zurli

Placinta cu prune si scortisoara

Placinta cu prune si scortisoara

Picture 017a

Aceasta este prima reteta cu care particip la  Provocarea lunii august a proiectului „Dulce Romanie 2011” ,initiat de Mihaela,  pe care luna aceasta o gazduiesc cu mare drag .

 

Aluat :
500-600 gr faina alba
25 grame drojdie
250 ml lapte caldut
2 oua
zahar – 100 gr + 2-3 linguri
2 linguri untura
putina sare

100 gr unt
4 linguri zahar brun
o lingurita scortisoara
aprox 400 gr prune
zahar pudra

Se dilueaza drojdia in putin lapte caldut, impreuna cu zaharul si o lingura de faina.
Se lasa sa creasca compozitia pentru 10 min la loc caldut.
Intr-un vas mare se pune faina, facand o gropita in mijloc.
Se adauga amestecul cu drojdie, untura, zaharul si ouale .
Omogenizam si incepem sa adaugam, treptat, laptele caldut.
Framantam incorporand laptele.
Daca aluatul este prea tare mai adaugam lapte, in caz contrar mai punem putina faina.
Trebuie sa obtinem un aluat ferm, nelipicios, asemanator aluatului pentru placinte.Framantam pentru 10 minute folosindu-ne de putina faina pentru a inmuiamana atunci cand aluatul devine lipicios.

Acoperim cu-n servet curat si lasam la dospit la loc cald.

Cand si-a dublat volumul transferam aluatul pe un blat de lucru, infainat.

Impartim compozitia in 3.

Fiecare bucata o intindem cu sucitorul intr-o forma lunguiata.
Amestecam cele 100 gr unt cu zaharul brun si scortisoara.
Impartim amestecul in 3 si ungem pe fiecare dintre bucatile de aluat.
Rulam si obtinem 3 suluri ca niste clatite rulate.

Ungem o tava rotunda cu unt.
Asezam sulurile unul in continuarea celuilalt formand o spirala.
Lasam cam 1-2 cm distanta intre cercurile formate pentru a putea aseza prunele.
Lasam tava pentru 15 min la loc cald.

Spalam bine prunele, le desfacem in doua si scoatem samburii.
Le sezam uniform in golurile ramase in interiorul sulului de aluat.

Presaram peste ele zaharul ramas.

Preincalzim cuptorul la 175-180 grade.

Introducem tava si lasam la cuptor pana ce placinta capata o culoare frumoasa.
Scoatem si pudram cu zahar pudra.
Servim calda.
Nu lasati peste noapte pentru ca prunele lasa zeama si veti obtine o placinta insiropata 😛

Recomand sa folositi o tava cu diametru cat mai mare (a mea a avut aprox 24 si a fost prea mica), asa incat atunci cand asezati prunele sa aiba suficient loc si sa nu preseze aluatul.

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

50 Comentarii


  1. Gabytule cum arata prajiturica!! de vis! prezentarea minunata… imi place tare cum ai incadrat poza finala!! Tare buna e dulcegaria si ce pufosila e!! lovely!! pup cu drag!


  2. E foarte ochioasa, felicitari!!


  3. Ce bine arata,sigur e un deliciu,pupici!


  4. foarte faina, te plagiez cat de curand :)!


  5. Daca are prune sigur este buna.O zi faina sa ai.


  6. Frumos si delicios.
    Pup!


  7. Mai ce poze!
    Super fain vasul, l-am mai vazut la tine si-l filez de fiecare data cand apare-n poze 🙂
    Delicioasa turta,spus asa mai rustic 🙂


  8. Pai are tot ce ii trebuie pentru concurs!Succes!


  9. delicios, de la tarta pana la vas 😉


  10. waw….foarte bine arata…..


  11. Tare bine arata!!! Delicioasa trebuie sa fi fost!!?? Pupici!


  12. poza asta la ce-i la prajitura sau la vas ? ca numai vasu ala rosu se vede


  13. MONA,Multumesc frumos.


  14. Antonina, pup si eu si multumesc.


  15. Flory, e o combinatie tare potrivita.
    Pup.


  16. Delia, spor!
    Ai mai facut aia cu menta? Cum a iesit? (daca da)


  17. Diamar, multumesc.
    Zi calda si tie.


  18. Maria, multumesc.Pup.


  19. Bucate apetisante, neatza buna si multam.
    Si mie-mi place mult si e tare bun.


  20. TeoBucatar ce concurs? :-s
    Provocarea e doar un proiect culinarcare aduna intr-o postare bucate gatite pe o tema anume, nu e concurs.
    Pupici.


  21. Amoush pup si multumesc.


  22. Alinutzica, multumesc.


  23. Licutza , da, e gata de muuult.
    Am facut-o devreo doua saptamani dar nu apucasem s-o postez.


  24. Andrada, depinde de ochiul celui ce-o priveste.
    Ca-i ochios si vasul , nu e vina mea, dimpotriva, poate meritul ca l-am ales 😛
    Sunt suficiente poze cu detalii in care poti vedea preparatul; E alegerea mea pe care-o aleg ca principala 🙂


  25. Alexandrina, iti multumesc.
    pup.


  26. Uite, Andrada, pentru ca nu am acest blog doar pentru mine , ci si pentru voi, am pus pentru tine si o poza din alt unghi 🙂

  27. Anonymous says:

    Super tare. Imi place mult.
    Nu se pune , ai bägat Dopping ( Forma ) la Posting ästa…. Total unfair :-))))
    Si eu nu gäsesc nicäieri Carnea de Pui :-)))))


  28. :)))))))))))
    Asa,prietene…multumesc pentru sustinere
    o sa incerc sa ma comport mai profesional 😛
    :))))


  29. Super buna prajitura ta si ma duce cu gandul la „invartita cu zahar” reteta salvata si cred ca se poate combina cu orice fructe…Prezentarea-i minunata!
    Pupici si o zi minunata!!!


  30. Arata minunat si banuiesc ca`i si foarte buna! Am „furat” reteta. Pupici


  31. ce minunat arata placinta ta! si ce forma frumoasa ai pentru copt!


  32. O ideea minunata cu acea spirala si prunele la fel. Nota 10 cu felicitari. Prezentarea la fel. Pupici!


  33. O ideea minunata cu acea spirala si prunele la fel. Nota 10 cu felicitari. Prezentarea la fel. Pupici!


  34. O ideea minunata cu acea spirala si prunele la fel. Nota 10 cu felicitari. Prezentarea la fel. Pupici!


  35. super fain arata: placinta, vasul si canuta de sub. ingenioasa idee, superba poza :)O zi super senina!:)


  36. of, nu inca, daaaaar am gasit esenta aia de menta de la Oetker, si acuma nu mai am scuza!:)


  37. super raspuns Gabi ! trebuie sa recunosc ca imi place f mult raspunsul tau la cat de nepoliticoasa am fost. si acum imi pare rau c-am fost rautacioasa . dar asa m-am trezit in dimineata aia.
    multzumesc pt raspuns. este unul cu inttelepciune si de clasa. mersi mult
    andrada


  38. acum am vazut si poza si al doilea raspuns al tau , si ma simt obligata inca o data sa-mi cer scuze. chiar nu stiu ce m-a apucat cand am scris. lumea-i destul de stresata si are nevoie de o vorba buna nu de critici …I’m sorry !
    oricum am inteles lectia , si numai un om de clasa si cu o educatie deosebita putea raspunde asa ca tine. si ce m-a mai mirat,a fost ca n-ai cenzurat mesajele dupa mesajul meu nepoliticos.
    imi cer scuze din nou.
    andrada


  39. Deci data viitoare cand poposesc la tine, vreau placinta de asta 😀 si cafea care rade la mine :*


  40. Buna dimineata, tuturor!

    catkitchen , multumesc >:d< petronela, pup si multumesc. Saai o zi cum o vrei tu!


  41. Simona, | e buna dar sincer eu numa omor dupa placinte.
    Pap doar cat e calda. 😀


  42. Zazuza,multumesc frumos. Si mie-mi place mult de tot forma.


  43. S & M, multumesc mult si va pupacesc. Zi frumoasa!


  44. Regiunea Centru, multumesc.


  45. Boscodinutzo, se suprapun fain, nu?:)))
    Zi buna!


  46. , Delia, mie aia mi-a placut tare tare mult. Te pup.


  47. Andrada , hai ca n-ai fost chiar asa rea. Toti avem zile proaste in care ne descarcam unde apucam; am incercat sa raspund exact cum am simtit, nu astept doar laude, de aceea nici nu moderez comentariile.
    Hai te pup si te mai astept cu drag pe la mine.
    Pun azi o reteta buna in care am fotografiat mancarea :)))).

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Mini-cornuri cu ciocolata

Mini-cornuri cu ciocolata

De ce sa cumperi cornuri, cand poti face tu acasa? Mini cornuri delicioase, aromate, umplute cu preferata copiilor – ciocolata! Eu va zic din start sa dublati cantitatile de ingrediente 😀 Ingrediente Mini-cornuri cu ciocolata […]

Print Friendly, PDF & Email
Poale-n brau – placinte moldovenesti

Poale-n brau – placinte moldovenesti

Cine locuieste in zona moldovei cu singuranta mananca sau face – poale-n brau. Acele placintele bune cu branza care inunda casa cu-n miros dumnezeiesc! Reteta difera de la gospodina la gospodina, a mea suna cam […]

Print Friendly, PDF & Email
Lipii pentru shaorma

Lipii pentru shaorma

Cand ai o tigaie buna, inspiratia-ti vine pe loc! Mai greu e sa te hotarasti cu care retete sa-ncepi si care sa le lasi la urma. Cand, intr-un final, te hotarasti, te convingi singur ca […]

Print Friendly, PDF & Email
Cornuri cu mac

Cornuri cu mac

Cand vreau cornuri, batoane sau alte bunatati ce tin de patiserie, „dau o fuga” pe blogul Nicoletei. Face atatea bunatati incat ar fi imposibil sa nu gasesti ceva pe plac! Aceste cornuri cu mac m-au […]

Print Friendly, PDF & Email