zurli

Prajitura cu crema de vanilie

Asa cum am mai zis si-n alte randuri, pe la alte retete de prajituri, pentru mine (si cred ca nu doar pentru mine) – imaginea vinde! :))

Asa ca de cum am vazut o prajitura intr-o poza, m-am si dus la posesoarea imaginii (in cazul asta Daniela Bloju, o fata tare draguta de pe facebook, si-am cerut reteta).

Prajitura asta cu crema delicioasa, are doua variante. O crema pe baza de galbenusuri procesate pe baie de abur si una pe baza de budinca de vanilie la plic. Alegeti care doriti, eu am preferat cea cu budinca, nu am nimic impotriva folosirii unul plic, de doua ori pe an.

Si-acum pareri? Nu m-a-nselat imaginea!

E una dintre cele mai bune prajituri cu crema mancate vreodata! Criticul meu nr. 1, baietelul meu, mi-a dat nota 10 😛

prajitura-cu-crema-de-vanilieprajitura-cu-crema-de-vanilie-2

crema-de-vanilie

Ingrediente Prajitura cu crema de vanilie

  • Pentru blat
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • putina sare
  • Pentru crema
  • un plic budinca de vanilie (care se prepara la cald) + 4 linguri zahar
  • 200 g unt
  • 420 ml lapte
  • Pentru ornat
  • 180 ml frisca batuta, indulcita
  • 50 g ciocolata cu lapte
  • In plus
  • 4 linguri zahar pentru caramelizat

d

[preparare title=”Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie”]

  1. Blat
  2. Separa albusurile de galbenusuri.
  3. Mixeaza spuma albusurile, apoi adauga, lingura cu lingura, zaharul.
  4. Nu te opri pana ce zaharul nu e diluat COMPLET.
  5. Galbenusurile bate-le putin cu furculita cu un varf cutit sare.
  6. Adauga-le peste albusuri. Cerne faina deasupra vasului cu ouale, apoi omogenizeaza totul amestecand usor, de jos in sus.
  7. Unge o tava de 20/28 cm cu ulei, presara faina pe fundul ei si pune compozitia, lingura cu lingura. Niveleaza.
  8. Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace blatul la foc mic pana prinde culoare aurie la suprafata si trece testul cu scobitoarea.
  9. Lasa-l la racit cateva ore.
  10. Crema.
  11. Pune 400 ml lapte la fiert.
  12. Intr-un ibric pune praful de budinca cu cei 20 ml lapte ramasi si 4 linguri zahar. Omogenizeaza bine.
  13. Cand laptele a ajuns la punctul de fierbere toarna in fir subtire budinca amestecand continuu. Lasa la fiert pana ce se ingroasa si se desprinde de peretii vasului.
  14. Acopera crema cu folie alimentara sa nu faca crusta si las-o la racit.
  15. Mixeaza untul spuma. Adauga cate doua linguri din crema rece si mixeaza usor.
  16. In cealalta varianta a cremei, mixati pe baie de abur 4 galbenusuri cu 120 g zahar pana se topeste tot zaharul, apoi cand amestecul e racit incorporati untul batut spuma si un plic zahar vanilat)
  17. Taie blatul in doua felii.
  18. Aseaza prima felie de blat in tava in care l-ai copt.
  19. Caramelizeaza cele patru linguri de zahar pe care le-am mentionat la ingrediente „in plus” pana capata culoarea chihlimbarului.
  20. Fierbinte pune-l, lingura cu lingura, rapid, peste felia de blat.
  21. Lasa-l sa se raceasca apoi intinde crema peste el.
  22. Niveleaza, aseaza al doilea blat si intinde frisca batuta.
  23. Rade ciocolata deasupra si da prajitura la rece pentru cateva ore.

Taiata peste vreo 2-3 ore caramelul inca e tare si crantaneste-ntre dinti. Ador treaba asta! :))) Cu cat prajitura sta mai mult, caramelul se topeste.Eu am taiat un colt – pe loc! – nu am rabdare sa stea la frigider.

[/preparare]

DSC_2479

 

DSC_2480

DSC_2482

DSC_2483

DSC_2486prajitura-cu-crema-de-vanilie-4

DSC_2484

 

 

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

6 Comentarii


  1. Ft., ft. buna a fost . Multumesc de reteta!

    Camy

  2. Avram Ana Maria says:

    Te rog foarte mult spune-mi dacă nu am budinca pot să fac crema pasticera?
    Îți mulțumesc în anticipo.


    • Bineinteles!
      E chiar mai sanatos.
      Varianta cu budinca e doar mai rapida, dar daca faci tu crema in casa e si mai bine! 😉
      Sa-mi spui, te rog, cum ti-a iesit. 😉


  3. buna! vreau sa fac prajitura aceasta pe o tava mare cat incape in cuptor
    ce trebuie sa schimb la cantitatea ingedientelor?

    mersi mult pt coment 🙂


    • Buna, Adelina.
      Pentru tava mare as pune asa
      la blat 8 oua/8lg zahar/8lg faina.
      la crema un plic si 1/3 budinca
      300 g unt
      620 ml lapte
      pentru ornat 300 ml frisca

      Tava mea e destul de mica, cea mare are cam 30/36.

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Islere cu ciocolata

Islere cu ciocolata

  Indragite de toata lumea, de la mare la mic, fragede de se topesc in gura, islerele pot fi pregatite atat in week-end, pentru desert sau la cafea, cat si de sarbatori, de servit copiilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Lipie cu mac si sare

Lipie cu mac si sare

Pui 25 g drojdie cu putina apa calda (vreo 80 ml), o lingurita-doua de zahar si 2 linguri cu varf de faina, lasi sa creasca sa se dubleze volumul. Tre’ sa fie ca o pasta […]

Print Friendly, PDF & Email
Tort Raffaello

Tort Raffaello

O bunatate de tort cu aroma de cocos si ciocolata alba, pregatit cu ocazia aniversarii celor 13 ani a celui mai marisor copil al meu 🙂 La multi ani, Danut! – si-un tort alb si […]

Print Friendly, PDF & Email
Prajitura turnata cu mere

Prajitura turnata cu mere

Asta-i genul de prajitura din care la mine acasa, intr-o ora-doua ramane doar foaia de copt :)), de asta am ales sa dublez ingredientele retetei initiale (preluata de la Laura Sava) si sa pregatesc in […]

Print Friendly, PDF & Email