Inimi si pipote in sos de smantana cu usturoi

Inimi si pipote in sos de smantana cu usturoi

” – Ce bun e! Sa mai faci!”

Si daca asta e spusa de Danut, singurul mofturos al casei :))), noi, ceilalti, fiind niste mancaciosi :D, atunci…chiar e bun.

Daca ultima oara am incercat inimi si pipote cu suc de rosii, m-am gandit ca astazi sa-l incerc cu sos de smantana si n-am dat gres.

Poate pregatiti si voi pentru cei dragi la sfarsit de saptamana.

inimi si pipote in sos

Ingrediente Iinimi si pipote in sos de smantana

  • 500 gr amestec inimi si pipote
  • o ceapa mare sau doua mai mici
  • 4 catei de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 50 gr unt
  • 120 ml vin demidulce
  • 200 ml smantana
  • un galbenus de ou
  • sare
  • patrunjel verde
  • o cana si jumatate apa

Mod de preparare Inimi si pipote in sos de smantana

  1. Intr-o tigaie cu fund dublu si peretii inalti (in cazul meu cea de tuci, prietena mea cea mai buna :-)) ) puneti untul la incalzit.
  2. Cand s-a topit puneti ceapa , pe care ati curatat-o, spalat-o si taiat-o juliene.
  3. Lasati la calit un minut, timp in care treceti pipotele pe sub jetul de apa rece, apoi le tamponati cu un servet curat.
  4. Le adaugati peste ceapa si lasati la calit. Carnea va lasa zeama, amestecati cand si cand, lasati sa se evapore tot lichidul si sa capete culoare rumena atat ceapa cat si inimile si pipotele.
  5. Stingeti totul cu vinul demidulce si lasati la fiert la foc mediu.
  6. Fierbeti 10 minute, timp in care vinul probabil va fi deja evaporat, adaugati foile de dafin si apa (o cana si jumatate), puneti capac peste cratita si dati focul la mic. De-acu’ o buna bucata (cel putin o ora) nu veti avea decat sa verificati cat de mult a scazut sosul si cat de fiarta este carnea. Adaugati cand si cand apa. Cate 50 ml, de 2-3 ori, cam asa am pus eu. Scoateti pe o farfurie o inima si o pipota si verificati cat de fiarta este.
  7. Cand ambele sunt moi si bune si sosul e de 2 degete in vas, ingrosat si buuuun, amestecati  intr-un bol galbenusul de ou, smantana si usturoiul pisat.
  8. Adaugati in tigaie peste carne, lasati sa dea doar un clocot, potriviti gustul de sare.
  9. Opriti focul si presarati patrunjel tocat.

Am fost tentata sa pun si jumatate de lingurita mustar, dar am gustat si era atat de bun sosul incat ma gandeam sa nu-l stric daca mai adaug ceva 🙂

 

Comentarii prin FaceBook

4 Comentarii


  1. Arata minunat si o sa-ti fur reteta, mai ales ca am si eu un mofturos in casa 🙂


  2. Smântână pt gătit sau smântână normală?


    • Eu am folosit smantana de la un producator local.
      Este o smantana grasa, cu vreo 30% grasime, destul de groasa ca si consistenta.
      Daca folositi mai slabuta riscati sa se branzeasca.
      Daca folositi smantana pentru gatit cred c-ar trebui adaugata si-o lingurita de amidon pentru ingrosare, adaugata odata cu smantana.

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Cotlet de porc in sos de smantana si ciuperci

Cotlet de porc in sos de smantana si ciuperci

O mancare pe cat de rapida si usoara de pregatit, pe-atat de gustoasa si consistenta. Daca ai carnita de porc nu ezita s-o incerci 😉 Mod de preparare Cotlet de porc in sos de smantana […]

Iahnie de fasole (de post)

Iahnie de fasole (de post)

500-600 gr fasole o ceapa mare un morcov 3 foi dafin 2-3 linguri bulion o lingurita boia dulce o lingurita cimbru uscat sare piper o lingurita zahar o legatura patrunjel verde MOD DE PREPARARE RETETA […]

Snitel cu mustar si sos de soia

Snitel cu mustar si sos de soia

Iubim snitelele, atat de porc cat si de pui. Iar daca le mai dam si-aroma de mustar, sos de soia si usturoi, dispar de cum le scot din tigaie! Din care tigaie? Ati ghicit! – […]

Ciulama de ciuperci cu smantana

Ciulama de ciuperci cu smantana

Degeaba ajungi pe meleaguri romanesti daca nu gusti o ciulama. O mancare consistenta, rapida si buna de te lingi pe degete! Daca mai si culegi ciupercile cu mana ta, legumele le iei din propria gradina, […]