ca ai dreptate, daca incep azi las pe maine ca iasa mai bine :))) Puup cu drag!


  10. Arata excelent si intr-adevar are o culoare superba gemul. Yummy!


  11. Eu n-am apucat sa fac, dar mi-a dat mama de la ea citeva borcane 😀
    Arata excelent. Mai ales ca ai lasat prunele bucati!
    Pupici!


  12. Frumoasa culoare intradevar, bun gem.
    Puuuuuuuuuuuuuuuup!


  13. faina culoarea…dar pt mine tot magiunul e The best!
    So….e mai bun decit magiunul? 😀


  14. Arata super ! o sa tin minte morala.. mi se pare inteleapta ! auzi, dar functioneaza si-n cazul lenei? pun ciorba, brusc apare d-na aia, sting focul si trag un pui de somn… a doua zi incep iar.. ce zici.. cat pot s-o tin asa? 😉 te pup .. si astept reteta.


  15. Wow!!! Exceptional arata despre gust ce sa mai discutam cred ca e cel mai minunat!!!! Pup cu drag Gabytza!


  16. ce culoare frumoasa are!


  17. Arata de zile mari gemul asta…da’ reteta nu pui ? :)..sunt curioasa ce soi de prune ai folosit..din pacate magiun anu asta nu cred ca fac 🙁 asa ca m-as multumi si cu gem… ca al tau 🙂
    Pupici ..si..astept 🙂


  18. Bestiala culoarea,sunt sigura ca-i un deliciu!Pupici!


  19. Imi amintesc cand mancam gem de prune facut de mama 🙂 Ea nu il lasa pe a doua zi, dar stii cum e, pe a doua zi se intrepatrund mai bine aromele. Sarmalele sunt intotdeauna mai bune a doua zi 🙂


  20. „Ce incepi azi, lasa pe maine, ca iese mai bine :))))” Sau lasa pe poimaine poate nu mai trebuie. :)))))


  21. foarte frumoasa culoarea gemului si tareeee morala.de retinut cand ma loveste lenea las pe „maine”,nu pe motiv de lene ci ca sa iasa mai bine.pupicei


  22. bestiallllllll super si morala 😉
    pupici


  23. Tare harnicuta esti draga mea! Ca o furnicuta ai inceput deja sa umpli camara!


  24. Sara si Miki, daaa, am o inima de prune :)))
    Va pup.


  25. Teo, e foarte bun, am zis! :))


  26. Adela, vezi ca e bine uneori s-o lasi pe alta data?:)))


  27. Alexandrina, multumesc si pup.


  28. Maya, daca stiam ca are mama ta…ceream si eu :d :))
    Duminica frumoasa!


  29. Medi, tu de unde stii? Zi repede :)))


  30. Alice, ambele.
    Tu la magiun le dai inainte prin robot/masina, fierbi fara zahar? Sau cum?
    Zi tot!:))


  31. Antonina, nu exagera :)))


  32. Ruxy, pup cu drag si multumesc.


  33. Alinutika, multumesc frumos.


  34. Jurnaldegospodina, cred ca sunt ceea ce se numesc popular „perje” nu prune de alea la care nu poti scoate samburele.
    Eu o sa mai fac.


  35. Flory, multumesc.
    Duminica frumoasa!


  36. Mihaela , nici eu nu l-ammai facut pana acum dupa reteta asta dar nici nu-mi iesea culoarea asa frumoasa.
    Pup.


  37. Miha, la cat mananca ai tai gem..;))sigur nu mai trebuie :)))


  38. Sarah, ma bucur sa te revad.Pup.


  39. Amoush , {blush}:)))
    Te pup.


  40. Fancy Cake, e doar inceputul.
    Mai am multe de facut dar..incet incet…
    Pup.


  41. Ce bine merge cu o cana de lapte…………..super ,pupici Gabytzule


  42. Cred ca inteleg acum de ce ai ales prunele la provocarea pe luna august :))
    Pentru ca nu iti mai vine sa te desparti de ele.


  43. IMI PALCE, arata foarte bine.
    N-as vrea sa fierb 2 zile 🙁

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Salata de sfecla rosie cu hrean

Salata de sfecla rosie cu hrean

Nu exista sarbatoare cu bucate multe pe masa, din care romanului sa-i lipseasca salata de sfecla cu hrean. Apetisanta, sanatoasa, aromata, picanta, merge combinata cu atat de multe preparate incat eu o fac des chiar […]

Dulceata de capsuni (2)

Dulceata de capsuni (2)

Pentru mine o dulceata buna trebuie sa aiba, pe langa gustul aromat, si o culoare care sa i se potriveasca. De aceea aleg intotdeauna sa prepar portii mici, portiile mari necesitand fierbere indelungata risca sa-si […]

Gogosari in sos

Gogosari in sos

Garnitura, sau pur si simplu p-un colt de paine proaspata, e o bunatate!!! – apreciata de toata familia.     ps. vad multe retete in care gogosarii sunt fierti 15-20 minute; nici vorba sa-mi placa […]

Cas la borcan

Cas la borcan

Cas la borcan. Pastrare branza la borcan.