Iaurt de casă

Iaurt de casă

2 l – 2,5 l  lapte gras
4 – 5 linguri cuib de iaurt (oprit din iaurtul precedent preparat sau cumpărat)
două  linguri smântână grasă (25%)
două  linguri brânză de vaci

Pui laptele la fiert. În momentul în care începe să fiarbă dai focul la mic. Pui in cratiţă un polonic – asta opreşte laptele să dea în foc.
Laşi să fiarbă pănă cand laptele prinde o crustă (spumă) gălbuie la suprafaţă .(30-40 minute la foc mic, mic)

Se răceşte doar atât cât, atunci când introduci degetul în lapte să reziste căldurii.
Deci, simplu, bagi degeţelul. Daca zici AU!, îl mai laşi să se răcească, dacă degetul rezistă (fără însă ca laptele să fie doar călduţ sau rece…undeva la 40 de grade) e bun de pus la prins.

Conde

În vasul în care îl vei pune amesteci cuibul de iaurt , smântâna si brânza de vaci. Omogenizezi şi prin înclinarea vasului  tapetezi puţin şi pereţii (cam o palma din înălţimea lui).
Torni laptele, acoperi vasul, înveleşti cu un prosop gros şi îl laşi la loc cald 5-6 ore (pe timp de vara dar iarna il las mai mult , 8-9 ore). Înclini uşor să vezi dacă s-a prins şi se dezlipeşte cu uşurintă de pereţii vasului şi îl pui la rece pentru alte 2-3 ore.
Pastrezi din el pentru urmatoarea porţie de iaurt.

ps. e greu de explicat dom- le:)))

 

Comentarii prin FaceBook

13 Comentarii


  1. Interesanta reteta asta de iaurt, iar rezultatul arata foarte bine!:) Cred ca am s-o prestez si eu cat de curand, ca si noua ne place iaurtul…dada! O seara frumoasa sa ai!


  2. Sa me plait beaucoup la texture est parfaite, bravo


  3. N-am facut niciodata iaurt de casa… dar ieri am lasat la prins un lapte gras de vaca (vaca lu soacramea). Mai tarziu ma duc sa-mi bag nasu sa vad cum este 🙂 dar pana atunci.. ma delectez cu iaurtul tau! Desi cred ca cei mici l-au papat pe tot… 🙂
    Pupici


  4. Sunt topita dupa iaurtul de casa. Mai nou m-am scos cu niste lapte de vaca din ala gras 😉 Mi-l aduce o tanti draguta bodyguard 😉 Mi-e cam dor de tine. un drum spre bucuresti, pe cand?


  5. Este cel mai bun pregatit in casa,zic din experienta mea.pup!


  6. superrrrrrr
    arata minunat! Te pup draga mea!


  7. Bunica facea mereu si era extrem de bun servit alaturi de paine proaspata de casa. Arata perfect!


  8. Candva eram pornita sa fac si eu iaurt de casa.Insa nu m-am pus pe treaba atunci imediat iar pe parcurs mi-am pierdut interesul,cand vrem sa mancam ne cumparam din comert.
    Dar sunt convinsa ,stiu sigur, ca nu sunt de comparat.Al tau pare asa bun ca poate fi intins pe o felie de paine.


  9. Interesanta reteta.O sa o incerc.Vio


  10. Spune-mi ,te rog ce inseamna „cuib de iaurt”.Ce fel de iaurt ai folosit.Merci pt raspuns.Violeta

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Salata de sfecla rosie cu hrean

Salata de sfecla rosie cu hrean

Nu exista sarbatoare cu bucate multe pe masa, din care romanului sa-i lipseasca salata de sfecla cu hrean. Apetisanta, sanatoasa, aromata, picanta, merge combinata cu atat de multe preparate incat eu o fac des chiar […]

Dulceata de capsuni (2)

Dulceata de capsuni (2)

Pentru mine o dulceata buna trebuie sa aiba, pe langa gustul aromat, si o culoare care sa i se potriveasca. De aceea aleg intotdeauna sa prepar portii mici, portiile mari necesitand fierbere indelungata risca sa-si […]

Gogosari in sos

Gogosari in sos

Garnitura, sau pur si simplu p-un colt de paine proaspata, e o bunatate!!! – apreciata de toata familia.     ps. vad multe retete in care gogosarii sunt fierti 15-20 minute; nici vorba sa-mi placa […]

Cas la borcan

Cas la borcan

Cas la borcan. Pastrare branza la borcan.