Sos/ Bulion de rosii pentru iarna, cu coaja si seminte

 

Ce-mi place la reteta asta?

In primul rand ca e foarte simpla, nu trebuie sa separi samburi, coaja, nimic, folosesti rosiile exact asa cum sunt, adaugand foarte putine ingrediente in plus.

In al doilea rand nu masori/cantaresti nimic! Cat ai, atata faci!

Apoi faptul ca o poti consuma ca atare, eu beau cate-o sticluta cand imi vine pofta, sau o poti pune in mancaruri – tocanita, sarmale, paste etc.

De data asta am facut putin, din vreun kilogram de rosii strans din gradina, pe care nu voiam sa le las sa se strice, dar in general fac din multe kilograme de rosii si pun in beci, pentru iarna, doar ca niciodata nu am facut poze pana acum.


Ingrediente sos de rosii

  • rosii
  • ulei de masline
  • sare
  • zahar
  • dafin
  • boabe de piper

Mod de preparare Sos de rosii

Spalati rosiile, le uscati si le taiati in patru.

Pregatiti 2 vase – o oala in care veti fierbe (o oala mai inalta, eu folosesc cand am cantitate mica, un vas de tuci), una in care veti cali rosiile (tigaie).

Puneti in tigaie 3 linguri de ulei, incingeti uleiul apoi puneti rosii cat sa acoperiti tot fundul tigaii.

Le caliti usor, doar cat sa se inmoaie si sa se increteasca putin pielita.

Le transferati in vasul inalt.

Procedati la fel cu toate rosiile punand alt ulei de fiecare data si calind rosiile pe rand, in cate transe este necesar.

Puneti vasul in care le-ati transferat la fiert, foc mic. Lasati 5 minute sa fiarba, apoi cu un blender vertical pasati totul! Nu fortati blenderul sa-l ardeti, daca e cazul il lasati sa se raceasca usor si reveniti, mixand amestecul pana cand e fin si omogen.

Adaugati sare dupa gust (asa cum sarati mancarea in mod obosnuit, plus inca putin pentru pastrare), zahar (cate o lingura pentru fiecare kilogram de amestec), boabe de piper si frunze de dafin (nu multe).

Timpul de fierbere al sosului depinde de soiul de rosii pe care-l aveti.

La rosiile carnoase timpul e mai scurt, la cele zemoase timpul creste.

Cand am folosit rosii carnoase am fiert cam 30-35 minute, la cele zemoase mai bine de o ora. Amestecati cand si cand avand grija sa nu se afume. Daca folositi vas de tuci sau vas cu fundul foarte gros, scapati de grija asta.

Compozitia trebuie sa fie grosuta, ca un sos.

O transferati calduta in sticlute sau borcane sterilizate, puneti capacele si dati in cuptorul preincalzit, la 100-120 grade pentru 20-25 minute. Lasati sa se raceasca in cuptor sau sub o patura groasa.

Nota. Cand fac mai multe portii ma joc uneori cu condimentele, adaugand in sos putina boia sau cimbru, scortisoara, busuioc, in functie de propriile gusturi.

Datorita faptului ca se face usor, eu recomand sa se pregateasca sosul/bulionul in cantitati mai mici, de mai multe ori (din cate 2-3 kg rosii portia) decat sa fierbeti in oale mari.

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
 
 
Gogosari in sos cu mustar

Gogosari in sos cu mustar

Gogosari in sos fac aproape in fiecare an, dar asa buni ca acum nu mi-au iesit niciodata. Vedeam uneori prin imagini pe internet un sos caramiziu care-mi placea mult, mie-mi iesea rosu. Cum de a […]

Print Friendly, PDF & Email
Salata de sfecla rosie cu hrean

Salata de sfecla rosie cu hrean

Nu exista sarbatoare cu bucate multe pe masa, din care romanului sa-i lipseasca salata de sfecla cu hrean. Apetisanta, sanatoasa, aromata, picanta, merge combinata cu atat de multe preparate incat eu o fac des chiar […]

Print Friendly, PDF & Email
Dulceata de capsuni (2)

Dulceata de capsuni (2)

Pentru mine o dulceata buna trebuie sa aiba, pe langa gustul aromat, si o culoare care sa i se potriveasca. De aceea aleg intotdeauna sa prepar portii mici, portiile mari necesitand fierbere indelungata risca sa-si […]

Print Friendly, PDF & Email
Gogosari in sos

Gogosari in sos

Garnitura, sau pur si simplu p-un colt de paine proaspata, e o bunatate!!! – apreciata de toata familia.     ps. vad multe retete in care gogosarii sunt fierti 15-20 minute; nici vorba sa-mi placa […]

Print Friendly, PDF & Email