placinta-dobrogeana8

placinta-dobrogeana8

Placinta dobrogeana


Cand prepar bunataturi renumite caut mereu sa nu ma abat prea mult de la retetele originale , asa ca atunci cand mi s-a facut pofta de placinta dobrogeana am bagat o cautare pe google dar am dat peste atat de multe variante incat zau nu stiu care e originala. Placinta dobrogeana

Banuiesc totusi ca nu cea cu foi cumparate, ca batranii nostrii nu s-ar fi pretat la asa ceva :)) si nici macar nu existau aceste foi, dar am ales totusi sa prepar varianta asta de placinta dobrpgeana din comoditate cat si pentru ca-mi plac forte mult aceste foi.

Apropo de asta, am gasit la market foi de placinta care nu trebuie congelate ci doar se pastreaza la rece, mi se par tare comode de folosit.

Ce m-a mirat in multe din retetele de placinta dobrogeana gasite pe net , a fost lipsa aromelor din branza. Putin rom, coaja de lamaie sau vanilie mie mi se par mai mult decat necesare, dau un gust divin oricarui preparat cu branza dulce de vaca.

Placinta dobrogeana

placinta-dobrogeana

 

 

Ingrediente placinta dobrogeana

  • un pachet foi de placinta (eu am folosit 9 foi)
  • 600 gr branza dulce de vaci
  • 350 ml smantana cu continut ridicat de grasime
  • 4 oua
  • unt pentru uns tava si foile
  • zahar ( 2,3 liguri) optional; daca doresti poti prepara placinta sarata
  • sare
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • o lingurita esenta de rom
  • 50-60gr unt

Mod de preparare placinta dobrogeana.

Amesteca branza de vaci cu 50 ml smantana , zaharul, coaja rasa de lamaie si esenta de rom. Omogenizeaza. Imparte amesecul (ochiometric)  in 3 parti egale.

Unge un vas termorezistent cu unt.Restul de unt topeste-l si lasa-l sa se raceasca.

Placinta dobrogeana

placinta-dobrogeana1

Ia cate o foaie , unge-o cu o pensula cu unt topit si aseaza deasupra alta foaie. Foloseste pentru fiecare sul cate 3 foi de placinta si unge doar primele doua foi, pe ultima intinde o parte din amestecul cu branza.

Placinta dobrogeana

placinta-dobrogeana2

Placinta dobrogeana

placinta-dobrogeana3

Ruleaza formand un sul si strange-l usor pentru a incapea in vas.(eu am folosit un vas de 15/20 cm)

Placinta dobrogeana

placinta-dobrogeana5

Aseaza sulul in vas si treci la urmatorul sul. Formeaza 3 suluri pe care le asezi uniform in vas,le ungi cu unt topit, le intepi cu furculita, si toarna deasupra un amestec facut din ouale usor batute,restul de smantana, peste care pui putina sare si  zaharul vanilat.

Placinta dobrogeana

placinta-dobrogeana6

Placinta dobrogeana

placinta-dobrogeana7

Dai tava la cuptor, la foc mediu, si coci pana se rumeneste frumos.

Nu ai idee ce miros era in bucatarie!!!

Pofta buna!

Placinta dobrogeana

placinta-dobrogeana8

 

 

17 Comentarii


  1. Tu ma faci sa pornesc cuptorul pe caldura asta :-??


  2. Gaby draga ce faina e placinta asta!.As putea sa vin in vizita la tine pentru ea, asa mult imi place :) Te pup


  3. desi prefer varianta sarata, asta arata demential, si parca ii simt mirosul! o bunatate rumena!


  4. Ce bine arata!! Si gustoasa , clar!!

  5. Dragoi Valerica says:

    Foarte buna placinta!Multumesc pantru reteta!


  6. imi plac retetele tale dar trebuie sa stii ca placinta dobrogeana se face cu branza sarata poate o sa iti trimit reteta


    • Multumesc Lumi. Chiar am scris in introducere ca nu e cea originala, am gasit multe variante pe net si nu stiu care e cea corecta. Daca detii reteta originala chiar te rog sa mi-o trimiti, prepar foarte des placinta cu branza in diverse moduri si cu siguranta voi incerca si varianta ta. <3


  7. cat de curand


  8. Merita incercata,sper sa imi iasa la fel


  9. Am ramas cu gandul la aceasta minunata placinta;trebuie s-o mai repet si eu ca-i prea buna!asa este Gaby,placinta dobrogeana se face cu branza sarata,fara zahar,fara alte arome;pup si o saptamana usoara!


  10. Si mie-mi place ca branza sa fie parfumata cu tot felul de arome.. altfel parca n-are nici un gust… Trebuie sa incerc si eu reteta asta!
    Pupici


  11. Doamne ca bine mai arata…am sa o fac si eu


  12. Mama era dobrogeanca. Facea placinta originara. Intr-adevar nu se face cu branza dulce si arome. Si eu fac acum cu foi de cumparat uneori, dar cand ma apuca dorul fac si foile. Nu se compara. Foile originale se fac doar cu apa calduta si faina + un strop de bicarbonat. Branza cea mai buna este telemea mai tare, combinata cu branza de vaci si multe oua. Foile se stropesc cu unt topit. Sunt 3 moduri de a o impacheta: cea rulata (cum o faci tu, cea in traturi (cum sunt cele din restaurant, si cea creata care mie imi place cel mai mult. Pe ultimele doua feluri se pune si smantama batuta cu ou. Pe cea rulata se unge numai ou))


  13. De cand am gasit aici reteta asta o fac continuu si toata lumea nu se mai poate satura…
    Thk’s !


    • Nimic nu ma bucura mai mult decat coentariile de genul acestuia! :) Sa va fie de bine!
      Te-am vizitat si…nu ma pot opri din citit :)).
      Zi frumoasa acolo la tine!


  14. Exceptional arata …..iar gustul fara coaja de lamaie, nici nu stiu cum ar fi. Sa sti Gaby ca si eu am gasit multe tetete cu branza fara alte arome, stafis=de sau mai stiu eu ce alte bunatati.
    Niciodata nu am inteles de ce daca vrei sa faci o prajitura cu branza dulce , unele fete pun telemea+zahar la care adauga branza de vaci proaspata. De ce oare ???
    Oricum fur un colt din dobrogeana asta ca prea fain arata !!!
    Te tzuc cu drag !

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
Placinte trandafir cu branza si marar

Placinte trandafir cu branza si marar


Cine nu vrea o reteta de placinta si buna si frumoasa? :)) Si asta am afirmat-o fara modestie si fara gluma :D. Au fost atat de bune placintele astea, nici cand s-au racit nu s-au […]

Tarta cu afine si zmeura/Tarta cu fructe

Tarta cu afine si zmeura/Tarta cu fructe


Cand spun reteta de tarta cu fructe, spun Timea! :)) De ce Timea? Pentru ca la fata asta draga am vazut cele mai multe tarte cu fructe. Pur si simplu le adora! Asa ca atunci […]

Pizza cu ton si galbiori

Pizza cu ton si galbiori


Stim cu totii cat de adaptabila e o reteta de pizza. Exista o sumedienie de retete de aluat de pizza si-o gramada de toppinguri in functie de preferintele ficaruia. Aceasta reteta de blat de pizza […]

placinte-cu-branza

Placinte cu branza


Nu stiu de ce la o cautare google, dupa “placinta cu branza” imi apar mai mult placinte d-alea prajite in ulei, pentru ca eu..de cand ma stiu , denumirea de placinte am intalnit-o la aluaturile dospite, umplute, coapte in cuptor.

Acum..nu stiu cum o fi corect, sau poate-s ambele :)

Aluatul asta e minunat! Placintele nici macar reci fiind nu devin uscate si innecacioase, cum se intampla cu alte preparate a doua zi sau dupa racire.