zurli

Prajitura Dobos

Cine a zis ca prajitura Dobos e greu de facut?

Nu-i greu deloc! A…daca nu-ti place sa faci foi (la reteta asta ai un pont fain) atunci nu-ti va placea sa faci nici asta, dar sincer mi-a parut una dintre cele mai simple prajituri, destul de economica si spornica.

Eu raman fan pe viata al prajiturilor cu blat pufos, insiropat, cu muuuulta crema, dar toti din casa au mancat si Dobos si le-a placut.

Timea este autoarea retetei, eu doar am executat-o.

Ingrediente prajitura Dobos

Foi Dobos

  • 6 oua
  • putina sare
  • 120 g zahar
  • 120 g faina
  • 40 g unt

Crema

  • 3 oua
  • 200 g zahar
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 150 g ciocolata cu minim 55% cacao
  • 1 Lg + 1lgt unt
  • 250 g unt
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri zahar pudra

 

Caramel 

  • 100 gr zahar 

 

 

Mixeaza galbenusurile pentru foi, impreuna cu putina sare.

Adauga treptat zaharul si mixeaza pana la diluare.

Freaca galbenusurile cu untul topit si racit, adauga-le peste albusuri si incorpozeaza amestecand usor. La final pune si faina cernuta si incorporeaza usor, usor.

Imparte compozitia in 2 parti egale.

Pregateste doua tavi mari (de marimea tavii cuptorului de aragaz) tapeteaza-le cu hartie pentru copt si pune lingura cu lingura compozitia, niveland usor.

Coace fiecare foaie timp de 12-15 minute, in cuptorul preincalzit, pe treapta 2, la 175 grade.

Cand sunt reci desprinde-le usor hartia pentru copt, suprapune foile, taie marginile si masoara latimea lor. Feliaza-le in 3 felii egale. Vei avea in total 6 foi cu aceleasi dimensiuni.

Crema Dobos

Pune intr-un vas galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat si amesteca pe baie de abur pana ce zaharul e topit complet. Adauga si ciocolata, o lingura de unt si amesteca pana la omogenizare.

Mixeaza spuma untul cu zaharul pudra si cacaua (foloseste un unt cu 82% grasime).

Raceste complet crema cu ciocolata punand vasul intr-un altul, cu apa rece, apoi adauga, lingura cu lingura, peste untul spuma, mixand energic.

Pregateste un platou pe care asezi prima foaie. Ungi cu crema, apoi asezi urmatoarea foaie si procedezi la fel. Vei aseza astfel 5 dintre cele 6 foi, unse cu crema. Imbraca prajitura in crema ramasa.

Cea de-a 6-a foaie o vei taia in 4 si  vei unge bucatile cu zaharul pe care in prealabil l-ai caramelizat.

Vei taia rapid in fasii lungi bucatile portionate si le vei aseaza deasupra prajiturii dupa ce ai spritat niste moate de crema.

Da prajitura la rece pentru cateva ore, apoi feliaza.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Un comentariu


  1. Nohat! Ai comis-o 😉 Minunata si mai ales satioasa! 😉

Lasă un răspuns la PanaCris Renunță

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Ciocolata de casa

Ciocolata de casa

Am mai facut eu ciocolata de casa, da’ asa buna, niciodata! Initial am vrut sa dau pe google o cautare „ciocolata de casa”, sau sa citesc la mine pe blog ce cantitati am folosit, dar […]

Print Friendly, PDF & Email
Prajitura cu morcov si glazura de ciocolata Sweeteria

Prajitura cu morcov si glazura de ciocolata Sweeteria

Am mancat intr-o vizita o prajiturica cu morcov si ciocolata si tare mi-a placut cum a picat la cafea. Asa ca…mi-am pregatit-o si eu acasa 😉 Reteta pe care-am ales s-o testez am gasit-o la […]

Print Friendly, PDF & Email
Chec de post

Chec de post

Stim cu totii ca Ajunul e prilej de primit colindatori si de omenit cum se cuvine, crestineste. In febra pregatirilor, uitam ca multi dintre ei tin post, si atunci cand ii servim cu dulciuri, constatam […]

Print Friendly, PDF & Email
Prajitura Tavalita – de post

Prajitura Tavalita – de post

Prajitura de post mai simpla de-atat, mai buna de-atat si mai economica, nu cred ca este. Ai mei copii au zis asta s-o fac de-acu’ in toate posturile. Ingrediente putine, destul de economica si rapida, […]

Print Friendly, PDF & Email