zurli

Prajitura cu foi cu zahar ars, nuca si frisca

Prajitura cu foi cu zahar ars, nuca si frisca

foi

  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri faina
  • 4 linguri nuca macinata

crema

  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • o pastaie vanilie (sau zahar vanilat)
  • 200 ml lapte
  • 500 ml frisca indulcita

in plus

  • 8-10 linguri zahar pentru caramelizat
  • 200 ml frisca si nuca macinata pentru ornat

Foi.
Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul batand in continuare. Ne oprim doar cand bezeaua obtinuta formeaza „tepi” la atingere. Adaugam galbenusurile, faina cernuta si nuca macinata. Omogenizam amestecand usor, de sus in jos.
Impartim compozitia in 3 parti egale. Ungem dosul unei tavi cu ulei si presaram faina, intindem o parte din compozitie, nivelam usor si bagam tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pentru 10-12 minute (trebuie sa prinda putina culoare pe margini).
Nota: Daca doriti o prajitura inalta, care sa se poata servi cu mana, in portii mici, coaceti foile pe dosul unei tavi de 20/25 cm – vor iesi mai grosute, daca nu o doriti inalta si preferati s-o serviti cu lingurita (asa ca mine) alegeti o tava de 24/30.
Cand e gata coapta, treceti usor un cutit pe sub foaie pentru a fi siguri ca se desprinde usor si o lasati sa cada usor, inclinand tava, pe o coala de  hartie. Procedati la fel cu celelalte doua foi.
Crema.
Mixati frisca . Puneti la fiert laptele impreuna cu o pastaie de vanilie. Amestecati galbenusurile cu amidonul, zaharul si 3 linguri lapte rece.
Cand fierbe laptele adaugati compozitia cu galbenusuri amestecand cu un tel, fara a va opri, putin cate putin, luand vasul de pe foc. Puneti inapoi pe foc si amestecati pana se ingroasa. Scoateti batonul de vanilie.
Raciti bine dupa care luati o treime din cantitatea de frisca si amestecati energic. Incorporati restul de frisca amestecand usor. Veti obtine o crema pufoasa, grozav de buna.
Asamblare.
Caramelizati cele 8-10 linguri de zahar.
Puneti prima foaie, turnati peste ea, in fir subtire, zahar caramelizat ajutandu-va de o lingura. Intindeti 1/3 din crema si asezati a doua foaie, caramelizati , intindeti crema si asezati ultima foaie. O ungeti cu crema ramasa , mixati frisca si o intindeti uniform deasupra.
Presarati nuca macinata si o dati la rece pentru cateva ore. Crema va topi zaharul caramelizat.
Sursa de inspiratie este Lissa , desi n-am respectat din reteta decat foile :)).

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

11 Comentarii


  1. Poate daca sunt prima voi primi totusi o portie.. 🙂 Cred ca-i foarte buna!!
    Pup


  2. :))).
    Simo, nu mai este.
    Te pup. Somnic bun!


  3. Am si eu o reteta asemanatoare. Tare buna este!

    O zi frumoasa!


  4. J’aime…j’aime… il est superbe une délice!

    Bravo


  5. O prajitura super gustoasa si o prezentare superba. pup


  6. Arata bine si suna interesant, imi place mult combinatia de nuci si caramel 🙂


  7. A fost buna tare, s-a papat pana la ultima firimitura.
    Pup fetele , zi frumoasa!

  8. silvia says:

    Tava ce dimensiune are?


  9. O minune de prajitura ai facut aici , sunt sigura ca s-a papat repede 🙂

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Va spun din start, sosul caramel face toti banii! Sa nu renuntati la el! Am mancat prima oara cornulete d-astea primite, de la mama soacra, si nu-mi venea sa cred ca poate sa-mi placa atat […]

Print Friendly, PDF & Email
Islere cu ciocolata

Islere cu ciocolata

  Indragite de toata lumea, de la mare la mic, fragede de se topesc in gura, islerele pot fi pregatite atat in week-end, pentru desert sau la cafea, cat si de sarbatori, de servit copiilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Lipie cu mac si sare

Lipie cu mac si sare

Pui 25 g drojdie cu putina apa calda (vreo 80 ml), o lingurita-doua de zahar si 2 linguri cu varf de faina, lasi sa creasca sa se dubleze volumul. Tre’ sa fie ca o pasta […]

Print Friendly, PDF & Email
Tort Raffaello

Tort Raffaello

O bunatate de tort cu aroma de cocos si ciocolata alba, pregatit cu ocazia aniversarii celor 13 ani a celui mai marisor copil al meu 🙂 La multi ani, Danut! – si-un tort alb si […]

Print Friendly, PDF & Email