zurli

Tort de mere cu frisca

Tort de mere cu frisca

Desi desertul de sambata trecuta s-a vrut a fi prajitura Kinder Bueno (pentru care si plecasem la cumparaturi sa iau ce trebuie..:)) ) vizita la matusica despre care v-am povestit de multe ori, care ma inspira deseori in alegerile culinare, m-a facut sa ma razgandesc pe loc :))

Felia de tort servita la ea m-a facut sa vreau tortul meu, intreg :))), simplu si bun, rapid si fara sa murdaresc prea multe vase 😀 – mere cu aroma de caramel, gem cu nuca, pandispan pufos si frisca buna, cum sa nu iti placa? 🙂

Mi-a dat link-ul retetei si-am rezolvat desertul familiei, desert servit cu mare placere 🙂

tort-de-mere

Ingrediente

  • Blat
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri cu varf faina (puteti pune 4 linguri daca nu aveti amidon)
  • 2 linguri cu varf amidon alimentar
  • 2 linguri ulei
  • un vf cutit sare
  • un plic zahar vanilat
  • 1/2 lingurita praf de copt (eu nu am pus, ca nu aveam in casa si se vede din imagine ca iese foarte bine si fara 🙂 )
  • mere (aici depinde de cat de mari sunt, eu am avut micute, de la bunici, si clar nu m-am dus sa cumpar din comert; trebuie sa aveti atatea mere cat sa acopere partial fundul formei in care veti coace tortul)
  • 5 linguri zahar pentru caramel
  • 200 ml frisca lichida si 200 ml smantana fermentata – indulcite dupa gust (eu cred c-am pus vreo 4 linguri de zahar)
  • in plus – gem de prune si nuca macinata

tort-de-mere-2

Mod de preparare Tort de mere cu frisca

Pregatiti o cratita in care veti coace tortul si caramelizati in ea cele 5 linguri de zahar. A mea are diametrul de 18 cm.

Inclinati cratita cu caramelul cald incat aceasta sa curga si pe peretii laterali.

Preincalziti cuptorul.

Spalati cu curatati merele. Scoateti cotorul si asezati merele in cratita peste caramel. Eu am pus si cateva bucatele rupte in timp ce incercam sa le scot cotorul :))

Introduceti cratita in cuptor si lasati la 200 grade timp de 15 -20 minute.

Intre timp pregatiti un amestec consistent preparat din gem amestecat cu nuca macinata. Eu am pus gem de prune dar puteti pune orice gem aveti in casa.

Blat

Separati albusurile de galbenusuri.

Mixati albusurile spuma cu un praf de sare, adaugand treptat zaharul si mixati pana la diluarea cristalelor.

Galbenusurile le amestecati cu uleiul si le puneti peste albusuri. Adaugati si faina, amidonul, zaharul vanilat si omogenizati amestecand usor de jos in sus.

Scoateti cratita din cuptor (dupa cele 15-20 minute) si cu ajutorul unei lingurite umpleti cu gem cu nuca in locul gol lasat de cotor.

Turnati amestecul pentru blat, nivelati si dati la cuptor, la 160 grade, pentru aproximativ 30 minute. Blatul trebuie sa devina auriu si sa treaca testul cu scobitoarea.

Lasati 10 minute, desprindeti usor cu un cutit ascutit si subtire blatul de peretii laterali.

Asezati un platou deasupra cratitei si cu o miscare ferma rasturnati tortul pe platou.

Lasati inca 10 minute si indepartati cratita.

Mixati smantana cu frisca si zaharul pana ce capata consistenta ferma apoi ornati tortul.

Pastrati la rece si serviti…cu pofta 😉

Sursa

tort-mere-1

tort-mere-2tort-mere-3tort-mere-4tort-mere-5tort-mere-6

tort-mere-8tort-mere-9

 

 

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Prajitura Tavalita – de post

Prajitura Tavalita – de post

Prajitura de post mai simpla de-atat, mai buna de-atat si mai economica, nu cred ca este. Ai mei copii au zis asta s-o fac de-acu’ in toate posturile. Ingrediente putine, destul de economica si rapida, […]

Print Friendly, PDF & Email
Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Va spun din start, sosul caramel face toti banii! Sa nu renuntati la el! Am mancat prima oara cornulete d-astea primite, de la mama soacra, si nu-mi venea sa cred ca poate sa-mi placa atat […]

Print Friendly, PDF & Email
Islere cu ciocolata

Islere cu ciocolata

  Indragite de toata lumea, de la mare la mic, fragede de se topesc in gura, islerele pot fi pregatite atat in week-end, pentru desert sau la cafea, cat si de sarbatori, de servit copiilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Lipie cu mac si sare

Lipie cu mac si sare

Pui 25 g drojdie cu putina apa calda (vreo 80 ml), o lingurita-doua de zahar si 2 linguri cu varf de faina, lasi sa creasca sa se dubleze volumul. Tre’ sa fie ca o pasta […]

Print Friendly, PDF & Email