Tort cu crema de lamaie

Tort cu crema de lamaie

Am implinit 37 ani! 🙂
Chiar daca nu imi place sa-mi aniversez ziua cu invitati si cadouri :P, niciodata nu lipseste tortul de casa , pentru mine asta inseamna ziua mea – tort! :))
Am ales sa renunt la ciocolata (cam de fiecare data tortul aniversar continea ciocolata ) si sa pregatesc un tort cu crema de  lamaie, racoritor si-atat de bun ca ai putea manca si 3 felii 😀

Cea mai fina si buna crema de lamaie din lume :))), acompaniata in cel mai apetisant mod de un blat pufos si-nsiropat cu sirop de…exact! lamaie! :))

tort-lamaie

Ingrediente

 

  • Blat
  • 6 oua mari (de preferat oua de casa)
  • o canita (de 150 ml) zahar
  • un plic zahar vanilat
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • 8 linguri pline faina
  • 2 linguri amidon alimentar
  • un vf cutit sare
  • Crema – recomand sa aveti si mascarpone si frisca de calitate care stiti sigur ca se mixeaza bine
  • 500 gr mascarpone
  • 4 oua de casa (dau o culoare…grozava!)
  • 8 linguri zahar (puneti 10 daca va place mai dulce)
  • 80 ml zeama lamaie
  • 400 ml frisca lichida
  • Sirop
  • 250 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • coaja rasa si zeama de la o lamaie

 

 

T4[preparare title=”Mod de preparare”]

  1. Blat
  2. Separa albusurile de galbenusuri
  3. Galbenusurile amesteca-le cu apa si uleiul si cu un tel omogenizeaza amestecand energic.
  4. Albusurile mixeaza-le spuma cu un praf de sare.
  5. Adauga treptat zaharul si nu te opri pana nu-s diluate complet cristalele de zahar. (aprox. 10 minute).
  6. Pune galbenusurile peste albusuri, faina cernuta impreuna cu amidonul si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, incercand sa scoti cat mai putin aerul din albusuri.
  7. Toarna compozitia intr-o forma de tort inalta cu diametrul de 20 cm. Misca usor sa se aseze drept.
  8. Introdu vasul in cuptorul preincalzit si coace blatul la foc micpentru 35-40 minute (fa testul cu scobitoarea)
  9. Lasa la racit
  10. Crema.
  11. Pune ouale intr-un vas metalic, inalt (sau intr-o craticioara, dar sa fie inalta) impreuna cu zaharul.
  12. Pregateste un vas cu apa si introdu in el vasul cu oouale. La foc mic mixeaza ouale pe baie de abur pana isi dubleaza volumul si zaharul e topit.
  13. Adauga zeama de lamaie treptat si mai mixeaza 2 minute. Trebuie sa obtii o compozitie extrem de spumoasa.
  14. Raceste-o bine!
  15. Mixeaza mascarpone usor adaugand treptat amestecul de oua. Compozitia va avea consistenta smantanii.
  16. Mixeaza frisca cu o lingura de zahar. Cand a inceput sa se lege adauga in 3 etape mascarpone si mixeaza continuu pana ajungi la o consistenta ferma a cremei.
  17. Da la rece pentru 20 minute.
  18. Sirop
  19. Pune la fiert apa cu zaharul si coaja de lamaie.
  20. Lasa sa dea cateva clocote, opreste focul si adauga zeama de lamaie.
  21. Strecoara siropul.
  22. Asamblare
  23. Taie blatul in 3 felii.
  24. Aseaza pe un platou prima felie, insiropeaza bine, intinde 4-5 linguri crema, aseaza a doua felie, insiropeaza si intinde crema, aseaza a treia felie si insiropeaza.
  25. Imbraca tortul in crema ramasa si da-l la rece pentru cateva ore.

[/preparare]

blat

frisca

galbenusuri

mascarpone

crema

asamblare

T3

Retete Papa Bun

 
loading...

Comentarii prin FaceBook

16 Comentarii


  1. La multi ani Gaby, multa sanatate si numai bine .
    Tortul arata absolut delicios !! 🙂
    Sigur il voi incerca .


  2. La multi ani , Gaby ! Ce varsta frumoasa … abia de-acum simti ca esti femeie cu adevarat 🙂 .
    Tortul este SUPERB !


  3. Cu ce l-ati ornat asa frumos?


  4. Ouăle se pun întregi sau doar gălbenușurile

  5. Tamas Loredana says:

    Bună ziua am înțeles bine? frișcă trebui făcută spumă și după amestecat cu celelalte compoziți?


    • Frisca o mixati pana se leaga bine, apoi adaugati treptat amestecul de mascarpone mixand in continuare.
      Grija mare sa mixati exact cat trebuie si sa va opriti la timp, sa nu riscati sa o taiati.


  6. Pt o forma de tort detasabile cu diametrul de 26 care recomandati a fi cantitatile?

  7. Giorgia says:

    Acum il fac…deocamdata mi-a iesit bine, doar ca mi-e teama ca o sa mi se taie cand amestec crema de mascarpone cu frisca.Ar trebui adaugat cand frisca e batuta pe jumatate, sa spunem ?

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Tort cu crema caramel

Tort cu crema caramel

Atat de simplu de facut acest tort cu crema caramel, incat e perfect atunci cand nu ai prea mult timp de stat in bucatarie la dispozitie. Eu am pregatit acest tort cadou, insa garantez c-a […]

Tort cu morcov

Tort cu morcov

De mult imi doream sa-ncerc un tort cu morcovi si nu-mi pare rau c-am simtit placerea de-a savura si alt desert, cu mult diferit de preferatele mele, amandinele. Ce m-a facut s-aleg varianta de fata, […]

Tort cu ciocolata Nestle Dessert

Tort cu ciocolata Nestle Dessert

  Mod de preparare Tort cu ciocolata Nestle Dessert Blat Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu putina sare. Cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt. Adauga-le peste albusuri, unde ai pus […]

Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat caramelizat

Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat caramelizat

Prima mea reteta din an, dragostea mea, desertul! 😀 Un tort fix pe sufletul meu, care are la baza reteta unui tort care-a cucerit pe toata lumea, adaptata de fiecare data altfel – cu cafea, […]