Tort cu afine şi coacăze

Tort cu afine şi coacăze

Ingrediente
Blat

4 ouă
200 gr zahăr
un vf. cuţit sare
o cană făină albă (cană cu capacitatea de 250 ml)
două linguri apă
două linguri ulei
un plic zahăr vanilat

Umplutură şi ornat

600 ml friscă lichidă
600 ml smânână pentru frişcă
3 linguri zahăr pudră
250 gr coacăze roşii
250 gr afine
4 linguri zahăr
două linguriţe amidon alimentar
20 gr gelatină

Blat.
Punem într-un bol ouăle împreună cu praful de sare şi zahărul şi mixăm pentru cel puţin 15 minute.
Când obţinem un amestec omogen, cremos şi fin adăugăm făina cernută împreună cu praful de copt şi zahărul vanilat şi amestecăm uşor. Adăugăm apa şi uleiul şi omogenizăm.
Într-o formă pentru tort cu diametrul de 24 cm., tapetată cu ulei şi făină, turnăm amestecul şi nivelăm uşor. Introducem tava în cuptorul preîncălzit şi coacem la foc mic până ce blatul trece proba cu scobitoarea.
Lăsăm la răcit.
Cremele.
Mixăm frişca împreună cu smântâna şi zahărul pudră.
În două crăticioare punem fructele împreuna cu două linguri de zahăr (căte două în fiecare, puteţi pune şi 3 , depinde cât de dulci sunt fructele) şi băgăm blenderul. Pasăm bine. Dacă vă deranjeză sâmburii treceţi amestecurile printr-o sită cu ochiuri mai mari, pe mine nu m-au deranjat :p.
Punem gelatina la hidratat in 60 ml apă rece.
Punem în ambele crăticioare cu fructe câte o linguriţă de amidon , omogenizăm şi le punem la foc. Lăsăm să dea 2-3 clocote fiecare. Oprim focul şi împarţim în mod egal gelatina în ambele vase. Amestecăm până la diluare şi lăsăm să se răcească (complet).
Când sunt reci ambele compoziţii adăugăm câte 400 ml frişcă mixată (400 gr. vor rămâne pentru ornat)
. Omogenizăm uşor.
Asamblare.
Tăiem blatul în două, pe orizontală. Aşezăm primul blat pe un platou (sau îl lăsăm pe fundul detaşabil al inelului pentru tort ). Montam inelul imprejurul lui şi alternăm cremele punând câte două linguri din fiecare (punem două linguri mousse cu afine, deasupra lor două linguri cu mousse de coacăze, apoi iar două linguri mousse cu afine şi tot aşa până terminăm ambele compoziţii, vom obţine un aspect marmorat şi vom intercala aromele) .
Aşezăm al doilea blat şi dăm tortul la rece pentru câteva ore . Eu l-am lăsat peste noapte.
Scoatem , desprindem cu vârful unui cuţit ascuţit marginile de inelul tortului şi scoatem uşor. Ornăm cu frişca rămasă şi fructe, după preferinţe.
Amestecurile cu fructe pot varia, putem face combinaţii după cum dorim, fie banane (nu mai dăm în clocot bananele, că nu e cazul, dar diluăm gelatina pe baie de abur)şi mure, zmeură şi ananas, fie combinăm un mousse de fructe cu unul de ciocolată.

 

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

38 Comentarii


  1. Delicios sunt sigura, si fresh, mai ales pe caldurile astea!


  2. Ce bine arata,iubesc fructele de padure!Pupici


  3. Ce bun si ce frumos!Bravo!


  4. Delicioasa dulcegaria ta. Pup!


  5. Delicioasa dulcegaria ta. Pup!

  6. Cristina Nechifor says:

    Asta e al meu! Doar al meu! 😀


  7. Un adevarat deliciu !!


  8. Pfuuuiii! Salivez! Pup u!


  9. Mmm, splendid tort!


  10. Gaby, am venit sa-ti admir tortuletul, foarte frumos l-ai decorat!!! Pup


  11. MMM ce bine arata! Un tort racoros, ador fructele de padure! Pup!


  12. Foarte bun! Arata perfect!


  13. O bunatate de tort ai facut aici


  14. Arata superb tortul si sunt mai mult decat sigura ca este si super delicios! Pupici 🙂


  15. Superb arata!! Sa mori de pofta langa monitor, nu alta! 🙂
    Pupici


  16. mmmm,ce frumos arata,ce aromat si racoritor este;nu mai vorbesc cat de delicios este!!
    pup si o zi minunata!!


  17. Tortul asta e o minunatie. Felicitari si weekend placut.


  18. Ce bunatate de tort!!!!!!


  19. Imi era dor de-un tort de la tine. :))


  20. ma scuzati ca ma bag si eu aici – arata fantastic sunt de acord, dar a mai incercat cineva reteta?…


    • Narci, neatza!
      Ce nelamuriri ai? Sunt aici 🙂
      Am testat-o io, logic, si-am scris exact cum am facut-o.
      Daca ai ceva neclartati, scrie-mi si-ti raspund cand am timp :).
      Heave a nice day!


  21. Splendid tort! Hai c-o sa-l incerc si eu si va spun cum a fost 😉

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
 
 
Clatite fara gluten

Clatite fara gluten

Cand ai alimente speciale la indemana ti-e mai usor sa pregatesti retete fara gluten, lactoza sau carbohidrati, recomandate in tratarea diverselor afectiuni sau pur si simplu sa gatesti sanatos si responsabil, sa te alimentezi fara […]

Print Friendly, PDF & Email
Prajitura cu nuca si cafea

Prajitura cu nuca si cafea

De mult am in gand prajitura asta, da’ uite ca abia acum i-a venit randul. Da’ cat e de buna! Da’ cat de bine merge la cafea! Bine…se consuma cu moderatie, e cu crema de […]

Print Friendly, PDF & Email
Paine din seminte

Paine din seminte

Fara a avea vreo legatura cu painea obisnuita, din faina alba, painea din seminte este o alternativa sanatoasa, in diete sau pentru cei cu intoleranta la gluten, fiind extrem de gustoasa! Pentru mine cel putin, […]

Print Friendly, PDF & Email
Fursecuri cu nuca

Fursecuri cu nuca

Sa va zic, sa nu va zic? :)) Va zic :)) Cine-a mancat din fursecurile astea, mi-a cerut reteta! 🙂 Asa ca trebuie s-o scriu, nu? Nici n-ar fi avut cum sa n-o ceara la […]

Print Friendly, PDF & Email