zurli

Inimi si pipote in sos de smantana cu usturoi

Inimi si pipote in sos de smantana cu usturoi

” – Ce bun e! Sa mai faci!”

Si daca asta e spusa de Danut, singurul mofturos al casei :))), noi, ceilalti, fiind niste mancaciosi :D, atunci…chiar e bun.

Daca ultima oara am incercat inimi si pipote cu suc de rosii, m-am gandit ca astazi sa-l incerc cu sos de smantana si n-am dat gres.

Poate pregatiti si voi pentru cei dragi la sfarsit de saptamana.

inimi si pipote in sos

Ingrediente Iinimi si pipote in sos de smantana

  • 500 gr amestec inimi si pipote
  • o ceapa mare sau doua mai mici
  • 4 catei de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 50 gr unt
  • 120 ml vin demidulce
  • 200 ml smantana
  • un galbenus de ou
  • sare
  • patrunjel verde
  • o cana si jumatate apa

Mod de preparare Inimi si pipote in sos de smantana

  1. Intr-o tigaie cu fund dublu si peretii inalti (in cazul meu cea de tuci, prietena mea cea mai buna :-)) ) puneti untul la incalzit.
  2. Cand s-a topit puneti ceapa , pe care ati curatat-o, spalat-o si taiat-o juliene.
  3. Lasati la calit un minut, timp in care treceti pipotele pe sub jetul de apa rece, apoi le tamponati cu un servet curat.
  4. Le adaugati peste ceapa si lasati la calit. Carnea va lasa zeama, amestecati cand si cand, lasati sa se evapore tot lichidul si sa capete culoare rumena atat ceapa cat si inimile si pipotele.
  5. Stingeti totul cu vinul demidulce si lasati la fiert la foc mediu.
  6. Fierbeti 10 minute, timp in care vinul probabil va fi deja evaporat, adaugati foile de dafin si apa (o cana si jumatate), puneti capac peste cratita si dati focul la mic. De-acu’ o buna bucata (cel putin o ora) nu veti avea decat sa verificati cat de mult a scazut sosul si cat de fiarta este carnea. Adaugati cand si cand apa. Cate 50 ml, de 2-3 ori, cam asa am pus eu. Scoateti pe o farfurie o inima si o pipota si verificati cat de fiarta este.
  7. Cand ambele sunt moi si bune si sosul e de 2 degete in vas, ingrosat si buuuun, amestecati  intr-un bol galbenusul de ou, smantana si usturoiul pisat.
  8. Adaugati in tigaie peste carne, lasati sa dea doar un clocot, potriviti gustul de sare.
  9. Opriti focul si presarati patrunjel tocat.

Am fost tentata sa pun si jumatate de lingurita mustar, dar am gustat si era atat de bun sosul incat ma gandeam sa nu-l stric daca mai adaug ceva 🙂

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

4 Comentarii


  1. Arata minunat si o sa-ti fur reteta, mai ales ca am si eu un mofturos in casa 🙂


  2. Smântână pt gătit sau smântână normală?


    • Eu am folosit smantana de la un producator local.
      Este o smantana grasa, cu vreo 30% grasime, destul de groasa ca si consistenta.
      Daca folositi mai slabuta riscati sa se branzeasca.
      Daca folositi smantana pentru gatit cred c-ar trebui adaugata si-o lingurita de amidon pentru ingrosare, adaugata odata cu smantana.

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Piftie de porc/ Racituri de porc

Piftie de porc/ Racituri de porc

Prima mea piftie 🙂 Pana acum facea sotul sau ne trimitea mama soacra, de data asta am ales s-o fac eu, fix pe gustul meu! Gust care s-a dovedit a fi si pe placul copiilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Chiftelute cu ton Eva

Chiftelute cu ton Eva

    E prima oara cand mananc, cand fac, chiftelute cu ton. Niciodata nu m-am gandit c-ar putea fi atat de bune si-atat de bine primite de toti ai casei! Desi noi le-am servit calde, […]

Print Friendly, PDF & Email
Orez integral cu sardine

Orez integral cu sardine

Caietul meu cu retete aduna tot ce e mai bun si mai sanatos Azi o sa va prezint o reteta semnata – Chef Liviu Balint 😉 Stiai ca orezul, cel mai popular tip de cereale […]

Print Friendly, PDF & Email
Perisoare in sos de smantana

Perisoare in sos de smantana

Cand pregatesc o reteta buna de mancare, uneori scriu reteta chiar si pentru mine :)), asa ca-ntr-un caiet de viitor, sa stiu ce sa mai gatesc cand sunt in pana de inspiratie. Asa se intampla […]

Print Friendly, PDF & Email