Tort cu crema de zahar ars

Tort cu crema de zahar ars


Un tort pe care nu l-am facut de ani de zile… In general faceam separat, intai crema de zahar ars, o lasam in cratita, preparam un blat si-l puneam deasupra apoi rasturnam totul cu o miscare ferma pe platou, crema de zahar ars ramanand in partea superioara tortului. Acum le-am preparat ambele in acelasi timp si in aceeasi cratita si parca as fi vrut sa fi fost blatul mai mic , nu ma gandeam ca va creste asa mult. Am vazut ca si la Miremirc proportia e aceeasi insa eu as fi preferat mai multa crema. Copiii l-au devorat, au cerut cate doua felii, Danut zicand sa-i pun si luni la scoala :))).

Tort cu crema de zahar ars

edit.1.05.2014.

l-am facut iar, reducand cantitatile pentru blat (3 oua,3linguri zahar,3 linguri faina, 3 linguri ulei) si s-a mancat intr-o singura zi Tort cu crema de zahar ars .Este poate cel mai bun tort, dupa gusturile mele .

Tort cu crema de zahar ars

tort cu crema de zahar ars

Tort cu crema de zahar ars

tort cu crema de zahar ars

Ingrediente Tort cu crema de zahar ars

Crema de zahar ars

  • 6 oua mari
  • 14 linguri zahar
  • o lingura rasa amidon
  • doua plicuri zahar vanilat
  • 700 ml lapte

Blat

  • 4 oua
  • o ceasca de zahar
  • o ceasca de faina (am masurat cu aceeasi ceasca, de capacitate 150 ml)
  • o lingura ulei
  • putina sare

Ornat

  • 200 ml frisca lichida
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • 2 linguri zahar
  • putin sofran pentru a da amestecului o nuanta usor galbuie
Tort cu crema de zahar ars

Mod de preparare tort cu crema de zahar ars

Caramelizeaza intr-o craticioara cu fund dublu (cu diametrul de 20 cm) 8 linguri de zahar pana capata culoarea chihlimbarului.
Inclina cratita astfel incat sa tapetezi cu caramel peretii vasului.
Pune laptele la foc si lasa-l sa dea un clocot.
Cu un tel amesteca ouale cu cele 6 linguri zahar ramase, zaharul vanilat si amidonul. Turnam ouale in laptele fierbinte.
Toarna amestecul peste cratita cu caramel.
Da vasul la cuptor, pe treapta din mijloc,  la foc mic spre mediu pentru 30 minute timp in care prepari compozitia pentru blat.
Separa albusurile de galbenusuri. Albusurile mixeaza-le spuma. Adauga zaharul in 3 etape, dar nu adauga pana ce precedentul nu e diluat.
Pune galbenusurile peste albusuri, faina, sarea, uleiul si omogenizeaza usor.
Cand au trecut cele 30 minute scoate vasul de la cuptor si pune lingura cu lingura compozitia de blat peste crema de zahar ars, niveleaza si da inapoi la cuptor.
Lasa pana ce blatul a prins o culoare rumena, frumoasa si trece testul cu scobitoarea.
Scoate vasul de la cuptor si lasa tortul sa se raceasca complet, cateva ore. Eu l-am lasat peste noapte.
Ai grija ca blatul sa nu fie lipit de peretii vasului, aseaza un platou deasupra si cu o miscare ferma rastoarna-l pe platou.
Mixeaza frisca cu zaharul si smantana, pune si putin sofran (optional) .
Orneaza tortul..cum doresti, apoi da-l la rece.

Tort cu crema de zahar ars
Tort cu crema de zahar ars
 

Comentarii prin FaceBook

13 Comentarii


  1. Arata perfect tortul tau, ca tot ce iasa din mainile tale >:D<. Bravo!


  2. Subscriu la ce a zis Timea ;;)


  3. Multumesc frumos fetelor!


  4. fara intentia de a te supara, dar citeste cum ai postat inceputul prepararii cremei de zahar ars, ai scris ca laptele se da in clocot, dupa care se prepara amestecul de oua si zahar… si l dai la cuptor, insa unde precizezi despre laptele care a fost dat intr un clocot?… si mai apoi, amore mio, cum ai copt crema de zahar ars in cuptor, mai jos, mai sus? si dupa aceste intrebari incomode :) si un bravo pentru decorul cu frisca -
    aurelia


  5. Buna dimineata, Aurelia.
    Chiar ma bucur ca punctezi ca nu am explicat corect.
    O luam cu inceputul :P.
    Da, ieri am scris reteta si am sarit peste fraza “Turnam ouale in laptele fierbinte.” care trebuia scrisa inainte de “Toarna amestecul peste cratita cu caramel”.Sarumana pentru atentionare.
    Am copt..la mijloc, cand pun pe prima treapta sau pe ultima, specific.
    Ah, ce ma bucur c-ai lasat lauda la final :)).
    Multzam fain! Rectific acum .


  6. Ce-mi place cum l-ai decorat ! E o sursa buna de inspiratie :D


  7. Minunat tortuletul si foarte foarte bun..O duminica frumoasa la voi!


  8. Delicios si frumos decorat!


  9. Delicios tortul asta, si-mi place grozav de mult cum l-ai ornat ;)


  10. Delicios trebuie sa fie la felul cum arata!!!


  11. Foarte frumos ornat acest tort.Felicitari.Si eu fac acest tort din zahar ars,insa,eu fac urmatorii pasi: 1 topesc zaharul ,imbrac forma
    2 amestec ouale cu zaharul si laptele chiar si rece,
    3 se toarna in forma si se da la cuptor
    4.pregatesc blatul si imediat il torn peste compozitia de lapte cu ou din tava aflata in cuptor.Precizez ca nu mai astept cele 30 de minute.Cu toata responsabilitatea si practica in pregatirea acestui tort,va rog sa incercati ,in acest fel veti scurta durata coacerii tortului.In situatia in care astept cele 30 de minute,eu pregatesc o umplutura de mere cu scortisoara o pun peste crema din tava si apoi torn blatul.Alegeti varianta care va place.Varianta prezentata de Gaby o aplicam si eu pana m-a desteptat o alta gospodina.


    • Maca, adica io nu-s desteapta? :( :)))
      Glumesc.
      Suna bine si ideea asa cum ai zis-o tu. O sa testez ca e unul dintre preferatele piticilor mei.
      Saru’ mana si de vizita si de comentariu. >:d<

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
Fursecuri “trufe”

Fursecuri “trufe”


Desi mai incercasem acesti biscuiti cu ciocolata si-n alta varianta, astazi m-am oprit la cea postata de LaLena si au iesit perfecti! Sunt MINUNATI! perfecti pentru pastrat chiar mai mult timp in cutii . Vi-i […]

Prajitura Intercontinental si un pranz de duminica

Prajitura Intercontinental si un pranz de duminica


Cum n-o fi bun? Foi cu nuca, straturi de crema cu cocos, stafide, ciocolata. Cine sa reziste? ;;) Noi nu! Prajitura Intercontinental, o prajitura ce se consuma cu moderatie, demna de orice masa de sarbatoare, […]

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti


O reteta simpla pe care o poate face si un copil. Recunosc, e primul meu salam de biscuiti Am ales pentru inceput reteta de salam de biscuiti a Silviei, fara prea multe grasimi, dar o […]

In cautarea amandinei perfecte

In cautarea amandinei perfecte


De cand ma stiu am iubit Amandina. De la prima prajitura mancata in cofetarie, copil fiind, la prima incercare de amandina de acasa pana la cea mai apropiata copie a amandinei originale, amandina cu fondant. […]