Placinta cu mere

Placinta cu mere

 

Mai mare dragu’ sa-ti vezi puii papand cu pofta din deserturile pe care le prepari, in special aceasta grozava placinta cu mere.
Am zis-o nu de mult si-o repet. Voi lasa deoparte pentr-o vreme deserturile cu creme, torturile, ciocolata ,- pe care le mancam mai mult eu, sotul si micuta refuzand in marea majoritate a timpului, doar Danut tinandu-mi compania :)), optand pentru „ceva bun” cu branzica, mar (sau alte fructe), sau preparate gen chec, placinte, cornuri ,muffins sau briose….

Ingrediente placinta cu mere

Aluat
550-600 gr faina
100 gr unt
250 ml lapte
un ou
sare
3 linguri zahar
drojdie 25 gr
2 lg ulei
coaja rasa de portocale- o lingurita
sare
Umplutura
7-8  mere potrivite ca marime
50 gr unt
4 lg zahar
un plic zahar vanilat
o lingura esenta rom

un ou pentru uns

Mod de preparare placinta cu mere

Aluat.
Punem intr-un vas faina. Farmam cu mana drojdia, o adaugam peste faina , apoi punem zaharul, coaja de portocala, oul usor batut si putina sare mare.
Intr-un ibric punem laptele in care punem untul taiat cubulete.
Punem ibricul la foc si incalzim usor. (nu il infierbantati, veti opari faina si drojdia si nu va mai creste aluatul, trebuie sa fie doar caldut).
Incepem sa adaugam putin cate putin peste faina, omogenizand. Framantam aluatul timp de 10 minute.
In functie de tipul de faina folosit mai adaugam dupa caz lapte caldut sau faina pana obtinem un aluat potrivit de tare, usor maleabil si nelipicios.
In timp ce framantam adaugam si uleiul.
Ungem aluatul cu putin ulei, acoperim bolul cu-n servet curat si il lasam la loc caldut pentru cel putin o ora.

Spalam si curatam merele. Le dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Punem intr-un vas cu fund dublu untul impreuna cu zaharul si esenta.
Amestecam pana se dilueaza zaharul apoi adaugam marul ras.
Lasam la foc mic, amestecand din cand in cand , pana ce scade zeama lasata de mere .(undeva la 10 minute)

Nu lasati zeama, riscati sa se scurga in aluat si sa ramana necopt .Trebuie sa fie o umplutura doar usor umeda.(a se vedea in foto)

Impartim aluatul in doua. La fel si umplutura .
Pe blatul de lucru infainat intindem aluatul in forma de dreptunghi.(de 4-5 mm grosime)
Ochiometric il impartim in trei pe lungime (fara a-l taia)
Partile laterale le crestam (din centimetru in centimetru) .
Punem pe partea din mijloc umplutura apoi incepem sa trecem fasiile de pe laterale peste umplutura, in forma de x alternand fasiile, odata din stanga, odata din dreapta.

La final ungem placinta cu mere cu ou batut, le mutam in tava tapetata cu hartie pentru copt si le mai lasam 30 min. la loc cald.

Introducem tava in cuptorul preincalzit si coacem placinta pana se rumeneste frumos.
In cuptorul meu „buclucas” o las la mijloc pana ce creste si prinde usor culoare pe laterale apoi o mut pe treapta de sus a aragazului si-o las pana se rumenesc placintele.

 
loading...

Comentarii prin FaceBook

48 Comentarii


  1. O frumusete draga mea!!! foarte mult imi place!


  2. O bunatate de placinta.Si eu mesteresc mereu pentru puiutul meu drag.Te pup!


  3. Foarte bine arata! Eu am facut strudel cu mere, cu aluat foetaj, le-au placut de minune! Pupicei!


  4. Delicios,imi place mult impletitura dar n-am reusit s-o fac!Te pup!


  5. Placinta,placinta dar fain impletita!


  6. Intradevar frumos impletita.Si rumenita asa cum imi place mie.


  7. Super reteta de casa !!! 🙂


  8. Cand am vazut pozele am crezut ca aluatul este din comert.. atat de perfect este! Imi place foarte tare cum a iesit. Am salvat reteta! Pupici


  9. Buna tare si foarte aspectoasa!!!Pup!


  10. Imi place foarte mult modul de „impachetare”…. Chiar mi-e pofta de placinta 🙁


  11. foarta buna aceasta placinta,chiar azi am facut-o si s-a termiant ffff repede!!! un deliciu!!!


  12. Nu stiu cum de mi-a scapat mie reteta asta de placinta cu mere…
    Salvat link si data viitoare (adica cat de curand,cred si sper ) trec la treaba.


  13. am facut placinta imediat ce am vazut reteta,daca intradevar sti ce inseamna placinta cu mere incearca reteta asta si ai sa intelegi de la prima inghititura.Felicitari


  14. Hmmmm, asa comentariu..imi face ziua frumoasa.
    Multumesc din suflet!


  15. În seara asta am făcut şi eu plăcintă, după reţeta ta! A ieşit minunată şi a fost apreciată de cei dragi! Mulţumim frumos! Toate cele bune! (Mari)

  16. Anonymous says:

    RETETA ESTE FUARTE BUNA AM FACUTO SI A IESIT DELICIOASA MULT SUCCES IN CONTINUARE PAA

  17. Anonymous says:

    ARATA SUPER BN PLACINTA CHIAR NU AM MAI VAZUT VREAU SA FAC DAR MIE TEAMA CA DAU GRES


  18. e delicioasa, bravo! multumesc. Un Paste Fericit!


  19. va multumesc mult.
    Anonim, n-are ca sa nu iasa , are si poze explicative; hai te pup si spor!

    Lumik,pace si sarbatori frumoase si tie!

  20. Anonymous says:

    suuuuuper arata maine fac si eu

  21. Anonymous says:

    foarte buna reteta….e intradevar un deliciu culinar…mult succes in continuare…te pup.


  22. Super tare dacă un bărbat a făcut o așa bunatate


  23. Imi place cum arata ,am pregatit-o si eu in momentul de fata e in cuptor.Sper sa fie tot asa de buna dar,nu prea mi-a iesit impletitura si am pus compozitia calda…..oricum se va manca indiferent de cum va fi…Toate cele bune


  24. chiar arata foarte bine… este prima oara cand gasesc o reteta de genul… felicitari


  25. intradevar arata foarte bine. si sunt sigura ca e delicioasa (mai ales ca deserturile cu mere sunt printre preferatele mele). Vreau sa o fac si eu duminica, dar ma intreb daca merge si cu foietaj. Am in congelator un aluat de foietaj facut in casa de bunica (trebuie doar intins si pus la copt) insa nu stiu daca s-ar potrivi la fel de bine ca si aluatul tau. Astept pareri sa vad daca il pot face cu aluatul meu de foietaj sau daca ar fi mai bine sa cumpar ingredientele si sa fac aluatul original din reteta. Multumesc celor care vor raspunde.


    • Bianca, eu iti recomand aluatul placintei din reteta. Foietajul…e posibil si sa fie ok, insa pe fundul placintei, umplutura fiind umeda, nu vad cum s-ar coace perfect.
      La ruladele de foietaj eu invart in cuptor pe toate partile rulada, si aici ai strica-o menevrand-o in cuptor.


    • Acest comentariu a fost eliminat de autor.


  26. multumesc pentru raspuns. Mi-a fost de ajutor. O sa fac aluatul tau si abia astept sa vad cum imi iese impletitura. O sa am si eu niste musafiri si vreau sa ii impresionez. Placinta asta e diferita si spectaculoasa si in acelasi timp simpla si gustoasa.


  27. buna reteta si foarte delicioasa,astazi am facut-o si eu,doar k eu am pus si nuca cu scortisoara in mere…e super buna si putin mai mult zahar!!!felicitari 🙂 Sarbatori fericite!


  28. arat intr-un marefel placinta asta 🙂 te face sa uiti de toate caloriile din lume si sa o savurezi pe indelete cu un ceai fierbinte !


  29. a iesit f buna.aluatul este super.multumesc

  30. mihaela says:

    am facut-o si a iesit super,multumesc..!!


  31. O placinta tare buna si aratoasa. Eu nu fac multe prajituri/ placinte dar pe aceasta o pregatesc, de obicei, cand plec in concediu pentru ca e delicioasa si oarecum racoritoare. Multumesc de reteta!


  32. lipseste scortisoara,da o aroma deosebita merelor,merele se pot taia si cuburi si nu trebuiesc puse pe foc ,dar se adauga o lingura de Maizena (amidon ) . Pofta bun !!!

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Lipii pentru shaorma

Lipii pentru shaorma

Cand ai o tigaie buna, inspiratia-ti vine pe loc! Mai greu e sa te hotarasti cu care retete sa-ncepi si care sa le lasi la urma. Cand, intr-un final, te hotarasti, te convingi singur ca […]

Cornuri cu mac

Cornuri cu mac

Cand vreau cornuri, batoane sau alte bunatati ce tin de patiserie, „dau o fuga” pe blogul Nicoletei. Face atatea bunatati incat ar fi imposibil sa nu gasesti ceva pe plac! Aceste cornuri cu mac m-au […]

Turte cu branza si marar

Turte cu branza si marar

Ce-i mai bun si mai bun decat o turta calda, cu branza si marar? Eu zic ca nimic! :)) Un aluat elastic si bun care se lucreaza asa de frumos, o umplutura usor iute de […]

Cozonac de post

Cozonac de post

Mod de preparare reteta Cozonac de post: Pune intr-un bol faina impreuna cu sarea si drojdia.Infierbanta bine apa, pune zaharus si sofran si amesteca pana se dizolva.Lasa la racit si cand e usor calduta adauga peste faina si omogenizeaza. Incepe sa framanti cu mana adaugand treptat uleiul si aromele.Framantati aluatul timp de 5-6 minute. Consistenta lui trebuie sa fie elastica, nelipicioasa […]