Tort cu crema caramel

Tort cu crema caramel

Atat de simplu de facut acest tort cu crema caramel, incat e perfect atunci cand nu ai prea mult timp de stat in bucatarie la dispozitie.
Eu am pregatit acest tort cadou, insa garantez c-a fost tare bun, c-am primit si eu o feliuta :))

Pregateste un blat de tort cu diametrul de 20 cm

  • 6 oua
  • 6 linguri apa
  • 11 linguri zahar
  • 9 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • un plic zahar vanilat
  • un vf. cutit sare

Mod de preparare blat tort

 

Separa albusurile de galbenusuri.

Mixeaza albusurile spuma, cu un vf cutit sare.

Cand sunt crescute in volum si compozitia spumoasa incepe sa adaugi, treptat, zaharul. Eu adaug in ploaie care 2 linguri. Dupa fiecare transa mixeaza la cea mai mare treapta a mixerului.

Dupa ce l-ai adaugat pe tot mixeaza pana nu se mai simt DELOC cristalele de zahar. Va dura putin dar am zis, rabdare ;).

Cand compozitia e fina, lucioasa, formeaza  tepi la atingere, poti opri aceasta etapa.Preincalzeste cuptorul.

Adauga apa si galbenusurile si cu o lingura amesteca, de jos in sus (nu circular!) omogenizand.

Cerne faina impreuna cu cacaua deasupra amestecului de albusuri. Adauga si zaharul vanilat. Omogenizeaza ca si-n etapa anterioara, amestecand usor, de jos in sus.

Pregateste o forma de tort cu diametrul de 20 cm punand hartie pentru copt decupata pe masura formei, dupa ce ai uns forma cu unt. Preseaza usor sa se lipeasca.

Toarna compozitia, niveleaza usor cu o lingura si apoi scutura usor forma sa se aseze drept amestecul.

Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace la 165 grade pana trece testul cu scobitoarea (30 -40 min) .Nu deschide cuptorul in timpul coacerii cel putin in primele 15 minute.

Lasa-l sa se raceasca si feliaza-l dupa cate ore

Pregateste crema caramel

  • 500 ml lapte
  • 65 gr faina
  • 110 gr zahar+ 5 linguri pentru caramelizat
  • 200 ml frisca lichida indulcita
  • o lingurita concentrat de vanilie
  • 3 oua
  • 10 g gelatina

Hidrateaza gelatina in 30-40 ml apa (o pui la inmuiat).

Pui intr-un vas cu fund dublu zaharul si-l caramelizezi. Cand capata culoarea chihlimbarului torni laptele rece (opresti 100 ml). Lasi la fiert la foc mic avand grija sa nu dea in foc.

Amesteci bine ouale impreuna cu zaharul si faina. Adaugi laptele ramas, putin cate putin amestecand continuu.

Dai deoparte vasul cu lapte de pe foc cand a ajuns la punctul de fierbere si torni putin cate putin amestecul cu oua, omogenizand cu un tel.

Pui vasul pe foc si lasi la fiert amestecand sa nu se prinda de fundul vasului.

Opresti focul doar atunci cand compozitia s-a ingrosat, a devenit ca o budinca si se desprinde de peretii vasului.

Adaugi vanilia, gelatina hidratata, omogenizezi, pui o folie alimentara deasupra vasului si lasi la racit. Folia previne formarea unei pojghite la suprafata budincii.

Atunci cand budinca s-a racit incorporeaza frisca batuta bine in prealabil. Vei obtine o crema pufoasa, excelenta la gust.

Pregateste un sirop de zahar ars (caramelizezi zahar, pui apa si mai lasi pe foc pana ce da 2-3 clocote). Raceste bine.

Feliaza blatul in 3.

Aseaza prima felie de blat, pui inel de tort in jurul lui, insiropeaza si intinde jumatate din crema. Aseaza a doua felie, insiropeaza si toarna crema ramasa. Pune ultima felie, insiropeaza si da tortul la rece pentru cateva ore.

Scoate inelul de tort si imbraca tortul cu 400 ml  frisca batuta bine, indulcita dupa gust.

Serveste rece.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
 
 
Fursecuri cu nuca

Fursecuri cu nuca

Probabil printre cele mai simple si bune fursecuri cu nuca  incercate pana acum. Le-am pregatit impreuna cu fiica-mea, deci vor ramane undeva intr-un colt de suflet, fiind facute cu mare drag si emotie. Ma intreba […]

Print Friendly, PDF & Email
Chilipirul-zilei – covoare

Chilipirul-zilei – covoare

Imi plac covoarele si le consider unul dintre punctele „cheie” ale amenajarilor interioare. Alese cu grija, tinand cont de culorile camerei, calitate, forma  si spatiul destinat, pot schimba enorm intregul ambient. Niciodata nu am cumparat […]

Print Friendly, PDF & Email
Placinta ruseasca cu branza

Placinta ruseasca cu branza

Pacinta ruseasca cu branza pregatita la multicooker-ul Heinner este un desert sanatos si bun, un desert care a fost gata in aceeasi zi in care l-am pregatit. Coletul Sano Vita primit de curand m-a surprins […]

Print Friendly, PDF & Email
Prajitura Krem a la Krem

Prajitura Krem a la Krem

Nu, nu incerc sa conving pe nimeni s-o incerce. Blogul meu a ramas, asa ca la inceput, un caiet de retete personal, in care scriu tot ce-am incercat si ne-a placut, mie si familiei. Ca […]

Print Friendly, PDF & Email