Prajitura cu crema de lamaie

Prajitura cu crema de lamaie


Nu m-am declarat niciodata fan al prajiturilor cu lamaie, dar aceasta… m-a incantat de la prima inghititura :D.
Am mancat preparata de matusica de care v-am povestit la prajitura cu ness si pentru ca mi-a placut foarte mult m-am gandit s-o fac si eu. E usoara, neavand oua in crema, si mananci…una dupa alta. Se topeste in gura :).
A ei nu avea stratul de frisca deasupra , deci e optional, e buna si fara.

Blat
7 oua
7 linguri zahar
7 linguri faina
3 linguri ulei
3 linguri apa
un vf. cutit sare

Crema
500 ml lapte
3 linguri si 1/2 faina sau amidon alimentar
4-5 linguri zahar (mie-mi place mai dulce si am pus 5 linguri)
un pachet de unt (alegeti un unt de calitate)
coaja si zeama de la o lamaie

100 ml frisca lichida indulcita
100 ml smantana cu continut ridicat de grasime
o lingurita zeama lamaie
2 linguri rase zahar

Prajitura cu crema de lamaie

Blat.
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza spuma albusurile impreuna cu sarea si adauga treptat zaharul mixand pana se dilueaza complet.
Galbenusurile freaca-le cu uleiul ca la maioneza apoi adauga apa si omogenizeaza.
Adauga-le peste albusuri odata cu faina cernuta (nu sari peste etapa cu cernutul!) apoi omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus (nu circular) cu o lingura de lemn.
Usor,usor am zis! Da?
Toarna amestecul intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt (tava de 20/27cm), niveleaza cu grija, apoi baga tava in cuptorul preincalzit si coace la foc mic pana capata o culoare frumoasa si trece testul cu scobitoarea.

Lasa  la racit si prepara crema.
Mixeaza untul spuma.
Intr-un vas cu fund dublu pune faina si zaharul apoi adauga pic cu pic (fredonati in gand..sunt un pic, pic..indragostit.. :)) :p) laptele rece, amestecand cu un tel sa nu faca cocoloase.

Pune la foc mic si fierbe amestecand mereu cu o lingura de lemn sa nu se prinda, pana se ingroasa si capata consistenta unei budinci. Pune vasul in altul cu apa rece si amesteca cand si cand sa se raceasca crema. Adauga si zeama de lamaie si coaja.
Cand e rece,dar nu complet! ci doar asa..la temperatura camerei, adauga peste unt…asa..in 2,3 transe si omogenizeaza. E delicioasa crema!

Desprinde hartia de copt de blatul rece si taie-l in 3, pe orizontala.
Aseaza prima foaie, intinde uniform jumatate din crema, aseaza a doua foaie, pune si restul de crema niveland , apoi aseaza ultima foaie din blat.
ps.rade bine cu lingura de pe cratita crema ramasa :))ca-i mult prea buna.

Prajitura cu crema de lamaie

Intr-un bol pune frisca,smantana, zaharul si zeama de lamaie si mixeaza, initial la viteza cea mai mica apoi la o treapta superioara, pana obtii consistenta dorita.
Intinde frisca peste prajitura si “deseneaza-i”niste valuri cu furculita.
Pastreaz-o la rece.

Eu….am taiat-o direct, bineinteles :)).

Prajitura cu crema de lamaie
 

28 Comentarii


  1. Ce buna trebuie sa fie. Pupici!


  2. Ce buna trebuie sa fie. Pupici!


  3. arata minunat! mie imi plac mult prajiturile cu lamaie! :*


  4. Mie imi plac foarte mult prajiturile cu lamaie. Au o aroma minunata.
    A ta arata foarte bine. Pufoasa si delicata. M-as servi cu o bucatica. :)


  5. Arata minunat prajitura ! Trebuie incercata ! :)


  6. Eu ador prajiturile cu lamaie. Mi-ai dat o idee!


  7. Chiar ma gandeam zilele trecute ca n-am mai facut demultisor o prajitura cu lamaie. :) Cu siguranta e un deliciu!


  8. Daca ai sti ce nult imi placeee..O prajitura super delicioasa.Pup!


  9. Nici eu nu sunt fan prajituri cu lamaie, dar cred ca asta cu lapte ar trebui sa o incerc si eu, daca tu zici ca e buna :))


  10. Prajitura asta trebuie incercata!!!


  11. Grozava prajitura!


  12. Hi I’m Ana from Fooduel.com. It is a site in which users vote recipes.
    from 1 to 10.

    There is a ranking of the best recipes and a profile with your voted recipes. Each recipe has a link to the blog which belongs the recipe. This way you will get traffic to your blog.

    It’s easy, fast and fun.

    I invite you to enter, add your blog and upload a recipe with a nice photo for user of the world look your recipes.

    You are able to see your stats:

    -Number of visits to your blog from Fooduel.com.
    -Number of votes received every day.
    -Number of votes received by each category.
    -Number of votes for each grade (1-10).
    -Number of votes for each recipe.

    Look this example of one profile stats: http://fooduel.com/stats1.png.

    About Fooduel.com
    http://fooduel.com/about.php

    We would love that you participate with some recipe.

    Regards

    http://www.Fooduel.com/


  13. Mmmm,se topeste in gura iar eu salivez intr-una!!!


  14. Nici eu nu ma omor dupa prajiturile cu lamaie, dar daca tu spui ca aceasta este delicioasa, te cred pe cuvant…mai ales ca are un aspect atat de delicat! :)
    Pup

  15. Pingback: Prajitura cu crema de lamaie

  16. Melinda says:

    O prajitura minunata, e una din preferatele mele! >:D< place!!!!!


    • In primul rand, la reteta prajiturii cu lamaie, blatul nu creste suficient pentru a fi taiat in 3 straturi iar apoi untul nu se fierbe, ci se adauga ulterior.In rest, e destul de buna.


      • Ioana, e blat din 7 oua, in tava de 20/27 cm. Am facut-o de muuuulte ori si crede-ma ca nu scriam daca nu iesea asa :)
        Nu am scris nicaieri ca untul se fierbe :). Am scris ca se bate spuma si se amesteca cu crema racita la temperatura camerei.

  17. Pingback: Prajitura cu ciocolata, frisca si nuci


  18. Gaby : am facut prajitura ! este absolut delicioasa ! :) mersi de reteta !


    • Mirela, aprecierea ta ma maguleste.Tu ai cele mai bune si frumoase prajituri din toata blogosfera culinara >:d<
      Multumesc! Sa va fie de bine!

  19. Pingback: Prajitura cu crema de portocale

  20. elena pripas says:

    imi place mult sa fac prajituri sidores retete noi va multumesc


  21. Buna, prajitura pare super dar am o sg intrebare: praf de copt sau bicarbonat sau ceva nu treuie? De la ce creste si se face blatul asa aerat si pufos?
    Multumesc!


    • Nu, nu este necesar.
      Daca albusurile sunt foarte bine batute, creste blatul. DOAR daca albusurile nu ti se bat bine, sa fie “tzapene” :)) adaugi in faina o lingurita cu praf de copt.


  22. Cat unt trebuie pus?

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
In cautarea amandinei perfecte

In cautarea amandinei perfecte


De cand ma stiu am iubit Amandina. De la prima prajitura mancata in cofetarie, copil fiind, la prima incercare de amandina de acasa pana la cea mai apropiata copie a amandinei originale, amandina cu fondant. […]

Papanasi fierti cu pesmet de biscuit si dulceata de trandafir

Papanasi fierti cu pesmet de biscuit si dulceata de trandafir


Nu m-as satura niciodata! Pot fi papanasi moldovenesti prajiti, pot fi papanasi fierti, ii ador in egala masura si nu ma pot oprin din mancat. Reteta asta de papanasi, in combinatia aceasta, o incerc pentru […]

Prajitura cu ciocolata

Prajitura cu ciocolata


O reteta de prajitura de casa  pe cat de simpla, pe-atat de buna! Fara prea multa bataie de cap, usor de transportat, minunata alaturi de cafeaua de dimineata sau dupa un pranz consistent.  

Tarta cu mere, nuci si Amaretto

Tarta cu mere, nuci si Amaretto


O nebunie de arome intr-o tarta de toamna , cu nuci si mere. Atunci cand promovezi un produs, in stilul cu care suntem obisnuiti, ar suna cam asa: “- Tocatoare de lemn, cutite care nu […]