zurli

Prajitura Dobos

Cine a zis ca prajitura Dobos e greu de facut?

Nu-i greu deloc! A…daca nu-ti place sa faci foi (la reteta asta ai un pont fain) atunci nu-ti va placea sa faci nici asta, dar sincer mi-a parut una dintre cele mai simple prajituri, destul de economica si spornica.

Eu raman fan pe viata al prajiturilor cu blat pufos, insiropat, cu muuuulta crema, dar toti din casa au mancat si Dobos si le-a placut.

Timea este autoarea retetei, eu doar am executat-o.

Ingrediente prajitura Dobos

Foi Dobos

  • 6 oua
  • putina sare
  • 120 g zahar
  • 120 g faina
  • 40 g unt

Crema

  • 3 oua
  • 200 g zahar
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 150 g ciocolata cu minim 55% cacao
  • 1 Lg + 1lgt unt
  • 250 g unt
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri zahar pudra

 

Caramel 

  • 100 gr zahar 

 

 

Mixeaza galbenusurile pentru foi, impreuna cu putina sare.

Adauga treptat zaharul si mixeaza pana la diluare.

Freaca galbenusurile cu untul topit si racit, adauga-le peste albusuri si incorpozeaza amestecand usor. La final pune si faina cernuta si incorporeaza usor, usor.

Imparte compozitia in 2 parti egale.

Pregateste doua tavi mari (de marimea tavii cuptorului de aragaz) tapeteaza-le cu hartie pentru copt si pune lingura cu lingura compozitia, niveland usor.

Coace fiecare foaie timp de 12-15 minute, in cuptorul preincalzit, pe treapta 2, la 175 grade.

Cand sunt reci desprinde-le usor hartia pentru copt, suprapune foile, taie marginile si masoara latimea lor. Feliaza-le in 3 felii egale. Vei avea in total 6 foi cu aceleasi dimensiuni.

Crema Dobos

Pune intr-un vas galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat si amesteca pe baie de abur pana ce zaharul e topit complet. Adauga si ciocolata, o lingura de unt si amesteca pana la omogenizare.

Mixeaza spuma untul cu zaharul pudra si cacaua (foloseste un unt cu 82% grasime).

Raceste complet crema cu ciocolata punand vasul intr-un altul, cu apa rece, apoi adauga, lingura cu lingura, peste untul spuma, mixand energic.

Pregateste un platou pe care asezi prima foaie. Ungi cu crema, apoi asezi urmatoarea foaie si procedezi la fel. Vei aseza astfel 5 dintre cele 6 foi, unse cu crema. Imbraca prajitura in crema ramasa.

Cea de-a 6-a foaie o vei taia in 4 si  vei unge bucatile cu zaharul pe care in prealabil l-ai caramelizat.

Vei taia rapid in fasii lungi bucatile portionate si le vei aseaza deasupra prajiturii dupa ce ai spritat niste moate de crema.

Da prajitura la rece pentru cateva ore, apoi feliaza.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Un comentariu


  1. Nohat! Ai comis-o 😉 Minunata si mai ales satioasa! 😉

Lasă un răspuns la PanaCris Renunță

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Va spun din start, sosul caramel face toti banii! Sa nu renuntati la el! Am mancat prima oara cornulete d-astea primite, de la mama soacra, si nu-mi venea sa cred ca poate sa-mi placa atat […]

Print Friendly, PDF & Email
Islere cu ciocolata

Islere cu ciocolata

  Indragite de toata lumea, de la mare la mic, fragede de se topesc in gura, islerele pot fi pregatite atat in week-end, pentru desert sau la cafea, cat si de sarbatori, de servit copiilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Lipie cu mac si sare

Lipie cu mac si sare

Pui 25 g drojdie cu putina apa calda (vreo 80 ml), o lingurita-doua de zahar si 2 linguri cu varf de faina, lasi sa creasca sa se dubleze volumul. Tre’ sa fie ca o pasta […]

Print Friendly, PDF & Email
Tort Raffaello

Tort Raffaello

O bunatate de tort cu aroma de cocos si ciocolata alba, pregatit cu ocazia aniversarii celor 13 ani a celui mai marisor copil al meu 🙂 La multi ani, Danut! – si-un tort alb si […]

Print Friendly, PDF & Email