tort-cu-frisca-si-mascarpone

tort-cu-frisca-si-mascarpone

Tort cu mascarpone si frisca

Cum ati reusit sa ramaneti impreuna 50 ani?

DSC08125b

Nu intamplator am ales intrebarea si raspunsul pentru aceasta postare, ci le-am ales pentru ca acesta a fost motivul pregatirii acestui tort. Aniversarea a 50 ani de casatorie a parintilor unui drag prieten, un cuplu model, care a stiut sa infrunte viata cu bune si rele.

Sa-i traiasca, sa ne traiasca multi ani fericiti si de-acum inainte, sa-si aline si sa-si usureze impreuna batranetile.

Ingrediente Tort cu mascarpone si frisca

Au fost preparate 3 blaturi
Blat cu diametrul 26 cm

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri amidon alimentar
  • o lingurita praf copt
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • o lingura cacao
  • coaja rasa lamaie
  • un vf. cutit sare

Blat cu diametrul 24 cm

  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri amidon alimentar
  • o lingurita praf copt
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • o lingura cacao
  • coaja rasa lamaie
  • un vf. cutit sare

Blat cu diametrul 22 cm

  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 2 linguri amidon alimentar
  • o lingurita praf copt
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • o lingura cacao
  • coaja rasa lamaie
  • un vf cutit sare

Crema

  • 7 galbenusuri
  • 12 linguri zahar
  • 800 gr mascarpone
  • 3 plicuri zahar valilat
  • 700 ml frisca lichida indulcita
  • o lingurita gelatina granule

Decor

  • 1l frisca lichida indulcita
  • 500 ml smantana pentru gatit
  • 100 gr mascarpone
  • un plic zahar vanilat
  • 3-4 linguri zahar

Sirop

  • 3 linguri zahar
  • 150 ml apa
  • coaja rasa lamaie
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 100 ml cafea preparata

tort-cu-frisca-si-mascarpone

tort-cu-frisca-si-mascarpone

Mod de preparare Tort cu mascarpone si frisca

Se procedeaza la fel pentru toate cele 3 blaturi.

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu varful de cutit de sare, adauga treptat zaharul si mixeaza pana e diluat COMPLET!

Preincalzesti cuptorul

Galbenusurile le freci intr-un bol impreuna cu uleiul si apa. Le adaugi peste albusurile batute. Adaugi si coaja rasa de lamaie si faina cernuta impreuna cu amidonul, praful de copt si cacaua si omogenizezi amestecand usor de jos in sus – NU CIRCULAR!

Tapetezi forma de tort cu ulei si faina (faina doar pe fundul formei, nu si pe peretii laterali) si torni compozitia. Nivelezi usor si bagi la cuptor. Coci la foc mediu timp de 25-30 min. In ultimele 5 minute dai focul putin mai mare. Lasi sa se raceasca in cuptor 5 minute apoi il scoti si treci la prepararea urmatorului blat .

tort-cu-frisca-si-mascarpone

tort-cu-frisca-si-mascarpone

Eu am preparat pe urmatorul in timp ce se cocea precedentul.

Le lasi la racit (sau si mai bine! le prepari de pe-o zi pe alta, se taie mai bine) si prepari crema.

Gelatina o pui la hidratat in 3 linguri apa rece.

Frisca o mixezi , dar nu complet, pentru ca va mai fi mixata si impreuna cu amestecul de galbenusuri.

Pui intr-un vas galbenusurile impreuna cu zaharul si lasi la foc mic amestecand continuu pana ce zaharul e aproape complet diluat. Opresti focul, adaugi gelatina si amesteci pana se topeste.

Pui vasul in altul, cu apa rece si amesteci pana e COMPLET rece. Adaugi vanilia si mascarpone si omogenizezi.

Torni totul peste frisca si mixezi cateva minute, pana ce amestecul capata consistenta dorita.

Nu mixa exagerat de mult sa nu „branzesti” crema.

Foloseste produse de calitate, atat frisca cat si mascarpone sa fie proaspete, sa nu risti sa se taie :).

Da la rece pentru minim 30 minute.

Sirop.

Caramelizeaza zaharul. Stinge cu apa si pune inapoi pe foc. Lasa sa dea cateva clocote, adauga coaja de lamaie , rom si cele 100 ml cafea si lasa sa se raceasca bine.

Taie blaturile pe 3 nivele.

Nu vor fi extrem de inalte blaturile, taie-le cu-n cutit zimtzat, bine ascutit.

Aseaza incepand cu primul blat, cel mai mare, insiropeaza usor (blatul e fraged, nu e recomandat extrem de mult sirop) si intinde un strat de crema. Ai grija cum imparti crema si siropul, sa-ti ajunga pentru toate blaturile.

Mixeaza frisca impreuna cu smantana , zaharul si mascarpone dar la fel, cu grija sa nu exagerezi cu mixatul sa „branzesti” crema.

Imbraca tortul, cu rabdare in frisca, (eu n-aveam atata rabdare, etapa asta i-a revenit sotului 😛 ) apoi spriteaza cu posul frisca pe fiecare nivel.

Pastreaza la rece.

A fost foarte bun! Parol! 😛 :)))

Nota : eu am taiat cate 2 cm de jur imprejul din blaturile superioare pentru ca era cam insesizabila diferenta 😛 :)) dar alte forme nu aveam. Voi daca aveti alegeti vase cu diametrul 26- 22- 18 cm.

tort-cu-frisca-si-mascarpone

tort-cu-frisca-si-mascarpone

Am repetat reteta asta de multe, multe ori, doar ca am facut in forma de prajitura si-am pudrat cu cacao(bineinteles c-am folosit doar ingredientele de la un blat si 1/3 din ingredientele pentru crema si sirop). Este una dintre cele mai bune combinatii.

 

 

 
loading...

Comentarii prin FaceBook

13 Comentarii


  1. Frumos gest, frumos tort!
    La multi ani, sarbatoritilor!


  2. splendid, delicat , iar ocazia….emotionanta! felicitari, Gabitzu si sa atingeti si voi nunta de aur cu bine >:d<
    acum, daca am scris frumos si de bine, imi dai si mie o felie :P:)))


  3. Un gest minunat, un tort frumos si o iubire de poveste sincer. La multi ani celor ce au fost sarbatoriti si sa se bucure de multe momente frumoase impreuna!


  4. La un asemenea eveniment un tort pe masura, minunat! Pup!

  5. Dragoi V. says:

    Arata grozav de bine! Felicitari!


  6. Felicitari Gaby si ptr tort si ptr gest !
    Sa fie sanatosi la nunta de aur si sa sarbatoreasca tot cu torturi facute de tine , muuulte aniversari ale casatoriei …
    PS Maine-poimane facem si noi nunta de safir … te asteptam sa ne surprinzi :))


  7. Splendin tort ai facut Gabytza, e frumos prin simplitatea lui si e mareeeeeeeeee! 🙂 Te pup! >:d<


  8. La multi ani sarbatoritilor! Sa fie sanatosi si multe torturi sa le mai faci! 😉


  9. Un tort minunat,un gest minunata!
    Viata lunga le doresc!!


  10. Foarte frumos gestul tau iar tortul arata minunat! Pupici


  11. Ce tort frumos si ce ocazie minunata! Intotdeauna m-au impresionat aniversarile de 50 de ani..
    Pupici


  12. Minunat tort !! LA multi ani!!

  13. Elisabeta says:

    Sanatate si bucurii sfintite pe mai departe… si sa va auzim la nunta de diamant….

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Tort cu crema caramel

Tort cu crema caramel

Atat de simplu de facut acest tort cu crema caramel, incat e perfect atunci cand nu ai prea mult timp de stat in bucatarie la dispozitie. Eu am pregatit acest tort cadou, insa garantez c-a […]

Tort cu morcov

Tort cu morcov

De mult imi doream sa-ncerc un tort cu morcovi si nu-mi pare rau c-am simtit placerea de-a savura si alt desert, cu mult diferit de preferatele mele, amandinele. Ce m-a facut s-aleg varianta de fata, […]

Tort cu ciocolata Nestle Dessert

Tort cu ciocolata Nestle Dessert

  Mod de preparare Tort cu ciocolata Nestle Dessert Blat Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu putina sare. Cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt. Adauga-le peste albusuri, unde ai pus […]

Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat caramelizat

Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat caramelizat

Prima mea reteta din an, dragostea mea, desertul! 😀 Un tort fix pe sufletul meu, care are la baza reteta unui tort care-a cucerit pe toata lumea, adaptata de fiecare data altfel – cu cafea, […]