Gogosi de post

Gogosi de post

Cred ca am facut gogosi de 32424556765432 ori :))) in viata, dar niciodata nu am facut poze, fie c-au fost gogosi de post, fie c-au fost gogosi de dulce.

Prima reteta de gogosi pe care v-am adus-o va fi reteta de post care-mi place mie cel mai mult cand fac gogosi.

GOGOSI

Ingrediente Gogosi de post

  • 500 gr faina alba
  • 25 gr drojdie
  • 2 linguri si 1/2 zahar
  • sucul de la o portocala (150 ml suc de portocala)
  • 100 ml apa
  • 1/3 lingurita sare
  • o lingurita coaja rasa de lamaie si portocala
  • un plic zahar vanilat
  • 30 ml ulei de masline
  • ulei pentru prajit gogosile
  • zahar pudra pentru pudrat

gogosi-de-post

Mod de preparare Gogosi de post

  1. La modul de preparare…prea mare filozofie nu-i. Pregatesti un bol curat in care torni faina si faci o gropita in mijloc.
  2. Intr-o canita diluezi drojdia cu putina apa calda. Adaugi 2 lingurite de faina, omogenizezi si torni in gropita formata in faina. Lasi 10 minute sa creasca.
  3. Adaugi zaharul, sarea, uleiul, coaja rasa si zaharul vanilat.
  4. Amesteci sucul de portocala (il pregatesti proaspat, exact cand ai nevoie) cu apa. Le incalzesti usor intr-un ibric. Nu infierbanti, trebuie sa fie doar usor caldut.
  5. Incepi sa torni putin cate putin peste faina, omogenizand, pana-l adaugi pe tot.
  6. In functie de puterea de absorbtie a fainii poate fi necesar sa mai adaugi fie faina fie suc.
  7. Trebuie sa obtii un aluat elastic, nelipicios, pe care te apuci sa-l fraanti pentru cel putin 5 minute.
  8. Acoperi vasul cu un servet curat si il dai la loc cald pentru o ora.
  9. Infainezi blatul de lucru, iei jumatate din cantitatea de aluat si o intinzi cu sucitorul intr-o foaie de cativa mm. Nu lasa foaia prea groasa (vezi imaginile) pentru ca risti sa fie gogosile crude.Lasa inca 5 minute la dospit.
  10. Intre timp pui ulei la incins intr-o tigaie. Iei o biluta mica de aluat si o pui in tigaie; te va ajuta sa vezi cand e momentul sa pui gogosi la prajit, cand bucatica de aluat a inceput sa „bolboroseasca” :))). Eu las acea bucatica in tigaie pe tot parcursul prajirii gogosilor.
  11. Cand uleiul e pregatit plonjeaza bucatile de aluat la prajit. Lasa-le sa se rumeneasca pe ambele parti; scoate-le cu o paleta cu gauri pentru a se scurge surplusul de ulei.
  12. Pudraza-le cu zahar pudra si serveste-le cu dulceata sau simple.

 

Daca vrei gogosi cu gaura pune bucatile de aluat la prajit „cu fundul in sus” fata de cum erau pe blatul de lucru.

Redu flacara aragazului cand prajesti gogosile. Lasand focul iute risti sa le rumenesti prea repede si sa ramana crude.

DSC06340

DSC06342

DSC06358

gogosi-de-post-3

 

Comentarii prin FaceBook

2 Comentarii


  1. Pai era si pacat sa nu ne pui o poza cu gogosile astea minunate 🙂 Asa imi placeau si mie, cu dulceata… si mi-am adus aminte ca n-am mai mancat gogosi de mult 🙂


  2. Ma uit la gogosile tale si mi sa facut o pofta nebuna de ele. Abia astept sa plec de la serviciu si ma duc la prima gogoserie care imi iese in cale. Imi vine sa ling monitorul. 🙂

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Lipii pentru shaorma

Lipii pentru shaorma

Cand ai o tigaie buna, inspiratia-ti vine pe loc! Mai greu e sa te hotarasti cu care retete sa-ncepi si care sa le lasi la urma. Cand, intr-un final, te hotarasti, te convingi singur ca […]

Cornuri cu mac

Cornuri cu mac

Cand vreau cornuri, batoane sau alte bunatati ce tin de patiserie, „dau o fuga” pe blogul Nicoletei. Face atatea bunatati incat ar fi imposibil sa nu gasesti ceva pe plac! Aceste cornuri cu mac m-au […]

Turte cu branza si marar

Turte cu branza si marar

Ce-i mai bun si mai bun decat o turta calda, cu branza si marar? Eu zic ca nimic! :)) Un aluat elastic si bun care se lucreaza asa de frumos, o umplutura usor iute de […]

Cozonac de post

Cozonac de post

Mod de preparare reteta Cozonac de post: Pune intr-un bol faina impreuna cu sarea si drojdia.Infierbanta bine apa, pune zaharus si sofran si amesteca pana se dizolva.Lasa la racit si cand e usor calduta adauga peste faina si omogenizeaza. Incepe sa framanti cu mana adaugand treptat uleiul si aromele.Framantati aluatul timp de 5-6 minute. Consistenta lui trebuie sa fie elastica, nelipicioasa […]