zurli

Sarmale si ardei umpluti

Ingrediente

  • 1 kg. carne (am amestecat de viţel cu de porc dar! sincer! îmi plac mai mult doar cu carne de porc, cu carne de vită parcă-s la regim :))))
  • 300-400 gr. orez
  • 2-3 cepe
  • 2 morcovi
  • 4-5 linguri pastă de tomate
  • 200 gr. ulei
  • pătrunjel verde
  • mărar
  • sare
  • piper
  • cimbru uscat (eventual o crenguţa, două- cu totul)
  • o varză verde
  • 7-8 ardei
  • o lingură faină
  • o cană borş

Mod de preparare

Carnea o tocăm (dacă o cumpăram gata tocata e şi mai bine:d).
Orezul îl spălăm bine şi punem apă peste el doar cât să-l acopere. Îl punem la foc amestecând să nu se prindă, până la evaporarea apei, apoi oprim focul. Adăugăm în el sare, piper şi cimbru (o linguriţă)
Ceapa şi morocovul le curăţăm ,spălăm, apoi ceapa o tocăm mărunt iar morcovul îl dăm pe răzătoarea cu ochiuri mari.
Într-un vas mare amestecăm : carnea, ceapa, morcovul, orezul ,pătrunjelul şi mărarul, pasta de tomate (3 linguri), uleiul.
Dacă e necesar mai adaugăm sare şi piper.
Într-o oală mare punem apa la fiert. Scoatem doar cotorul de la varză, o punem in apa care fierbe şi cu ajutorul a două furculiţe ( cu una ţinem varza, cu cealaltă facem lucrarea :))), desfacem uşor frunzele când observăm că s-au înmuiat .
Ardeilor le tăiem căpăcelul (nu-l aruncăm) îi spălam şi curătăm pe interior.Luăm cu lingura din compoziţia de carne, punem pe câte-o frunză de varză, facem rulouri şi introducem capetele în interior. Nu-mi place să le fac aşa că nici la explicaţii nu-s as :))
Cu ardeii..e muuult mai simplu.: luăm cu linguriţa, umplem ardeii, dăm putin prin făina de grâu, punem uşor căpăcelul.
Într-o cratiţă mare, cu fund dublu, am aşezat întâi un rând de sarmale, apoi ardeii, pe care i-am înconjurat fără scăpare cu-n rând de sărmaluţe. Am plasat două crenguţe de cimbru (parcă erau la cununia civilă :))), am pus apă cât să-i cuprindă, deasupra am pus 2 linguri pastă tomate şi am pus la foc mic.
I-am lăsat cam o ora după care am scurs puţina apă, am pus borşul şi-am băgat cratiţa la cuptor. În ultimele 10 minute, am pus peste ei cam 200-300 gr. smântână amestecată cu două linguri de făină şi puţină sare.
Un miros îmbietor ne-a anunţat dupa aproximativ  încă o ora că -i gata mâncarea!
Îi servim neapărat cu smântână.

 

Tipsuri

  • 1mie îmi place ca sarmaua să aibă o culoare uşor spre portocaliu şi să fie uleioasă aşa că „jonglez”cu cantitaţile în ce priveşte uleiul şi pasta de tomate
  • 2un gust bun sarmalelor îl va da ceapa şi morcovul călite în untură însă eu evit prăjelile de acest gen
Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Chiftelute cu ton Eva

Chiftelute cu ton Eva

    E prima oara cand mananc, cand fac, chiftelute cu ton. Niciodata nu m-am gandit c-ar putea fi atat de bune si-atat de bine primite de toti ai casei! Desi noi le-am servit calde, […]

Print Friendly, PDF & Email
Orez integral cu sardine

Orez integral cu sardine

Caietul meu cu retete aduna tot ce e mai bun si mai sanatos Azi o sa va prezint o reteta semnata – Chef Liviu Balint 😉 Stiai ca orezul, cel mai popular tip de cereale […]

Print Friendly, PDF & Email
Perisoare in sos de smantana

Perisoare in sos de smantana

Cand pregatesc o reteta buna de mancare, uneori scriu reteta chiar si pentru mine :)), asa ca-ntr-un caiet de viitor, sa stiu ce sa mai gatesc cand sunt in pana de inspiratie. Asa se intampla […]

Print Friendly, PDF & Email
Mancare de mazare cu pui

Mancare de mazare cu pui

Rapida si buna, aceasta mancare de mazare cu pui constituie un pranz pe cat de simplu de facut, pe-atat de constistent si bun. Stiti voi fraza aia – bun, de te lingi pe degete!   […]

Print Friendly, PDF & Email