
Prajitura cu crema de ness, frisca si nuci
M-am gandit ieri sa fac o prajitura cu crema, dar nici eu nu stiam ce vreau si ce-as manca.
Asa ca rascolind prin dulapuri si prin frigider, prin colectia mea cu retete de prajituri, m-am hotarat sa fac o prajitura de casa „cu ce am” :)).
Am frisca, cafea, nuci, oua, ia sa vedem ce putem incropi.
Si-a iesit bunatatea asta pentru care nu am avut rabdare sa o las la frigider decat o ora :)) ; sa vedeti cat de frumos se diferentiaza straturile dupa ce sta cateva ore bune la rece.
Voi s-aveti rabdare, nu ca subsemnata. Da? :)))
Ingrediente Prajitura cu crema de ness, frisca si nuci (tava de 18/26 cm; daca vreti sa pregatiti in tava mare a aragazului dublati cantitatile)
- Blat
- 5 albusuri
- 2 galbenusuri
- 6 linguri zahar
- 3 linguri nuca macinata
- 3 linguri faina (rase)
- un vf cutit sare
- Crema de ness
- 3 galbenusuri
- 4 linguri zahar
- o lingura ness
- 200 ml lapte
- 2 linguri rase faina
- 100 gr unt
- Frisca
- 100 ml frisca lichida indulcita
- 100 gr smantana pentru gatit cu 25% grasime
- 2 linguri zahar
- un plic zahar vanilat
- nuci prajite tocate pentru ornat sau nuci caramelizate tocate
Mod de preparare Prajitura cu crema de ness, frisca si nuci
- Blat
- Pune intr-un bol albusurile si mixeaza-le spuma impreuna cu un varf cutit sare.
- Adauga treptat zaharul si mixeaza pana e diluat COMPLET, compozitia formeaza tepi la atingere si se tine de paletele mixerului.
- Adauga galbenusurile, faina cernuta si nuca.
- Omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus.
- Pune intr-o tava hartie pentru copt. Aici ma opresc si va dau un pont pentru a aseza usor hartia pentru copt in tava. Umeziti-va usor mainile cu apa si luati bucata de hartie pregatita pentru asezat in tava si o strangeti in maini formand un „botz” :)) apoi o desfaceti si o asezati in tava.
- Luati compozitia lingura cu lingura, o puneti in tava si nivelati frumos.
- Dati tava in cuptorul preincalzit si coaceti blatul la foc mic spre mediu pana prinde o culoare aurie la suprafata si trece testul cu scobitoarea.
- Crema de ness.
- Mixati untul spuma.
- Intr-un vas cu fund dublu puneti galbenusurile, ness-ul, zaharul si faina si omogenizati.
- Adaugati, putin cate putin , laptele si omogenizati.
- Puneti vasul pe foc , la foc mediu si lasati la fiert, amestecand continuu, pana ce compozitia se ingroasa si devine ca o smantana legata. Nu va speriati cand incepe sa capete aspect de cocoloase, amestecati energic in continuare , pe foc, si se va omogeniza frumos.
- Puneti vasul intr-un alt vas in care ati pus apa rece si amestecati usor pana se raceste budinca.
- Cand s-a racit complet adaugati untul si mixati totul pana la omogenizarea completa.
- Frisca.
- Puneti intr-un bol frisca, smantana, zaharul si zaharul vanilat si mixati pana obtineti o compozitie cu textura ferma, legata.
- Asamblare.
- Taiati in doua, pe orizontala, blatul cu nuca.
- Asezati o foaie de blat, intindeti jumatate din crema de ness, nivelati frumos, intindeti jumatate din cantitatea de frisca si nivelati.
- Asezati a doua felie de blat si procedati la fel cu restul de crema si frisca.
- Deasupra acestei prajituri cu crema presarati nuca prajita, nuca macinata sau nuci caramelizate, tocate.
- Eu am pus prima varianta si s-a completat perfect cu dulceata prajiturii.
- Este una dintre cele mai grozave retete de prajituri incercate pana acum!
Minunata prajitura ai facut! pe gustul meu <3
Asa prajitura as manca si eu acum, dar n-am :D..Pup!
Prajitura asta este asa…ca de concediu. Sa stai intr-un hamac, sa iti adie vantul prin par, si sa savurezi cate portii vrei. Yum! Sper sa nu ma trezesc prea devreme! :)))
Arata minunat prajitura, felicitari! Si are nuca multa, cum imi place mie 🙂
arataaa super :*
Decand am facut-o prima data a ramas desertul preferat al fiicei mele!multumesc pentru reteta!
Ce ma bucura comentariile astea! <3
Paste binecuvantat!
Pentru reteta aceasta ai putea sami dai cantitatile pentru blat si crema din 8 oua? Super faina prajitura
Dana, pentru pajiturica mai mare as pune asa
Blat
8 albusuri
3 galbenusuri
10-12 linguri zahar
5 linguri nuca macinata
6 linguri faina (rase)
un vf cutit sare
as merge si pe 1/2 plic de praf de copt, fiind mai multe oua, mai multa nuca, posibil sa „ceara” blatul putin ajutor 🙂
Crema de ness
4-5 galbenusuri
5-6 linguri zahar
2 linguri ness
300 ml lapte
2 linguri si 1/2 rase faina
200-250 gr unt
(nu stiu sigur daca e suficient zaarul dar eu as gusta si as adauga, daca se cere, zahar la mixare, dar pudra)
Pentru ornat as dubla totul.
Sunt tare curioasa cum iti va iesi 🙂
Mersi mult pentru ajutor , o sa iti scriu daca o sa imi creasca blatul destul de mult chiar am mici problème cu crescutul blaturilor nu imi cresc totdeauna posibil sa fie de vina cuptorul :))
Buna! 😘
Cu siguranță îți voi fura rețeta 😀
În ce tava ați făcut? Ce dimensiuni are?
Vreau sa o fac și eu mâine. 😍😍😀
Buna, Andreea!
E scris sus – „Ingrediente Prajitura cu crema de ness, frisca si nuci (tava de 18/26 cm; daca vreti sa pregatiti in tava mare a aragazului dublati cantitatile)”
Te pup.
Zi frumoasa!