zurli

Tort cu crema caramel

Tort cu crema caramel

Atat de simplu de facut acest tort cu crema caramel, incat e perfect atunci cand nu ai prea mult timp de stat in bucatarie la dispozitie.
Eu am pregatit acest tort cadou, insa garantez c-a fost tare bun, c-am primit si eu o feliuta :))

Pregateste un blat de tort cu diametrul de 20 cm

  • 6 oua
  • 6 linguri apa
  • 11 linguri zahar
  • 9 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • un plic zahar vanilat
  • un vf. cutit sare

Mod de preparare blat tort

 

Separa albusurile de galbenusuri.

Mixeaza albusurile spuma, cu un vf cutit sare.

Cand sunt crescute in volum si compozitia spumoasa incepe sa adaugi, treptat, zaharul. Eu adaug in ploaie care 2 linguri. Dupa fiecare transa mixeaza la cea mai mare treapta a mixerului.

Dupa ce l-ai adaugat pe tot mixeaza pana nu se mai simt DELOC cristalele de zahar. Va dura putin dar am zis, rabdare ;).

Cand compozitia e fina, lucioasa, formeaza  tepi la atingere, poti opri aceasta etapa.Preincalzeste cuptorul.

Adauga apa si galbenusurile si cu o lingura amesteca, de jos in sus (nu circular!) omogenizand.

Cerne faina impreuna cu cacaua deasupra amestecului de albusuri. Adauga si zaharul vanilat. Omogenizeaza ca si-n etapa anterioara, amestecand usor, de jos in sus.

Pregateste o forma de tort cu diametrul de 20 cm punand hartie pentru copt decupata pe masura formei, dupa ce ai uns forma cu unt. Preseaza usor sa se lipeasca.

Toarna compozitia, niveleaza usor cu o lingura si apoi scutura usor forma sa se aseze drept amestecul.

Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace la 165 grade pana trece testul cu scobitoarea (30 -40 min) .Nu deschide cuptorul in timpul coacerii cel putin in primele 15 minute.

Lasa-l sa se raceasca si feliaza-l dupa cate ore

Pregateste crema caramel

  • 500 ml lapte
  • 65 gr faina
  • 110 gr zahar+ 5 linguri pentru caramelizat
  • 200 ml frisca lichida indulcita
  • o lingurita concentrat de vanilie
  • 3 oua
  • 10 g gelatina

Hidrateaza gelatina in 30-40 ml apa (o pui la inmuiat).

Pui intr-un vas cu fund dublu zaharul si-l caramelizezi. Cand capata culoarea chihlimbarului torni laptele rece (opresti 100 ml). Lasi la fiert la foc mic avand grija sa nu dea in foc.

Amesteci bine ouale impreuna cu zaharul si faina. Adaugi laptele ramas, putin cate putin amestecand continuu.

Dai deoparte vasul cu lapte de pe foc cand a ajuns la punctul de fierbere si torni putin cate putin amestecul cu oua, omogenizand cu un tel.

Pui vasul pe foc si lasi la fiert amestecand sa nu se prinda de fundul vasului.

Opresti focul doar atunci cand compozitia s-a ingrosat, a devenit ca o budinca si se desprinde de peretii vasului.

Adaugi vanilia, gelatina hidratata, omogenizezi, pui o folie alimentara deasupra vasului si lasi la racit. Folia previne formarea unei pojghite la suprafata budincii.

Atunci cand budinca s-a racit incorporeaza frisca batuta bine in prealabil. Vei obtine o crema pufoasa, excelenta la gust.

Pregateste un sirop de zahar ars (caramelizezi zahar, pui apa si mai lasi pe foc pana ce da 2-3 clocote). Raceste bine.

Feliaza blatul in 3.

Aseaza prima felie de blat, pui inel de tort in jurul lui, insiropeaza si intinde jumatate din crema. Aseaza a doua felie, insiropeaza si toarna crema ramasa. Pune ultima felie, insiropeaza si da tortul la rece pentru cateva ore.

Scoate inelul de tort si imbraca tortul cu 400 ml  frisca batuta bine, indulcita dupa gust.

Serveste rece.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Islere cu ciocolata

Islere cu ciocolata

  Indragite de toata lumea, de la mare la mic, fragede de se topesc in gura, islerele pot fi pregatite atat in week-end, pentru desert sau la cafea, cat si de sarbatori, de servit copiilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Lipie cu mac si sare

Lipie cu mac si sare

Pui 25 g drojdie cu putina apa calda (vreo 80 ml), o lingurita-doua de zahar si 2 linguri cu varf de faina, lasi sa creasca sa se dubleze volumul. Tre’ sa fie ca o pasta […]

Print Friendly, PDF & Email
Tort Raffaello

Tort Raffaello

O bunatate de tort cu aroma de cocos si ciocolata alba, pregatit cu ocazia aniversarii celor 13 ani a celui mai marisor copil al meu 🙂 La multi ani, Danut! – si-un tort alb si […]

Print Friendly, PDF & Email
Prajitura turnata cu mere

Prajitura turnata cu mere

Asta-i genul de prajitura din care la mine acasa, intr-o ora-doua ramane doar foaia de copt :)), de asta am ales sa dublez ingredientele retetei initiale (preluata de la Laura Sava) si sa pregatesc in […]

Print Friendly, PDF & Email