Prajitura Boema

Prajitura Boema

M-a incantat aceasta prajitura cu crema, inca de cand am vazut cat de bine arata in site-ul Mihai. Ingrediente accesibile, combinatie FIX pe gustul meu, mi-am zis c-o fac cu prima ocazie . Chef nu aveam :)), dar pofta fiind mare am executat-o si nu-mi pare rau. Am vazut ca e preluata de la Loredana, care pusese si esenta de rom in crema, dar am preferat varianta Mihaelei, fara rom.

Blat
6 oua
6 linguri zahar
6 linfuri cu varf faina alba
3 linguri cacao
3 linguri ulei
3 linguri apa
un plic zahar vanilat
un plic praf copt
un vf cutit sare

Crema
200 gr ciocolata cu lapte + 2 linguri cacao neagra – puteti pune ciocolata amaruie, noua nu ne place
300 gr frisca lichida indulcita

Sirop
150 gr zahar
200-250 ml apa

Fondant
300 gr zahar
200 gr apa
doua linguri miere
3-4 linguri cacao neagra

Frisca
200 gr frisca lichida
o lingura smantana pentru gatit

Mod de preparare prajitura Boema
Blat
Separa albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile freaca-le cu uleiul si apa , iar albusurile mixeaza-le spuma cu praful de sare.
Adauga zaharul si mixeaza pana obtii o compozitie lucioasa ce se tine de paletele mixerului.
Adauga galbenusurile, faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt si zaharul vanilat.
Omogenizeaza amestecand usor de jos in sus.
Tapeteaza o tava (de 20/28 cm a fost a mea) cu hartie de copt , toarna compozitia, niveleaza si introdu tava in cuptorul preincalzit.
Coace blatul la foc mediu (165 grade) pana trece testul cu scobitoarea.
Scoate-l si lasa-l la racit.

Crema.
Pune frisca intr-un vas la foc mic si adu-o la punctul de fierbere. Opreste focul, adauga ciocolata rupta bucatele, cacaua, si omogenizeaza.
Lasa sa se raceasca si da vasul la frigider pentru cateva ore bune sau pentru o ora la congelator.

Conde

Sirop.
Caramelizeaza zaharul intr-un ibric pana capata culoarea chihlimbarului. Ia de pe foc si adauga apa. Pune inapoi la fiert si lasa pana se topeste zaharul caramelizat.

Fondant.
Pune apa intr-un vas cu fund dublu. Adauga usor zaharul.
Pune vasul la foc mediu. Lasa sa fiarba amestecand usor sa se topeasca zaharul.
Din momentul in care e complet topit lasa la fiert 10 minute ( curata peretii vasului cu o pensula umeda pentru a evita zaharisirea) Adauga apoi mierea si mai lasa 7 minute.

Vad ca fetele au fiert fondantul mult mai mult. Eu am verificat luand din compozitie cu lingura si lasand sa cada o picatura pe o suprafata plana. Cand biluta a ramas ca o perluta si nu s-a imprastiat am oprit focul.

Am adaugat caua, am omogenizat si am lasat 5 minute sa se racoreasca . Apoi am inceput sa amestec energic cu o lingura de lemn in sensul acelor de ceasornic. Cu cat se racea compozitia incepea sa se ingroase. La consistenta la care ajunge nu puteti lucra cu fondantul, se ingroasa prea tare.

Asamblare.
Blatul rece portioneaza-l in patratele.
Insiropeaza fiecare patratel.
Fondantul pune-l la foc si amesteca pana devine fluid apoi toarna cu lingura pe fiecare prajitura.Daca se intareste il puneti inapoi putin pe foc si glazurati in continuare.

Scoate crema de la rece si baga mixerul la viteza maxima. Mixeaza pana obtii o crema pufoasa, ferma.
Cu un posh spriteaza crema peste fiecare prajitura.

Mixeaza frisca lichida cu smantana pana capata consistenta dorita pentru ornare – sa fie intarita suficient.
Acopera prajiturelele cu frisca apoi da-le la rece.

Retete Papa Bunhttp://retetepapabun.ro/

Conde
 

Comentarii prin FaceBook

19 Comentarii


  1. Si eu am trecut-o pe lista!! Frumoasa tare ti-a iesit si tie!


  2. Ce bine arata! Si eu am facut-o cu ceva timp in urma. Acum ca am vazut-o la voi, trebuie sa o repet.


  3. Arat super, cum sa rezisti la asa ceva. Fur o bucata. Pup!


  4. Arat super, cum sa rezisti la asa ceva. Fur o bucata. Pup!


  5. Foarte fain arata! Eu nu-s fana ciocolata dar parca prajitura asta imi face cu ochiul 🙂


  6. Ti-au iesit perfecte, felicitari!
    Trebuie sa incerc si eu aceasta prajitura minunata 😉
    Pupici


  7. Buna ziua!
    Cristina’s world si eLady.ro va invita la concurs! Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati acest link: http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2012/10/concurs.html
    Mult succes!


  8. E super gustoasa! Pozele sunt superbe! Bravo


  9. Nu pot decat sa oftez…Arata superb! O fi buna?:)))


  10. Ma innebunesti cu prajiturile astea minunate !! Eu sunt pe langa ele , de aceea mi-e si teama sa incerc sa fac ceva !!! :((
    PS.Imi plac randurile de pe magnet !! 🙂


  11. Superba, aceasta prajitura! Iar pozele sunt de vis:)!


  12. Deci am facut-o azi,m-a obsedat de cand am vazut-o pe Bucataras.

    Totul mi-a iesit super bine pana la fondant,trebuie lucrat ft. repede cu el,se intareste repede.

    Dar e o prajitura super,multumesc.Camy


  13. Ce bine arata!!
    Superba prezentarea !!!


  14. Grozava,trebuie s-o fac si eu!Pupici


  15. Tot vin si privesc la ea ca este grozava..Bravo…


  16. Tot vin si privesc la ea pentru ca este grozava.Bravo…


  17. Na ca mi-ai adus aminte de adolescenta cu aceasta prajitura;ce bune mai erau si ieftine!!
    Acum doar le privesc la tine si salivez!!
    Pup si felicitari!!


  18. Mama gabitzule cum arata! este o nebunie! Maine o fac si eu! Te tzuuc!

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Chec la tava

Chec la tava

Pentru cina, alaturi de-o canita cu iaurt, la mic dejun, cu-n pahar de lapte, la cafea, la pachetel. Hai, mai ziceti voi 😉 Mod de preparare chec la tava Separa albusurile de galbenusuri Mixeaza spuma […]

Prajitura cu lapte condensat

Prajitura cu lapte condensat

Daca nici cu prajitura asta nu va conving sa v-apucati de pregatit dulciuri, atunci n-am facut nicio treaba …:( :)) Glumesc, dar sincer, merita! E drept, intai trebuie sa faceti o vizita la delatte.ro, sa […]

Cea mai buna prajitura fara coacere

Cea mai buna prajitura fara coacere

Stii probabil momentul ala in care ai manca un desert bun, bun, dar nu ai niciunul in casa si nici chef de copturi. Pentru asta s-a inventat desertul fara coacere 😀 Iar asta, cu atat […]

Creme pentru prajituri

Creme pentru prajituri

Crema de vanilie 2 linguri cu varf amidon alimentar (de porumb) sau faina 2-3 linguri zahar 200 ml lapte 2 galbenusuri ou 150-200 ml frisca batuta bine (indulcita dupa gust) vanilie sau zahar vanilat Mod […]