Tort amandina

Tort amandina

Daca vrei un tort simplu, bun, aromat, deloc greu de facut, alege acest tort amandina!

Rar om sa nu-i placa 😛 La noi are succes intotdeauna 😉

tort-amandina

Ingrediente

  • Blat (cu diametrul de 20-22cm)
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • un vf. cutit sare
  • 7 linguri faina
  • jumatate plic praf de copt
  • 30 ml apa
  • 30 ml ulei
  • Crema
  • 450 g unt
  • 240 g zahar
  • o sticluta esenta rom
  • 4 linguri cacao neagra
  • 4 galbenusuri
  • Sirop
  • 200 gr zahar
  • 250 ml apa
  • o sticluta esenta rom
  • Glazura
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 30 ml frisca lichida
  • 40 g unt

tort-amandina-2Mod de preparare Tort amandina

Blat

  1. Separa albusurile de galbenusuri.
  2. Mixeaza albusurile spuma cu sarea apoi adauga treptat zaharul. Mixeaza pana la diluarea completa a zaharului.
  3. Freaca galbenusurile cu uleiul si apa. Adauga-le peste albusuri.
  4. Adauga si faina cernuta cu cacaua si praful de copt si apoi omogenizeaza usor amestecand de jos in sus.
  5. Toarna compozitia intr-o forma de tort de 20-22 cm, tapetata, niveleaza si da tava in cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru 30-35 minute (fa testul cu scobitoarea.

Sirop.

  1. Caramelizeaza zaharul pana capata culoarea chihlimbarului. Stinge cu apa rece apoi lasa totul sa fiarba la foc mic, 10 minute. Opreste focul si adauga esenta.

Crema.

Conde
  1. Mixeaza spuma untul impreuna cu zaharul (foloseste un tip de unt de calitate, fara apa)
  2. Galbenusurile bate-le usor cu o furculita, pe baie de abur, 3-4 minute.
  3. Reci, adauga-le peste unt.
  4. Adauga si cacaua, esenta, amesteca usor apoi porneste mixarea si mixeaza pana obtii o crema pufoasa, omogena.

Asamblare

  1. Taie blatul in trei, pe orizontala.
  2. Aseaza prima felie pe platou, insiropeaza si intinde 4-5 linguri crema.
  3. Aseaza a doua felie, insiropeaza si mai intinde 4-5 linguri crema.
  4. Pune ultima felie, insiropeaza, apoi imbraca tortul intr-un strat subtire de crema oprind cateva linguri pentru ornat. Da tortul la rece pentru jumatate de ora.
  5. Pregateste glazura punand intr-un bol, pe baie de abur, toate ingredientele.
  6. Omogenizeaza , lasa sa se racoreasca si cand e doar usor calduta toarn-o peste tort.
  7. Inclina usor platoul sa se prelinga si pe laterale glazura.
  8. Da la rece sa se intareasca, apoi spriteaza deasupra crema oprita.
  9. Pastreaza tortul amandina la rece si portioneaza-l peste cateva ore.

tort

 

 

Daca vreti desertul  in forma de prajitura, trebuie sa coaceti blatul in tava de 20/30 cm iar cantitatile de la crema sa le injumatati, deoarece nu veti avea nevoie sa imbracati prajiturile. Opriti 2-3 linguri de crema pentru „motul” fiecarei prajituri.

Glazurarea fiecarei prajituri o faceti dupa ce portionati prajitura in cuburi.

amandine

amandine-3

 

 

Comentarii prin FaceBook

4 Comentarii


  1. Seamănă cu al meu, ăla de post, doar că ţie nu ţi-a ajuns glazura pentru tot. 😛 :))))))
    Vai, ce rău sunt! 😀 Fain, copilă, fain de tot, serios!

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat caramelizat

Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat caramelizat

Prima mea reteta din an, dragostea mea, desertul! 😀 Un tort fix pe sufletul meu, care are la baza reteta unui tort care-a cucerit pe toata lumea, adaptata de fiecare data altfel – cu cafea, […]

Tort cu crema de cafea si ciocolata

Tort cu crema de cafea si ciocolata

Nu pot incepe sa scriu aceasta reteta de tort fara sa va laud crema de cafea ce-am pregatit-o pentru el. Imi venea s-o mananc lingurita cu lingurita din bol :)))) Minunata! Iubitorii cafelei o vor […]

Cel mai bun tort cu ciocolata

Cel mai bun tort cu ciocolata

Nu! O felie nu e de ajuns! Atat de bine merge tortul asta, ca uns! :)) Cremele de ciocolata se completeaza atat de bine cu siropul caramel cu Amaretto, incat, cu toata rusinea :)), tot […]

Tort cu ciocolata alba,  visine si mascarpone

Tort cu ciocolata alba, visine si mascarpone

Cand am vazut combinatia de blat si piscoturi din tortul preparat de Roxy, am stiut c-asa ceva mi-ar placea sa pregatesc pentru ziua fiului meu. Ca nu am respectat reteta, e alta poveste :), dar […]