Poale-n brau

Poale-n brau

bl5

S-o pape mama pe ea de fata harnica c-o facut placinte.
Ptiu ptiu!:)

Moldoveanca cum mi-s , nu se poate ca sa nu stiu sa fac placinte.
Mai mari, mai mici, mai ordonate sau mai sparte :), sunt bune, mah, da’ bune!

Uite scriu si pap, moale, pufoasa, si nu e uscata, mah, cum mananc io la altii a doua zi.
De ele calde…nici nu mai zic, o nebunie!
Aluat cu untura, da, cititi bine.
Nu margarina, nu unt, nu ulei, doua linguri de untura, facuta la casa, ce-mi da un aluat ca al bunicii care cu singuranta nu framanta cu ulei dublu rafinat :)

Durerea cea mai mare, doar prietenu’ meu o stie :)
N-am avut marar in casa:)
Mi-e ciuda rau, rau. Pus in branza ii da o aroma…cum numa’ Ion Creanga stie:)/

ingrediente

o cana lapte
un cub 25 gr drojdie
500-600gr faina alba
3-4 linguri zahar(sau cat vreti)
1/2 lingurita sare
2 linguri mari untura
2-3 oua

200 gr branza vaci
200 gr branza framantata (eu am avut de Botosani, bunaaa)
zahar dupa gust
1/2 lingurita sare
coaja rasa de lamaie
esenta de rom
2 oua
o lingura smantana grasa

Nu-s prea priceputa la „modelat”placinte.
Mai ales c-aveam cutit nou si ma taiasem fix la dejtu’ mare:)))))
Intr-un vas de plastic punem drojdia, impreuna cu 2 linguri zahar si vreo 3 de faina. Adaugam lapte caldut (nu fierbinte)..asa..vreo 50-60 ml. cat sa avem un aluat  moale. Il omogenizam bine si-l lasam la cald pentru vreo 10 minute. Adaugam restul de faina, ouale, zaharul, sarea, untura la temperatura camerei si laptele caldut, putin cate putin… Framantam cel putin 10 minute. Daca e molicel mai punem faina, daca e tare, adaugam putin lapte cald. Ne putem ajuta si de-o tzaruca de ulei la framantat ca nu ne vede nima’ :))) Acoperim cu-n servet cald si lasam la dospit pana-si dubleaza volumul.
Pentru umplutura, amestecam toate ingredientele intr-un bol, omogenizam. Daca aveti o branza prea moale, puteti pune putin gris sau faina.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata, impartim in 15(ei, daca-s 16 nu-i bai :))) ) Aplatizam fiecare bucata formand cu aproximatie un patrat.
Punem cate o lingura de umplutura apoi unim colturile opuse, adunandu-le la un loc asa…ca o bocelutza:))) , rulam usor partea superioara si-o introducem in mijlocul placintei. Ce naspa exprimare ;)))) da’ nu stiu cum sa scriu acu ‘:)))))))
Ungem o tava cu ulei si asezam placintele una langa alta. Batem bine oul ramas si cu o pensula ungem placintele. Le mai lasam 10 min la loc cald apoi le introducem in cuptorul preincalzit si le coacem la 180 grade pana se rumenesc frumos. Le pudram..sau nu..cu zahar pudra

 
loading...

Comentarii prin FaceBook

29 Comentarii


  1. Nu sint bune si nici nu feine de loc:-)))
    sä-ti bati Copii…Bunätate mare de tot…..


  2. Sa nu te iei dupa”anonimu” ca sunt bune si fara marar si arata si bine:)


  3. Ptiu,ptiu,ptiu….ioi, sper ca nu te-am scuipat!:)):))
    Hmmm! Sunt de acord cu anonimu: nu sunt bune si nici faine!=))


  4. Ce prwezentare minunata… le mananci din priviri. Pup si o duminica frumoasa!


  5. Ce prwezentare minunata… le mananci din priviri. Pup si o duminica frumoasa!


  6. … inca ceva care merge :D… imi vine pofta de mancare, cand citesc cu cata pasiune scrii despre ce ai gatit 🙂
    Sa ai o zi frumoasa 🙂


  7. Minunate,de nerefuzat!Pupici!:*


  8. vreauuu si eu.unde ai fugit???ai luat si placintele cu tine?is faine rau.pup


  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.


  10. Mama mea facea si ea placinte cand era mai in putere. Uite ca eu nu m-am incumetat pana acum, dar tu imi dai curaj 🙂 Zau ca sunt tare bune placintele astea moldovenesti cu branza dulce si aromata cu de toate prin ea!

    P.S. Trebuia sa corectez un cuvant, de aia am sters commentul de mai sus, e acelasi, de fapt…


  11. tare pufoase ti-au iesit….imi faci pofta…


  12. WOW cum arataaaa!!! super imagini.. imi pun poalele-n cap ca nu mai pot sa vad asa minune 😉


  13. si mie mi-e pofta , mai ai ceva ? .. imi place prezentarea !!!


  14. Fata draga, io mi’s moldoveanca, dar doar acasa la mama maninc placinte ca ale tale… aici n-am nici brinza, nici untura facuta-n casa, dar am marar… iti trimit vreo citeva crengute ?! Pupici si macar virtual, infig dintii intr-o placinta moldoveneasca..


  15. Superbe! Ti-au iesit tare faine!

    Daniela, poti trimite mie cîteva crengi de marar, ca mi l-au halit melcii anul asta! 😀


  16. Lasa Gaby nu mai scrie ca stim ce bunaciuni ne dai,pupicei!!


  17. La placinte inainte,asa ca am venit si eu.Te pup!


  18. Gabita, da siu bine ca-s bune, cu marar fara marar, oricum as vrea si io, macar o juma de placinta. Foarte frumos prezentate, manca-o-ar mama de harnicuta. Felicitari!


  19. Tot io, felicitari pt pozitia foarte buna in ZeList, din vreo 60000 de bloguri!


  20. Buna
    Ai un premiu pe site-ul meu!
    Pupici
    Raluca


  21. vai ca bine mai arata … si mie nu-mi place branza :)) si tot imi par exagerat de apetisante :)) te pup cu drag


  22. Sa o pupe mama pe ea de fata harnicuta ce poale-n brau adevarate a pregatit ea aici!!! Wow!!!!!!!!!!!!!!!


  23. Breee, moldoveancoo…..trimite una si la Iesi! :)))
    minunate placinte ai mai facut. strasnica gospodina, am zis eu!


  24. Doua…doua pentru Iasi, va rog. :)))


  25. minunate placintele tale si buneeee rau


  26. Vreau si eu una Gaby ………..!!!!
    Superba prezentarea!!!:)


  27. Superba prezentare, Gaby, arata asa de bine. Imi place aluatul cu untura, eu am untura, dar nu e de casa, merge asa o data, de doua ori pe an, cand fac fursecuri. As manca o placinta de la tine, aici gasesc sa cumpar dar asa mai rar si sigur nu sunt ca la Moldova 🙂


  28. Imi plac si mie, da’ stiu ca nu mai ai.


  29. Azi le-am facut!!!! Sunt o bunatate !!!!! 🙂 Iti multumesc din suflet pentru reteta! 😉

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Lipii pentru shaorma

Lipii pentru shaorma

Cand ai o tigaie buna, inspiratia-ti vine pe loc! Mai greu e sa te hotarasti cu care retete sa-ncepi si care sa le lasi la urma. Cand, intr-un final, te hotarasti, te convingi singur ca […]

Cornuri cu mac

Cornuri cu mac

Cand vreau cornuri, batoane sau alte bunatati ce tin de patiserie, „dau o fuga” pe blogul Nicoletei. Face atatea bunatati incat ar fi imposibil sa nu gasesti ceva pe plac! Aceste cornuri cu mac m-au […]

Turte cu branza si marar

Turte cu branza si marar

Ce-i mai bun si mai bun decat o turta calda, cu branza si marar? Eu zic ca nimic! :)) Un aluat elastic si bun care se lucreaza asa de frumos, o umplutura usor iute de […]

Cozonac de post

Cozonac de post

Mod de preparare reteta Cozonac de post: Pune intr-un bol faina impreuna cu sarea si drojdia.Infierbanta bine apa, pune zaharus si sofran si amesteca pana se dizolva.Lasa la racit si cand e usor calduta adauga peste faina si omogenizeaza. Incepe sa framanti cu mana adaugand treptat uleiul si aromele.Framantati aluatul timp de 5-6 minute. Consistenta lui trebuie sa fie elastica, nelipicioasa […]