zurli

Piept de pui în sos de vin, sub capac de pâine

Piept de pui în sos de vin, sub capac de pâine

Ete-mă şi pe mine, c-o năframă-n vârf de băţ!
:)
…….
Toţi mâncăm şi, pentru foarte mulţi dintre noi, fără studii de specialitate dar cu pasiune şi cu suflet, gătitul se poate apropia de artă, o artă a cărei principală caracteristică ar fi, la prima vedere, Domnia Sa, Reţeta, adică o înşiruire de ingrediente, condiţii şi de paşi, pigmentată de fotografii executate pe parcurs.
Dar povestea e de fapt mai profundă  si de aceea un vas Pyroflam în bucătăria ta, nu trebuie să lipsească. Degeaba ai tu tot ce trebuie plus dorinţa necesară de a impresiona, dacă nu ai un vas pe măsură.
Pe vremuri  bunica gătea în tuci sau vas de lut. Nimic de zis, îi ieşeau bucate cum numai mâinile ei erau în stare sa plămădească, dar am evoluat neică…nu mai poţi veni cu tuciul înnegrit să-l plasezi pe masă, între vase de arcopal şi servete trase prin inel.
Şi dacă vasul Pyroflam le îndeplineşte pe toate, nu-i cazul să mulţumeşti respectuos vaselor vechi pe care amprenta timpului e net vizibilă şi să înlocuiesti cu calitate, inovatie, eleganţă, performanţă şi rezistenţă?
Eu am pus parafa, deşi nu-s eu mare bucatar (glumesc mă, ca-s modestă, că doar nu degeaba-s bucătar real), i-am pus şi  roba, dar nu degeaba ci după ce am gătit in el un piept de pui cu legume şi sos de vin, bun de te lingi pe degete!!!
Am stat în dilemă mult timp, din două motive:
–         Nu aveam vasul, a sosit abia marţi, miercuri s-a oprit apa, aşa că-s, ca întotdeauna, întârziată .
–         Nimic nu mi se părea vrednic de gătit în minunaţia asta imaculată . Ba voiam ceva tradiţional, ba desert, ba englezisme J)).
Dacă în prima etapă a concursului de creativitate, Bucatar real,-„ am mizat pe puiul cu sos tomat sub capac de pâine, n-am deviat prea mult de la reţetă nici în etapa a doua, pentru că nu mi-am schimbat considerabil părerea, cum că acest vas ar fi perfect  pentru acest gen de reţete, încălzind uniform conţinutul interior, făcând ca reţeta să fie perfect preparată. .
Crustă crocantă la exterior, miez aromat , consistent, cuprinzând miresme inconfundabile date de ingrediente de calitate, plus un sos de vin alb cu smântână, această reţetă , uşor de realizat, poate încânta orice gurmand pretenţios. Gătite în acest mod, mâncărurile îşi conservă toate aromele.

Aluat

  • 300 gr făină
  • 3 linguri mălai
  • 5 gr drojdie
  • ½ linguriţă sare
  • Apă caldă

La umplutură puteţi jongla cu gusturile personale, puteţi fructifica resturi de friptură şi adăuga legume după bunul dumneavoastră plac.
Eu am pus aşa:

  • 30 ml ulei
  • Piept de pui preparat la grill – 2 bucăţi mărişoare (undeva la 800 de grame)
  • O cutie mazăre (200 grame)
  • 4 cepe verzi (cu tot cu partea alba)
  • 60 ml supă de legume
  • Un dovlecel
  • O linguriţă coajă rasă de lămâie
  • Sare
  • Piper

Sos

  • 60 ml vin alb
  • 3 cătei usturoi
  • 250 ml smântână grasă
  • Puţină nucşoară
  • Puţin cimbru
  • Sare
  • Piper

În plus , două linguri de apa şi o lingură de faină

Întâi ne ocupam de pieptul de pui. Îl porţionam în bucăţi  de 1,5-2 cm grosime, îl batem uşor cu ciocanul de carne, condimentăm cu sare şi piper şi-l preparăm  pe grill , câte două minute pe fiecare parte.
Îl păstrăm la cald. Mazărea din conservă o trecem pe sub jetul cu apă rece apoi o lăsăm la scurs.
Încingem uleiul în vasul Pyroflam. Adăugăm ceapa şi dovlecelul. Călim timp de două minute, apoi adăugăm pieptul de pui şi supa de legume. Punem capacul şi lăsăm la foc potrivit, să fiarbă înnăbuşit, timp de 5 minute. Adăugăm mazărea, coaja de lămâie, sare şi piper după gust şi mai lăsăm 3 minute.
În timp ce fierbe totul în vas, ne ocupam de sos.
În două linguri de ulei încins, călim usturoiul tăiat felioare mai groase. Stingem cu vinul alb şi lăsăm la foc mic 3 minute (să scadă la jumătate). Adăugăm smântâna, cimbrul, nucşoara , sare şi piper. Lăsăm să mai dea două clocote.
Punem sosul peste amestecul de carne şi legume.
Într-un bol punem făina, mălaiul, drojdia, sarea şi omogenizăm. Începem să adăugăm apă călduţă , frământând, până obţinem un aluat elastic, nelipicios.
Pe masa înfăinată întindem cu sucitorul o foaie rotundă, cu diametrul mai mare decât al vasului Pyroflam.
Dintr-o lingură de faină şi două linguri de apă, facem un amestec omogen cu care ungem partea de sus a vasului, pe exterior, amestecul consituind lipiciul ce va ţine capacul de pâine.
Aşezăm cu grijă foaia deasupra vasului lipind uşor marginile.
Introducem în cuptorul preîncalzit şi lăsăm până ce pâinica prinde culoare.
Aveti grijă să întindeţi în strat uniform foaia de aluat, altfel va crăpa. La mine a crăpat puţin într-o parte. E un deliciu! Nu vă puteţi imagina aromele din apropierea vasului, atunci când rupeţi crusta .
Poftă mare!
                                                                         :)
Dar hai să vă mai spun ceva, vouă, celor care ne priviţi şi admiraţi blogurile şi aveţi impresia că suntem aşi în ale bucatariei, că nu eşuam şi nu stricăm ingrediente niciodată.
Urăsc să lucrez contra cronometru, urăsc să mă preseze timpul; dar din motivele prezentate mai sus, din păcate, chiar aşa a şi trebuit să-mi desfăşor activitatea de azi.
Am făcut capacul de paine de 3 ori!!! Da, trei!
Nu dintr-un motiv serios, insa am vrut să fac un aspect spectaculos, nişte linii curbe pornite din mijlocul aluatului, care în final să dea aspectul unui soare. Mereu apăsam o “rază” cu cuţitul, mai mult de jumătatea grosimii aluatului, încat la copt, crăpa. Cum să apar cu-n soare spart? J)
Si-o luam de la capat. După ce am facut al doilea şi s-a întamplat la fel, am vrut să renunţ, îmi venea să plâng .
Dar l-am facut şi pe-al treilea renunţând  la decorul spectaculos, lăsând capacul simplu.
Mesajul meu nu e altul decât : Nu renunţa! Trânteşte, sparge, refa, că până la urma iese

Multumesc , pentru minunatul vas!

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

28 Comentarii


  1. saru-mana pentru masa! Sa mai faci asa mancare buna! :))

  2. Anonymous says:

    Da’ sa-ti iasa din prima, sor’mea! =)))))

  3. Anonymous says:

    Tu ne-ai spart soarele, de nu se mai opreste ploaia… 🙁

  4. panacris says:

    Delicios!:)


  5. ai facut o mancare excelenta Gaby!!!! Si zau ca nu conteaza pana la urma ca nu ti-a iesit capacul dorit, pt ca , cu siguranta a fost totul delicios! pup


  6. tare buna mancarica ta! Si eu am primit vasul pyroflam abia ieri si-mi plaaaaace mult!Pupici


  7. Ai trudit,te-ai enervat,ai facut si refacut,dar uite ce bine ti-a iesit..Bravo.Pup!


  8. Faina tare mancarica si vasul!! N-as lipsi de la masa!
    Pupici


  9. dar chiar faina mancarica … dar si noul tau vas 😉


  10. Ce minunatie de mancare! O mananci cu tot cu capac, foarte interesant!


  11. Mih, sa-ti fie de bine :P.


  12. Ina, da! Io-s vinovata! :))


  13. Panacris, multumesc frumos!


  14. Timea, a avut un gust deosebit, pana seara nu mai era nimic. Multumesc.


  15. Alinutzo, e frumos tare si bun. Pup.


  16. Rocsy, nu e prima oara cand fac genul asta de reteta dar e prima oara cand patesc asta :)).


  17. Simona, multumesc. Duminica frumoasa!


  18. Andreea, multumesc. Imi place mult vasul.


  19. Lavi, multumesc mult de tot.


  20. Gabriela, in special fetitei mele i-a placut mult painica. Multumesc.


  21. cu imi place tare mult carnea de pui pentru mine este perfecta reteta. Imi place, te asteapta un premiu la mine pe blog 😉


  22. Ce papa bun bun bun!


  23. Si eu vreau o portie. Pup!


  24. Si eu vreau o portie. Pup!


  25. Papa bun e putin spus !!! 😉 Sa folosesti sanatoasa vasul !! 😉


  26. chiar ca papa bun 🙂
    te pup draga mea!

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Chiftelute cu ton Eva

Chiftelute cu ton Eva

    E prima oara cand mananc, cand fac, chiftelute cu ton. Niciodata nu m-am gandit c-ar putea fi atat de bune si-atat de bine primite de toti ai casei! Desi noi le-am servit calde, […]

Print Friendly, PDF & Email
Orez integral cu sardine

Orez integral cu sardine

Caietul meu cu retete aduna tot ce e mai bun si mai sanatos Azi o sa va prezint o reteta semnata – Chef Liviu Balint 😉 Stiai ca orezul, cel mai popular tip de cereale […]

Print Friendly, PDF & Email
Perisoare in sos de smantana

Perisoare in sos de smantana

Cand pregatesc o reteta buna de mancare, uneori scriu reteta chiar si pentru mine :)), asa ca-ntr-un caiet de viitor, sa stiu ce sa mai gatesc cand sunt in pana de inspiratie. Asa se intampla […]

Print Friendly, PDF & Email
Mancare de mazare cu pui

Mancare de mazare cu pui

Rapida si buna, aceasta mancare de mazare cu pui constituie un pranz pe cat de simplu de facut, pe-atat de constistent si bun. Stiti voi fraza aia – bun, de te lingi pe degete!   […]

Print Friendly, PDF & Email