Tort choux a la creme

Tort choux a la creme

tort-choux-a-la-creme

Astazi , piticul meu implineste 6 anisori. Dar pentru ca azi e zi de gradi si zi de lucru:)), l-am sarbatorit ieri. Sa ni-l tina Dumnezeu sanatos. La multi ani Danutu! Reteta tortului am vazut-o de mult la Bitza si mi-a placut foarte, foarte mult. Se poate „jongla” cu ingredientele cremei de iaurt. .Multumesc mult, Bitza. >:d<

Ingrediente

pentru blat:

  • 2 oua
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • o lingura ulei
  • 2 linguri cacao
  • o lingurita praf copt

pentru choux a la creme

  • 250 ml apa
  • 100 ml ulei
  • 4 oua
  • putina sare
  • 150 gr faina

pentru crema de iaurt

  • 2 iaurturi de 125ml
  • 400 gr frisca
  • 3 nectarine
  • 2 pliculete gelatina dr. oetker
  • o lingura zahar pudra

pentru crema eclere

  • un plic gelatina
  • un plic crema ciocolata dr. oetker
  • 3 linguri zahar pudra
  • 220 ml lapte rece

glazura

  • 150 gr ciocolata amaruie
  • 50 ml frisca
  • o lingura ulei

decor

  • frisca

Mod de preparare

blatul
Separam albusurile de galbenusuri. Mixam spuma albusurile, adaugam zaharul, mixam, apoi galbenusurile, faina amestecata cu praful de copt si  cacaua . La final incorporam uleiul.
Coacem blatul pentru aproximativ 10-15 minute intr-o forma de tort cu diametrul de 24 cm.
choux a la creme
Intr-o craticioara punem la foc apa, uleiul si sarea. In momentul in care clocoteste oprim focul si punem toata faina o data. Amestecam repede cu un tel, sa nu faca cocoloase. Lasam la racit apoi incorporam ouale unul cate unul. Nu-l punem pe urmatorul pana nu e incorporat bine primul.
Spritam din compozitie cu ajutorul unui posh, gogosele mici, intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Coacem la foc mediu pana ce se rumenesc (eu cred ca le-am lasat cam 40 min).
Nu deschidem cuptorul!
crema de iaurt
Mixam frisca. Gelatina o punem la hidratat 2-3 minute in 2 inguri de apa api adaugam 100 ml apa si o diluam pe baie de abur.
Nectarinele le curatam de coaja si le pasam pana devine ca un piure. Adaugam zaharul.
Intr-un bol amestecam frisca, piureul de fructe, gelatina si iaurtul.
crema de ciocolata
Mixam timp de 3 minute praful de crema amestecat cu 3 linguri zahar pudra si 220ml lapte rece. Incorporam gelatina diluata ca la crema anterioara.
asamblare
Umplem gogoselele crema de ciocolata.
Pe un platou, asezam un inel de tort in care introducem blatul , il insiropam (eu l-am insiropat cu compot de struguri ) , turnam aprox o treime din crema de iaurt apoi asezam gogoselele (evitam sa punem in mijloc),, umplem golurile dintre ele  cu restul de  crema si nivelam usor.
Dam totul la frigider pentru 2-3 ore.
Preparam glazura prin topirea la foc mic a ingredientelor si o turnam calduta deasupra tortului lasand sa se prelinga si pe margini.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

8 Comentarii


  1. Sa iti traiasca puisorul!!! Multa sanatate si fericire ii doresc. Frumos tortulet a avut!!.


  2. La Multi Ani! felicitari si pofta buna 🙂


  3. Bianca, multumiri din suflet. pupici.
    Criiiiisti>:d<, a fost tare bunutz. ia sa te bantui oleaca sa vaz ce ai facut p-acolo pe la tine.


  4. La multi ani, sa va traiasca puiul!
    Foarte bun tortul, o sa incerc si eu aceasta varianta.


  5. Multumesc tare mult, Alex.


  6. Sa-ti traiasca,sanatos si voinic!


  7. MULTUMESC, GETA! PUPICI.


  8. Gabitza eu nu vad pozele la tortulet!…

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
 
 
Tort cu ciocolata si afine

Tort cu ciocolata si afine

Un tort de ciocolata care se vrea echilibrat prin adaugarea afinelor intr-una dintre creme. Blat insiropat usor, crema de ciocolata cu lapte, crema de ciocolata alba, cu afine. Am reusit? Doar sarbatorita stie! Cert e […]

Print Friendly, PDF & Email
Tort cu cirese si ciocolata

Tort cu cirese si ciocolata

Tort cu cirese si ciocolata – Un tort destul de rapid si destul de usor de facut. Blat pentru tort, crema de ciocolata, putin sirop si cirese/merg foarte bine si visine Hai ca nu-i greu […]

Print Friendly, PDF & Email
Tort diplomat cu capsuni

Tort diplomat cu capsuni

Pentru aniversarea de anul acesta a fiicei mele, am ales sa fac un tort diplomat. Si cum capsunile sunt vedetele acestui sezon, n-am dat gres sa le aleg ca fiind singurele fructe pe care le-am […]

Print Friendly, PDF & Email
Tort Raffaello

Tort Raffaello

O bunatate de tort cu aroma de cocos si ciocolata alba, pregatit cu ocazia aniversarii celor 13 ani a celui mai marisor copil al meu 🙂 La multi ani, Danut! – si-un tort alb si […]

Print Friendly, PDF & Email