placinta-dobrogeana8

placinta-dobrogeana8

Placinta dobrogeana

Cand prepar bunataturi renumite caut mereu sa nu ma abat prea mult de la retetele originale , asa ca atunci cand mi s-a facut pofta de placinta dobrogeana am bagat o cautare pe google dar am dat peste atat de multe variante incat zau nu stiu care e originala. 🙂

Banuiesc totusi ca nu cea cu foi cumparate, ca batranii nostrii nu s-ar fi pretat la asa ceva :)) si nici macar nu existau aceste foi, dar am ales totusi sa prepar varianta asta de placinta dobrpgeana din comoditate cat si pentru ca-mi plac forte mult aceste foi.

Apropo de asta, am gasit la market foi de placinta care nu trebuie congelate ci doar se pastreaza la rece, mi se par tare comode de folosit.

Ce m-a mirat in multe din retetele de placinta dobrogeana gasite pe net , a fost lipsa aromelor din branza. Putin rom, coaja de lamaie sau vanilie mie mi se par mai mult decat necesare, dau un gust divin oricarui preparat cu branza dulce de vaca.

placinta-dobrogeana

placinta-dobrogeana

 

 

Ingrediente placinta dobrogeana

  • un pachet foi de placinta (eu am folosit 9 foi)
  • 600 gr branza dulce de vaci
  • 350 ml smantana cu continut ridicat de grasime
  • 4 oua
  • unt pentru uns tava si foile
  • zahar ( 2,3 liguri) optional; daca doresti poti prepara placinta sarata
  • sare
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • o lingurita esenta de rom
  • 50-60gr unt

Mod de preparare placinta dobrogeana.

Amesteca branza de vaci cu 50 ml smantana , zaharul, coaja rasa de lamaie si esenta de rom. Omogenizeaza. Imparte amesecul (ochiometric)  in 3 parti egale.

Unge un vas termorezistent cu unt.Restul de unt topeste-l si lasa-l sa se raceasca.

placinta-dobrogeana1

placinta-dobrogeana1

Ia cate o foaie , unge-o cu o pensula cu unt topit si aseaza deasupra alta foaie. Foloseste pentru fiecare sul cate 3 foi de placinta si unge doar primele doua foi, pe ultima intinde o parte din amestecul cu branza.

placinta-dobrogeana2

placinta-dobrogeana2

placinta-dobrogeana3

placinta-dobrogeana3

Ruleaza formand un sul si strange-l usor pentru a incapea in vas.(eu am folosit un vas de 15/20 cm)

placinta-dobrogeana5

placinta-dobrogeana5

Aseaza sulul in vas si treci la urmatorul sul. Formeaza 3 suluri pe care le asezi uniform in vas,le ungi cu unt topit, le intepi cu furculita, si toarna deasupra un amestec facut din ouale usor batute,restul de smantana, peste care pui putina sare si  zaharul vanilat.

placinta-dobrogeana6

placinta-dobrogeana6

placinta-dobrogeana7

placinta-dobrogeana7

Dai tava la cuptor, la foc mediu, si coci pana se rumeneste frumos.

Nu ai idee ce miros era in bucatarie!!!

Pofta buna!

placinta-dobrogeana8

placinta-dobrogeana8

 

 

Comentarii prin FaceBook

17 Comentarii


  1. Tu ma faci sa pornesc cuptorul pe caldura asta :-??


  2. Gaby draga ce faina e placinta asta!.As putea sa vin in vizita la tine pentru ea, asa mult imi place 🙂 Te pup


  3. desi prefer varianta sarata, asta arata demential, si parca ii simt mirosul! o bunatate rumena!


  4. Ce bine arata!! Si gustoasa , clar!!

  5. Dragoi Valerica says:

    Foarte buna placinta!Multumesc pantru reteta!


  6. imi plac retetele tale dar trebuie sa stii ca placinta dobrogeana se face cu branza sarata poate o sa iti trimit reteta


    • Multumesc Lumi. Chiar am scris in introducere ca nu e cea originala, am gasit multe variante pe net si nu stiu care e cea corecta. Daca detii reteta originala chiar te rog sa mi-o trimiti, prepar foarte des placinta cu branza in diverse moduri si cu siguranta voi incerca si varianta ta. <3


  7. cat de curand


  8. Merita incercata,sper sa imi iasa la fel


  9. Am ramas cu gandul la aceasta minunata placinta;trebuie s-o mai repet si eu ca-i prea buna!asa este Gaby,placinta dobrogeana se face cu branza sarata,fara zahar,fara alte arome;pup si o saptamana usoara!


  10. Si mie-mi place ca branza sa fie parfumata cu tot felul de arome.. altfel parca n-are nici un gust… Trebuie sa incerc si eu reteta asta!
    Pupici


  11. Doamne ca bine mai arata…am sa o fac si eu


  12. Mama era dobrogeanca. Facea placinta originara. Intr-adevar nu se face cu branza dulce si arome. Si eu fac acum cu foi de cumparat uneori, dar cand ma apuca dorul fac si foile. Nu se compara. Foile originale se fac doar cu apa calduta si faina + un strop de bicarbonat. Branza cea mai buna este telemea mai tare, combinata cu branza de vaci si multe oua. Foile se stropesc cu unt topit. Sunt 3 moduri de a o impacheta: cea rulata (cum o faci tu, cea in traturi (cum sunt cele din restaurant, si cea creata care mie imi place cel mai mult. Pe ultimele doua feluri se pune si smantama batuta cu ou. Pe cea rulata se unge numai ou))


  13. De cand am gasit aici reteta asta o fac continuu si toata lumea nu se mai poate satura…
    Thk’s !


    • Nimic nu ma bucura mai mult decat coentariile de genul acestuia! 🙂 Sa va fie de bine!
      Te-am vizitat si…nu ma pot opri din citit :)).
      Zi frumoasa acolo la tine!


  14. Exceptional arata …..iar gustul fara coaja de lamaie, nici nu stiu cum ar fi. Sa sti Gaby ca si eu am gasit multe tetete cu branza fara alte arome, stafis=de sau mai stiu eu ce alte bunatati.
    Niciodata nu am inteles de ce daca vrei sa faci o prajitura cu branza dulce , unele fete pun telemea+zahar la care adauga branza de vaci proaspata. De ce oare ???
    Oricum fur un colt din dobrogeana asta ca prea fain arata !!!
    Te tzuc cu drag !

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
 
 
Cornuri cu mac

Cornuri cu mac

Cand vreau cornuri, batoane sau alte bunatati ce tin de patiserie, „dau o fuga” pe blogul Nicoletei. Face atatea bunatati incat ar fi imposibil sa nu gasesti ceva pe plac! Aceste cornuri cu mac m-au […]

Turte cu branza si marar

Turte cu branza si marar

Ce-i mai bun si mai bun decat o turta calda, cu branza si marar? Eu zic ca nimic! :)) Un aluat elastic si bun care se lucreaza asa de frumos, o umplutura usor iute de […]

Cozonac de post

Cozonac de post

Mod de preparare reteta Cozonac de post: Pune intr-un bol faina impreuna cu sarea si drojdia.Infierbanta bine apa, pune zaharus si sofran si amesteca pana se dizolva.Lasa la racit si cand e usor calduta adauga peste faina si omogenizeaza. Incepe sa framanti cu mana adaugand treptat uleiul si aromele.Framantati aluatul timp de 5-6 minute. Consistenta lui trebuie sa fie elastica, nelipicioasa […]

Gogosi de post

Gogosi de post

Mod de preparare Gogosi de post: La modul de preparare…prea mare filozofie nu-i. Pregatesti un bol curat in care torni faina si faci o gropita in mijloc.Intr-o canita diluezi drojdia cu putina apa calda. Adaugi 2 lingurite de faina, omogenizezi si torni in gropita formata in faina. Lasi 10 minute sa creasca.Adaugi zaharul, sarea, uleiul, coaja rasa si zaharul vanilat.[…]