Tort cu mousse de caramel, afine si ciocolata

Tort cu mousse de caramel, afine si ciocolata

tort2Minunile sunt langa noi!

Minunea mea cea mica si obraznica  cuminte 😀 a implinit 7 ani. Ce varsta frumoasa! nu?

Am intrat in bucatarie cu gandul sa prepar un tort diplomat sau un tort cu frisca si caramel, dar ca de obicei , una zic ca fac si alta iese. Asa c-am combinat 3 arome care s-au dovedit grozav de bine potrivite odata ce majoritatea au mai cerut cate o felie. Sac! 😛 :)))

Asa ca tort cu trio mousse – caramel, afine si ciocolata, v-am adus astazi sa cititi/priviti si sa preparati si voi 🙂

 

tort lila 1

Ingrediente

  • Blat
  • 4 oua
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri nesquik
  • o lingurita praf copt
  • Mousse caramel
  • 3 linguri caramel gata preparat /4 linguri zahar caramelizat
  • 200 ml lapte
  • 2 galbenusuri ou
  • o lingura nesquik
  • o lingura amidon alimentar
  • un plic gelatina
  • 250 ml frisca mixata
  • Mousse afine si ciocolata alba
  • 150 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata alba
  • 100 gr afine
  • un plic gelatina
  • 200 ml frisca mixata
  • Mousse ciocolata
  • 200 gr ciocolata cu lapte Milka
  • 150 ml frisca lichida
  • 250 ml frisca mixata
  • un plic gelatina
  • Sirop
  • 100 ml apa+o lingura zahar+coaja de portocala
  • Ornat
  • frisca, sirop de afine, ornamente inimioare

cats

Blat.

Mixeaza spuma albusurile cu un varf cutit sare.

Caramelizeaza zaharul pana capata culoarea chihlimbarului si adauga-l fierbinte peste albusuri, in fir foarte subtire, mixand continuu.

Adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt si nesquik-ul. Omogenizeaza amestecand de jos in sus (nu circular), fara a scoate prea mult din aerul format de albusurile batute.

Toarna compozitia intr-o forma rotunda cu diametrul de 24 cm, unsa cu ulei si tapetata (doar fundul) cu putina faina.

Niveleaza si introdu in cuptorul preincalzit, la foc mic, pana capata o frumoasa  culoare la suprafata si trece testul cu scobitoarea (undeva la 25-30minute).

Scoate si lasa la racit.

Mousse de caramel.

Puneti gelatina la hidratat in 30 ml apa rece.

Aici avem doua variante. Eu am avut caramel preparat dupa reteta pe care am prezentat-o aici .

Daca aveti, puneti direct laptele peste el si puneti la foc, la fiert, daca nu caramelizati zaharul (cele 4 linguri) si stingeti cu laptele rece luand cratita de pe foc.

Diluati caramelul in lapte apoi adaugati galbenusurile amestecate cu amidonul si putin lapte rece amestecand continuu, pana se ingroasa. Opriti focul, adaugati gelatina hidratata, nesquik-ul, si amestecati pana se dilueaza complet. Raciti bine si amestecati usotr cu frisca mixata.

Asezati blatul pe un platou , il insiropam cu siropul preparat prin fierberea ingredientelor timp de 2 minute (apoi racit), montam un inel de tort in jurul blatului si turnam mousse-ul de caramel. Nivelam si dam la rece pentru 20-30 minute.

Mousse de afine si ciocolata.

Puneti gelatina la hidratat in 30ml apa .

Intr-o craticioara incalziti frisca lichida, adaugati ciocolata rupta bucati si afinele si amestecati la foc mic timp de 2,3 minute. Opriti focul, adaugati gelatina hidratata si omogenizati pana la topirea acesteia in amestecul fierbinte.  Raciti bine si amestecati cu frisca batuta , usor.

Scoateti tortul de la rece, turnati mousse-ul de afine si-l bagati inapoi la frigider pentru 20-30 minute.

Mousse de ciocolata

Puneti gelatina la hidratat in 30ml apa rece.

Incalziti frisca lichida la foc mic, adaugati ciocolata rupta bucati si omogenizati. Opriti focul si adaugati gelatina. Amestecati pana se topeste , apoi rece turnati peste frisca si omogenizati usor.

Turnati amestecul peste mousse-ul de afine si dati din nou la rece.

Dupa 2-3 ore cu ajutorul unui cutit subtire desprindeti marginile tortului de inel .

Scoateti inelul si decorati dupa preferinte.

Pentru decorul din imagine aveti nevoie de aprox 400 ml frisca plus cateva linguri sirop de afine, dar puteti decora simplu, cu mai putina frisca.

tort papa bun

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

8 Comentarii

  1. merisor says:

    E asa frumos de-ti e mila sa-l tai, iar de gust nici nu vreau sa stiu cum e ca mor de pofta [bs:20]
    La multi ani pentru minunea ta!
    O imbratisare si din partea mea.


  2. La multi ani Mona!
    Tortul cred ca a fost devorat tot ca sigur a iesit delicios!


  3. La multi ani frumosi si sanatosi minunii tale mici si cuminti 😛
    Tortul…hmm, ce sa mai zic….mor de pofta!! Pup

  4. Ioana Muntean says:

    Buna Gaby,

    Sa inteleg ca galbenusurile nu le-ai folosit in blat? In loc de nesquik merge si cacaoua?

    Multumesc,
    Ioana

    La multi ani sarbatoritei!


    • Ah, Ioana, tarziu vad comentariul tau…
      Ba da, le-am adaugat odata cu faina, e doar o omisiune din text pentru care-ti multumesc frumos ca m-ai atentionat.
      O seara frumoasa!

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
 
 
Chilipirul zilei – mobila

Chilipirul zilei – mobila

Nu demult o persoana apropiata mie a facut renovare in apartament. Asta a implicat, printre altele, schimbarea mobilierului. Abia atunci am vazut cat de greu e in ziua de azi sa gasesti o mobila frumoasa […]

Print Friendly, PDF & Email
Choux a la creme

Choux a la creme

Aveti idee cat de mult mi-au placut aceste Choux a la creme? N-aveti…:)) Am multe poze cu deserturi in laptop pe care nu le postez si carora nu le scriu reteta pentru ca nu mi-au […]

Print Friendly, PDF & Email
Fursecuri cu nuca

Fursecuri cu nuca

Probabil printre cele mai simple si bune fursecuri cu nuca  incercate pana acum. Le-am pregatit impreuna cu fiica-mea, deci vor ramane undeva intr-un colt de suflet, fiind facute cu mare drag si emotie. Ma intreba […]

Print Friendly, PDF & Email
Chilipirul-zilei – covoare

Chilipirul-zilei – covoare

Imi plac covoarele si le consider unul dintre punctele „cheie” ale amenajarilor interioare. Alese cu grija, tinand cont de culorile camerei, calitate, forma  si spatiul destinat, pot schimba enorm intregul ambient. Niciodata nu am cumparat […]

Print Friendly, PDF & Email