Prajitura cu mascarpone si ciocolata
O prajitura simpla si buna , pe placul intregii familii.
Intr-o zi a fost gata! 🙂
Ingrediente Prajitura cu mascarpone si ciocolata
- Blaturi
- 4 oua
- 50 gr zahar
- 2 linguri gris
- 2 linguri faina
- 2 linguri miere
- 2 linguri ulei
- 2 linguri cacao
- 1/2 plic praf de copt
- un vf cutit sare
- Crema
- 250 gr mascarpone
- 120 ml frisca lichida indulcita
- 100 g ciocolata alba
- 10 g gelatina (puteti incerca cu 5 g, cred ca e ok si-asa deoarece vad in comentarii ca se specifica c-au incercat cu 10 si a iesit crema tare. desi la mine a fost perfecta cu 10, incercati din start cu 5 g )
- 30 ml lapte
[preparare title=”Mod de preparare Prajitura cu mascarpone si ciocolata „]
- Blaturi.
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Mixam galbenusurile impreuna cu zaharul, pana ce acesta din urma se topeste si obtinem o compozitie cremoasa, fina. Adaugam in fir subtire uleiul si mai mixam doua minute. Adaugam si mierea si omogenizam.
- Intr-un bol cernem faina impreuna cu cacaua si praful de copt. Adaugam grisul, amestecam, apoi adaugam amestecul de galbenusuri.
- Mixam spuma albusurile impreuna cu un vf cutit sare, le punem peste compozitia cu cacao si amestecam usor, de jos in sus, pana se omogenizeaza totul.
- Impartim compozitia egal in doua boluri.
- Tapetam o tava de 20/24 cm cu hartie pentru copt, turnam compozitia dintr-un bol, nivelam frumos si dam tava in cuptorul preincalzit.
- Coacem foaia la foc mediu, pentru 14-15 minute. Depinde de cuptor, verificati! Poate fi gata si-n 10-12 minute.
- Procedam la fel si cu compozitia din celalalt bol.
- Lasam sa se raceasca apoi desprindem hartia de copt.
- Crema
- Punem gelatina la hidratat in cateva linguri apa rece.
- Intr-un bol metalic punem ciocolata rupta bucatele si frisca. Punem bolul deasupra unui vas in care fierbe apa si amestecam pana se omogenizeaza cele doua ingrediente.
- Lasam sa se racoreasca 2-3 minute, adaugam mascarpone si mixam usor.
- Vom obtine un amestec de consistenta unei smantani subtirele.
- Punem laptele la incalzit si lasam pe foc pana ajunge la punctul de fierbere (nu lasam sa dea in clocot! doar incalzim). Oprim si adaugam gelatina hidratata, amestecam si omogenizam.
- Lasam la racit apoi adaugam in fir subtire peste crema de mascarpone si mixam usor.
- Dam vasul la rece pentru 20 minute, timp in care crema se va lega, apoi…o mancam cu lingura :))).
- Asezam prima foaie de blat, turnam crema (oprim 3 linguri), nivelam si asezam cea de-a doua foaie.
- Intindem crema ramasa si dam prajitura la rece pentru cateva ore.
- Portionam cu un cutit umed, subtire.
[/preparare]
Superbuna, ador crema asta!
Nu m-ajuta rahatul asta de PC sa vad si pozele , dar cred c-a fost si chipesa , dar mai ales delicioasa .
Am incercat cu 10 grame de gelatina si crema este foarte tare, a fost o crema tare precum scoarta de copac. Care sa fie problema?
Buna dimineata, Maria!
Proportia de gelatina folosita intr-un preparat este de 12-17 g la 500 g de compozitie mai lichida (desi eu asa pun si la creme in general, de exemplu la tortul diplomat), iar eu am folosit 10 g la 500 g crema, nu ar fi trebuit sa fie crema tare.
N-am idee cu care dintre celelalte ingrediente o fi reactionat gresit dar sub nicio forma n-ar fi trebuit sa fie tare. Oare sa incerci cu 5 g?
Imi pare tare rau 🙁
Inainte de a adauga gelatina, ce consistenta avea crema?
Inainte de a adauga gelatina era o crema subtire, nu o puteam folosi ca atare, am adaugaut gelatina, am lasat putin la frigider, numai ca in momentul in care am taiat_o, cateva ore mai tarziu, crema era foarte tare. Blatul e foarte bun, am intampinat ceva probleme cu crema asa ca data viitoare cred ca am sa pun doar 5 grame de gelatina.
O zi buna!