Paine cu branza si usturoi

Paine cu branza si usturoi

Reteta cu care particip la Provocarea Dulce Romanie, luna februarie, gazduita de Vio

Ingrediente
500 gr făină
25 gr drojdie proaspătă
100 gr unt
un gălbenuş de ou
250  ml lapte
o linguriţa sare mare
o lingură zahar
ulei de măsline – 50 ml.

pentru uns
60 gr unt
un albuş de ou
100 gr caş frământat, sărat (aici puteţi pune ce brănză doriti; fie caşcaval, brânza burduf,parmezan, telemea rasă , crema de brânză…dar eu recomand să alegeţi o branză mai uscată)
o linguriţă oregano uscat
o linguriţă mărar uscat
o linguriţă pudră de usturoi

un ou pentru uns deasupra


Mod de preparare
Într-un vas încăpător punem faina, drojdia bucăţele mici, zahărul, sarea şi gălbenuşul.
Încălzim laptele şi adăugăm în el untul tăiat cubuleţe. Lăsăm câteva momente pănă se topeşte uşor apoi începem să adaugăm puţin câte puţin din amestec peste făină framântând uşor până obţinem un aluat elastic .Dacă este prea moale mai punem puţină făină iar dacă e mult prea ferm mai punem lapte călduţ.
Frământăm aluatul timp de 10 -15 minute adăugând treptat 50 ml ulei de măsline.
Ungem cu puţin ulei, acoperim vasul cu un şervet curat şi lăsăm aluatul la dospit  la loc cald timp de o ora si jumatate – două ore.

Pe masa de lucru înfăinată răsturnăm aluatul şi intindem cu sucitorul o foaie dreptunghiulară.
Din unt, brânză, ierburi, albuşul de ou şi pudra de usturoi facem o pastă pe care o distribuim uniform, cu mâna, peste aluat.
Cu un cuţit ascuţit taiem aluatul în patrate (sau dreptunghiuri, depinde de mărimea tăvii) pe care le suprapunem oblic lasănd cîţiva cm liberi din fiecare patrat (se înţelege mai bine din imagine).
Luăm uşor „pachetul”format şi-l transferăm în tava în care am pus hârtie pentru copt.
Batem usor un ou si cu o pensulă ungem întreaga suprafaţă a pâinii.
Mai lasam 15 minute la loc cald, preîncalzim cuptorul şi coacem pâinea la foc mediu până se rumeneşte frumos.

 

 
loading...

Comentarii prin FaceBook

15 Comentarii


  1. Cred ca e suuuuper buna!Vai ce mult imi place cum arata!!!!


  2. Cat de faina arata!Yami


  3. Gaby, cat de bine arata! este superba, isi aduce putin cu „garlic bread” cu mai putine calorii 🙂


  4. Mmm, cred ca e tare buna!!!Arata grozav de bine!Pup!


  5. Ce bine arata!!!!
    Parca ii simt aroma!!!!!!!!
    Pup


  6. Vaaai, ce apetisant arataaaa! , imi imaginez cum mirosea in casa cand ai copt! Yumiii


  7. Cat de frumoasa a iesit painica! Trebuie incercata! Neaparat 🙂


  8. Ce rumena si frumoasa este!
    Weekend placut!


  9. Ce bunatate!!! Neaparat trebuie probata! Pupici


  10. Sorry this is in English, but wow, this is amazing bread – I’m in love! The color, the texture, everything is incredible… I have featured this post in today’s Friday Food Fetish roundup. Let me know if you have any objections and thanks for the inspiration


  11. Arata fantastic! Am mai vazut modelul, si chiar ma gîndeam cum ar iesi un cozonac modelat asa?!


  12. maine o fac si eu…sper sa-mi iasa asa de bine si sa fie buna la gust


  13. Salut.Eu nu am unde sa cumpar drojdie proaspata. Pot folosi din cea in plic? (Au 7 grame).Cu cat echivaleaza 25 gr de drojdie proaspata in cea uscata (pliculet).Multumesc


    • Salut Ildiko!
      Sigur ca da, e foarte buna si uscata, si eu folosesc des.
      Un pliculet de dtojdie uscata e echivalentului unui cubulet de 25 grame, tot asa scrie pe ambele ca se foloseste pentru 500 gr faina.
      Spor!

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Lipii pentru shaorma

Lipii pentru shaorma

Cand ai o tigaie buna, inspiratia-ti vine pe loc! Mai greu e sa te hotarasti cu care retete sa-ncepi si care sa le lasi la urma. Cand, intr-un final, te hotarasti, te convingi singur ca […]

Cornuri cu mac

Cornuri cu mac

Cand vreau cornuri, batoane sau alte bunatati ce tin de patiserie, „dau o fuga” pe blogul Nicoletei. Face atatea bunatati incat ar fi imposibil sa nu gasesti ceva pe plac! Aceste cornuri cu mac m-au […]

Turte cu branza si marar

Turte cu branza si marar

Ce-i mai bun si mai bun decat o turta calda, cu branza si marar? Eu zic ca nimic! :)) Un aluat elastic si bun care se lucreaza asa de frumos, o umplutura usor iute de […]

Cozonac de post

Cozonac de post

Mod de preparare reteta Cozonac de post: Pune intr-un bol faina impreuna cu sarea si drojdia.Infierbanta bine apa, pune zaharus si sofran si amesteca pana se dizolva.Lasa la racit si cand e usor calduta adauga peste faina si omogenizeaza. Incepe sa framanti cu mana adaugand treptat uleiul si aromele.Framantati aluatul timp de 5-6 minute. Consistenta lui trebuie sa fie elastica, nelipicioasa […]