zurli

Prajitura pralinata

Prajitura pralinata

Nu ştiu cum să încep reţeta asta.


Să tot scriu că-i bun, tare bun, să tot laud, să tot mă dau mare – deja e banalitate.
Încep aşa, ca la reclame:
-Ai trei albuşuri în frigider şi nu ştii ce să faci cu ele? Câtiva mieji de nucă stau ascunţi in fundul unui dulap la bucătarie? Caramelul e una dintre marile tale iubiri?
-Nimic mai simplu, vino la noi şi doar cu puţina frişca-n adaos îţi oferim cea mai buna prăjitură pe care-ai mâncat-o vreodata.
….

Hm, n-a mers…

Calorii, cine le ţine socoteala?
Iei reţeta , te execuţi, savurezi şi mă pomeneşti.
Meritul i-a lui Teo.
Văzut, plăcut, făcut.

Nu-i o prăjitura spornică, din care papi azi şi mâine şi ai şi pentru joi; e o prăjitură care „te satură” simţi într-adevar că ai mâncat ceva bun .
Din ingredientele date ies 6 bucati.

Avem nevoie de
3 albuşuri
o lingură făină
puţina sare
o linguriţă praf de copt
un plic zahăr vanilat
200 gr. nucă
150 ml. frişcă lichidă îndulcită
100 gr. smântână
150 gr. zahăr

Mod de preparare.
Se mixează albuşurile spumă cu un praf de sare.
Când au căpătat consistenţă începem să adăugam 100 gr.zahăr treptat, mixând pâna la diluarea completă.
Prăjim uşor nuca, o lăsăm să se răcească , apoi o măcinăm.
100 grame  oprim pentru încorporat în frişcă iar 100 o amestecăm cu făina şi praful de copt şi o adăugăm peste albuşuri.
Amestecam uşor încorporand-o.

Preîncălzim cuptorul.

Ungem o tavă cu puţin unt (sau punem hârtie pentru copt) şi cu ajutorul poşului sau al unei linguri punem grămăjoare distanţate cu diametrul de 4-5 cm.
Băgăm tava la cuptor şi lăsăm la foc iute 5 minute apoi micşoram flacăra şi coacem timp de 16-20 minute.
Aveţi grijă să nu le ardeţi. Când le scoateţi din tavă sunt molicele dar se întăresc imediat.
Lăsăm la răcit.

Caramelizăm într-un vas cele 50 gr zahăr ramase. Adăugăm nuca măcinată (cele 100 gr. ramase ) şi omogenizam. Răsturnăm în strat subţire pe hârtie de copt. Eu nu aveam deloc în casă şi am pus-o direct pe blatul de lucru. Când s-a răcit am desprins-o cu vârful unui cuţit şi-am râşnit-o fin.
Dacă nu aveţi râşniţă o bateţi într-o pungă cu ciocanul de carne .
Am oprit câteva bucăţi pentru decor.

Am mixat frişca împreună cu smântâna până s-a întărit uşor apoi am adăugat treptat nuca caramelizată măcinată şi-am mixat păna s-a-ntărit bine.

Se asamblează lipind cu cremă câte 4 bucăţi de bezea apoi îmbrăcând totul în frişca rămasă .
Se lasă la loc rece, foile se inmoaie şi prajitura se topeşte în gură.Grozav de bună!

 

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

21 Comentarii


  1. Pai, nu ar fi stricat sa dublam(triplam)noi cantitatile din start:)
    Este prea buna ca sa fie asa putina!


  2. :))))
    pup tare si multumesc mult.


  3. Vreau si euuuu! Delicios! Pupici


  4. Mama mia, ce bunaciuni Gabita. Ce faine poza!


  5. Am 3 albusuri si nu stiam ce sa fac cu ele :))
    Praji bun de tot!


  6. mamaaaaa mai ai sa dai cateva firmituri?bine zice Teo,cantitatea ingredientelor trebuie dub…tri…ba nu,cantitatea ingredientelor trebuie sa fie industriala,ce papucii mei.daca e bal,pai bal sa fie!


  7. super delicioasa prajiturica aceasta! pupicei


  8. foarte faina!!!!!!! te pup:*


  9. ce delicate sunt!
    Weekend placut!


  10. Arata perfect prajitura asta, e intimidanta de-a dreptul!


  11. Super arata, prajiturica!!!Bafta la concurs si multam pentru sustinere!


  12. Minunata… arata super. Pup!


  13. Minunata… arata super. Pup!


  14. Arata ca-n povesti!… AI un premiu la mine pe blog!


  15. Pffffoaiii ce-ai facut ?!!nu ma omora te rog …apropo stiu ca nu-ti plac premiile da eu iti dau un premiu cu forta:))…pup o zi faina iti doresc!!


  16. Arata super si cred ca e tare buna!


  17. Minunate,pup weekend placut


  18. O idee grozava !!! Arata tare bine !!


  19. Buna, cu atatea retete asa de apetisante, as dori sa devin o minuscula „pitica”, sa ma cuibaresc undeva… e secret, nu spun unde !!! si sa ma pot bucura de toate bucatele prin „miros”, „vaz”, si bineinteles sa gust dn fiecare pe ascuns, fara sa va dati seama… E oare posibil ?
    MIAM ! MIAM ! MIAM !

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Va spun din start, sosul caramel face toti banii! Sa nu renuntati la el! Am mancat prima oara cornulete d-astea primite, de la mama soacra, si nu-mi venea sa cred ca poate sa-mi placa atat […]

Print Friendly, PDF & Email
Islere cu ciocolata

Islere cu ciocolata

  Indragite de toata lumea, de la mare la mic, fragede de se topesc in gura, islerele pot fi pregatite atat in week-end, pentru desert sau la cafea, cat si de sarbatori, de servit copiilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Lipie cu mac si sare

Lipie cu mac si sare

Pui 25 g drojdie cu putina apa calda (vreo 80 ml), o lingurita-doua de zahar si 2 linguri cu varf de faina, lasi sa creasca sa se dubleze volumul. Tre’ sa fie ca o pasta […]

Print Friendly, PDF & Email
Tort Raffaello

Tort Raffaello

O bunatate de tort cu aroma de cocos si ciocolata alba, pregatit cu ocazia aniversarii celor 13 ani a celui mai marisor copil al meu 🙂 La multi ani, Danut! – si-un tort alb si […]

Print Friendly, PDF & Email