zurli

Prajitura cu frisca si ciocolata

2

Ingrediente

  • Blat
  • 6 oua
  • 7 linguri de zahar
  • 7 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • Crema
  • 2 galbenusuri
  • 50 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • o lingurita esenta rom
  • o lingurita gelatina (optional)

600 ml smantana pentru frisca la care adaugati zahar dupa gust (eu am amestecat 300 ml frisca lichida indulcita cu 300 ml smantana pentru gatit si 2 linguri zahar) – 300 ml vor fi folositi la crema iar 300 ml la ornat

  • Glazura
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 2 linguri lapte
  • 50 g unt
  • Sirop
  • 100 g zahar
  • 180 ml apa

e

[preparare title=”Mod de preparare”]

  1. Blat.
  2. Separa albusurile de galbenusuri.
  3. Mixeaza spuma albusurile apoi adauga treptat zaharul si mixeaza pana obtii o compozitie cu aspect ferm ce formeaza tepi la atingere (aprox 10 minute).
  4. Adauga faina cernuta impreuna cu cacaua, galbenusurile frecate cu uleiul si apa si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, incercand sa scoti cat mai putin aerul din albusuri.
  5. Toarna compozitia intr-o tava de 20/25 cm tapetata cu hartie pentru copt, niveleaza frumos.
  6. Da tava in cuptorul preincalzit si coace blatul la foc mic pana trece testul cu scobitoarea.
  7. Lasa la racit.
  8. Sirop
  9. Caramelizeaza zaharul pana capata culoarea chihlimbarului, apoi stinge cu apa si mai lasa pana sa doua clocote. Lasa la racit.
  10. Crema
  11. Mixeaza frisca cu zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom, batz! Daca e ferma si tare treci peste pasul cu gelatina ce-l voi prezenta mai jos. Eu am mixat frisca cu smantana si negasind smantana cu 25% grasime nu mi s-a parut prea ferma, de asta am adaugat gelatina.
  12. Pune gelatina la hidratat in 20 ml apa.
  13. Pune intr-un vas cu fund dublu galbenusurile cu zaharul si laptele si amesteca-le pe foc 2 minute (trebuie sa devina ca-n imagine). Daca frisca e ferma incorporeaza acest amestec (racit bine!) in jumatate din cantitatea de frisca. Jumatate va ramane pentru ornat.
  14. Eu am pus in amestecul fierbinte gelatina, am amestecat pana s-a topit apoi am racit si incorporat in frisca.
  15. Da crema la rece pentru 25 minute.
  16. Taie blatul in doua pe orizontala.
  17. Insiropeaza primul blat, intinde crema uniform, apoi pune a doilea blat si insiropeaza.
  18. Da prajitura la rece si prepara Glazura.
  19. Pune intr-un bol metalic toate ingredientele iar bolul pune-l peste un vas cu apa care fierbe. Amesteca pana la omogenizarea completa.
  20. Toarna glazura calduta peste prajitura rece si intinde cu un cutit.
  21. Lasa din nou la rece pana se intareste glazura, portioneaza prajitura in bucati dreptunghiulare, apoi spriteaza peste ele frisca ramasa.

[/preparare]

c b a d

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Prajitura Tavalita – de post

Prajitura Tavalita – de post

Prajitura de post mai simpla de-atat, mai buna de-atat si mai economica, nu cred ca este. Ai mei copii au zis asta s-o fac de-acu’ in toate posturile. Ingrediente putine, destul de economica si rapida, […]

Print Friendly, PDF & Email
Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Va spun din start, sosul caramel face toti banii! Sa nu renuntati la el! Am mancat prima oara cornulete d-astea primite, de la mama soacra, si nu-mi venea sa cred ca poate sa-mi placa atat […]

Print Friendly, PDF & Email
Islere cu ciocolata

Islere cu ciocolata

  Indragite de toata lumea, de la mare la mic, fragede de se topesc in gura, islerele pot fi pregatite atat in week-end, pentru desert sau la cafea, cat si de sarbatori, de servit copiilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Lipie cu mac si sare

Lipie cu mac si sare

Pui 25 g drojdie cu putina apa calda (vreo 80 ml), o lingurita-doua de zahar si 2 linguri cu varf de faina, lasi sa creasca sa se dubleze volumul. Tre’ sa fie ca o pasta […]

Print Friendly, PDF & Email