Tort cu crema caramel

Tort cu crema caramel

Atat de simplu de facut acest tort cu crema caramel, incat e perfect atunci cand nu ai prea mult timp de stat in bucatarie la dispozitie.
Eu am pregatit acest tort cadou, insa garantez c-a fost tare bun, c-am primit si eu o feliuta :))

Pregateste un blat de tort cu diametrul de 20 cm

  • 6 oua
  • 6 linguri apa
  • 11 linguri zahar
  • 9 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • un plic zahar vanilat
  • un vf. cutit sare

Mod de preparare blat tort

 

Separa albusurile de galbenusuri.

Mixeaza albusurile spuma, cu un vf cutit sare.

Cand sunt crescute in volum si compozitia spumoasa incepe sa adaugi, treptat, zaharul. Eu adaug in ploaie care 2 linguri. Dupa fiecare transa mixeaza la cea mai mare treapta a mixerului.

Dupa ce l-ai adaugat pe tot mixeaza pana nu se mai simt DELOC cristalele de zahar. Va dura putin dar am zis, rabdare ;).

Cand compozitia e fina, lucioasa, formeaza  tepi la atingere, poti opri aceasta etapa.Preincalzeste cuptorul.

Adauga apa si galbenusurile si cu o lingura amesteca, de jos in sus (nu circular!) omogenizand.

Cerne faina impreuna cu cacaua deasupra amestecului de albusuri. Adauga si zaharul vanilat. Omogenizeaza ca si-n etapa anterioara, amestecand usor, de jos in sus.

Pregateste o forma de tort cu diametrul de 20 cm punand hartie pentru copt decupata pe masura formei, dupa ce ai uns forma cu unt. Preseaza usor sa se lipeasca.

Toarna compozitia, niveleaza usor cu o lingura si apoi scutura usor forma sa se aseze drept amestecul.

Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace la 165 grade pana trece testul cu scobitoarea (30 -40 min) .Nu deschide cuptorul in timpul coacerii cel putin in primele 15 minute.

Lasa-l sa se raceasca si feliaza-l dupa cate ore

Pregateste crema caramel

  • 500 ml lapte
  • 65 gr faina
  • 110 gr zahar+ 5 linguri pentru caramelizat
  • 200 ml frisca lichida indulcita
  • o lingurita concentrat de vanilie
  • 3 oua
  • 10 g gelatina

Hidrateaza gelatina in 30-40 ml apa (o pui la inmuiat).

Pui intr-un vas cu fund dublu zaharul si-l caramelizezi. Cand capata culoarea chihlimbarului torni laptele rece (opresti 100 ml). Lasi la fiert la foc mic avand grija sa nu dea in foc.

Amesteci bine ouale impreuna cu zaharul si faina. Adaugi laptele ramas, putin cate putin amestecand continuu.

Dai deoparte vasul cu lapte de pe foc cand a ajuns la punctul de fierbere si torni putin cate putin amestecul cu oua, omogenizand cu un tel.

Pui vasul pe foc si lasi la fiert amestecand sa nu se prinda de fundul vasului.

Opresti focul doar atunci cand compozitia s-a ingrosat, a devenit ca o budinca si se desprinde de peretii vasului.

Adaugi vanilia, gelatina hidratata, omogenizezi, pui o folie alimentara deasupra vasului si lasi la racit. Folia previne formarea unei pojghite la suprafata budincii.

Atunci cand budinca s-a racit incorporeaza frisca batuta bine in prealabil. Vei obtine o crema pufoasa, excelenta la gust.

Pregateste un sirop de zahar ars (caramelizezi zahar, pui apa si mai lasi pe foc pana ce da 2-3 clocote). Raceste bine.

Feliaza blatul in 3.

Aseaza prima felie de blat, pui inel de tort in jurul lui, insiropeaza si intinde jumatate din crema. Aseaza a doua felie, insiropeaza si toarna crema ramasa. Pune ultima felie, insiropeaza si da tortul la rece pentru cateva ore.

Scoate inelul de tort si imbraca tortul cu 400 ml  frisca batuta bine, indulcita dupa gust.

Serveste rece.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Tort cu cirese si ciocolata

Tort cu cirese si ciocolata

Un tort destul de rapid si destul de usor de facut. Blat pentru tort, crema de ciocolata, putin sirop si cirese/merg foarte bine si visine Hai ca nu-i greu 😉 Ingrediente Blat pentru tort 7 […]

Print Friendly, PDF & Email
Prajitura cu iaurt si capsuni/Prajitura cu iaurt si fructe

Prajitura cu iaurt si capsuni/Prajitura cu iaurt si fructe

Stiti ce-am facut la 10 minute dupa ce s-a copt prajitura asta? Am mai facut una :)) Nu tine! Prea buna, dispare prea repede! Acum NIMENI nu poate sa-mi zica ca nu-i buna reteta :)), […]

Print Friendly, PDF & Email
Tort diplomat cu capsuni

Tort diplomat cu capsuni

Pentru aniversarea de anul acesta a fiicei mele, am ales sa fac un tort diplomat. Si cum capsunile sunt vedetele acestui sezon, n-am dat gres sa le aleg ca fiind singurele fructe pe care le-am […]

Print Friendly, PDF & Email
Cornuri moi

Cornuri moi

Bunici cu dinti mai putintei? :)) Copii mici? Nicio problema! Toti le pot manca! Sunt atat de moi! Cand am vazut titlul acestei retete, „cornuri moi moi moi” zic – Hai ma! Cat de moi […]

Print Friendly, PDF & Email