Tort cu ciocolata si afine

Un tort de ciocolata care se vrea echilibrat prin adaugarea afinelor intr-una dintre creme. Blat insiropat usor, crema de ciocolata cu lapte, crema de ciocolata alba, cu afine.

Am reusit?

Doar sarbatorita stie!

Cert e ca mie imi era taaaare pofta :)) si trebuie sa-l repet, sa-l incercam si noi 😉

Nota. As pune in ambele creme afine, data viitoare. 

tort-de-ciocolata

Ingrediente Tort cu ciocolata si afine

Blat tort de ciocolata
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • o lingurita praf de copt
  • 30 ml ulei
  • 2 linguri cacao neagra
  • un varf cutit sare
Sirop
  • 200 ml apa
  • 4 linguri zahar
  • 50 ml Amaretto
Crema cu ciocolata cu lapte
  • 300 g ciocolata cu lapte (Milka)
  • o lingura cacao neagra
  • 2 galbenusuri
  • 200 ml frisca lichida
  • 500 g mascarpone
  • o lingurita esenta vanilie
  • 2 linguri zahar
Crema de ciocolata alba
  • 100 g ciocolata alba
  • 200 ml frisca lichida
  • zahar dupa gust (doar daca mai este necesar)
In plus
  • afine

tort-de-ciocolata

Mod de preparare blat

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu un varf cutit sare. Adauga treptat zaharul si mixeaza pana ce cristalele sunt diluate. Amesteca galbenusurile cu uleiul, apoi pune-le peste albusuri. Adauga si faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt si amesteca totul cu o lingura, de jos in sus, pana la omogenizare.

Tapeteaza o forma rotunda (de 20 cm) cu hartie pentru copt, toarna compozitia si niveleaza. Coace blatul la foc mic, pentru aprox 35 minute, pana trece testul cu scobitoarea.

Cand s-a racit (e bine sa-l lasi cat mai mult, eu l-am facut cu o zi inainte) il tai in trei felii egale.

Mod de preparare crema de ciocolata cu lapte

Pune intr-un vas frisca si ciocolata rupta bucatele. Amesteca, fara a lasa sa fiarba, pana la omogenizare, apoi adauga galbenusurile, zaharul, vanilia si cacaua. Mai amesteca un minut si opreste focul.

Lasa sa se raceasca bine apoi adauga mascarpone si mixeaza pana la omogenizare. Da crema la frigider pentru cel putin 4 ore.

Mod de preparare crema de ciocolata alba

Pune 100 ml frisca lichida intr-un vas pe foc si adu-o la punctul de fierbere. Opreste focul, pune ciocolata rupta bucatele si amesteca pana se omogenizeaza totul. Da vasul la rece pentru o ora.

Mixeaza frisca ramasa pana ce capata consistenta.

Scoate de la rece vasul cu ciocolata alba si mixeaza bine. Cand are consistenta pufoasa, adauga lingura cu lingura peste  frisca batuta si mixeaza in continuare.

Sirop

Caramelizeaza zaharul. Toarna apa si „stinge” caramelul. Mai lasa pe foc pana cand se topeste complet. Adauga 50 ml Amaretto. Lasa la racit.

Asamblare

Taie blatul in 3 felii egale. Aseaza primul blat pe un platou si monteaza in jurul lui un inel pentru tort. Insiropeaza usor blatul si intinde un sfert din crema de ciocolata cu lapte.

Aseaza a doua felie de blat, insiropeaza si intinde crema alba (opreste o lingura-doua de crema). Presara afine si apasa-le usor cu o lingura. Aseaza a treia felie de blat, insiropeaza si intinde din nou crema de ciocolata cu lapte.

Scoate inelul de tort. Pune in posh crema ramasa (alterneaza culorile, pune cand si cand si din crema alba) si spriteaza peste tort decorandu-l dupa bunul plac.

Da tortul de ciocolata la rece pentru cateva ore, apoi il poti felia.

 

tort-de-ciocolata

tort-de-ciocolata

tort-de-ciocolata

tort-de-ciocolata

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
 
 
Chilipirul zilei – mobila

Chilipirul zilei – mobila

Nu demult o persoana apropiata mie a facut renovare in apartament. Asta a implicat, printre altele, schimbarea mobilierului. Abia atunci am vazut cat de greu e in ziua de azi sa gasesti o mobila frumoasa […]

Print Friendly, PDF & Email
Choux a la creme

Choux a la creme

Aveti idee cat de mult mi-au placut aceste Choux a la creme? N-aveti…:)) Am multe poze cu deserturi in laptop pe care nu le postez si carora nu le scriu reteta pentru ca nu mi-au […]

Print Friendly, PDF & Email
Fursecuri cu nuca

Fursecuri cu nuca

Probabil printre cele mai simple si bune fursecuri cu nuca  incercate pana acum. Le-am pregatit impreuna cu fiica-mea, deci vor ramane undeva intr-un colt de suflet, fiind facute cu mare drag si emotie. Ma intreba […]

Print Friendly, PDF & Email
Chilipirul-zilei – covoare

Chilipirul-zilei – covoare

Imi plac covoarele si le consider unul dintre punctele „cheie” ale amenajarilor interioare. Alese cu grija, tinand cont de culorile camerei, calitate, forma  si spatiul destinat, pot schimba enorm intregul ambient. Niciodata nu am cumparat […]

Print Friendly, PDF & Email