Tort de mere cu frisca

Tort de mere cu frisca

Desi desertul de sambata trecuta s-a vrut a fi prajitura Kinder Bueno (pentru care si plecasem la cumparaturi sa iau ce trebuie..:)) ) vizita la matusica despre care v-am povestit de multe ori, care ma inspira deseori in alegerile culinare, m-a facut sa ma razgandesc pe loc :))

Felia de tort servita la ea m-a facut sa vreau tortul meu, intreg :))), simplu si bun, rapid si fara sa murdaresc prea multe vase 😀 – mere cu aroma de caramel, gem cu nuca, pandispan pufos si frisca buna, cum sa nu iti placa? 🙂

Mi-a dat link-ul retetei si-am rezolvat desertul familiei, desert servit cu mare placere 🙂

tort-de-mere

Ingrediente

  • Blat
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri cu varf faina (puteti pune 4 linguri daca nu aveti amidon)
  • 2 linguri cu varf amidon alimentar
  • 2 linguri ulei
  • un vf cutit sare
  • un plic zahar vanilat
  • 1/2 lingurita praf de copt (eu nu am pus, ca nu aveam in casa si se vede din imagine ca iese foarte bine si fara 🙂 )
  • mere (aici depinde de cat de mari sunt, eu am avut micute, de la bunici, si clar nu m-am dus sa cumpar din comert; trebuie sa aveti atatea mere cat sa acopere partial fundul formei in care veti coace tortul)
  • 5 linguri zahar pentru caramel
  • 200 ml frisca lichida si 200 ml smantana fermentata – indulcite dupa gust (eu cred c-am pus vreo 4 linguri de zahar)
  • in plus – gem de prune si nuca macinata

tort-de-mere-2

Mod de preparare Tort de mere cu frisca

Pregatiti o cratita in care veti coace tortul si caramelizati in ea cele 5 linguri de zahar. A mea are diametrul de 18 cm.

Inclinati cratita cu caramelul cald incat aceasta sa curga si pe peretii laterali.

Preincalziti cuptorul.

Spalati cu curatati merele. Scoateti cotorul si asezati merele in cratita peste caramel. Eu am pus si cateva bucatele rupte in timp ce incercam sa le scot cotorul :))

Introduceti cratita in cuptor si lasati la 200 grade timp de 15 -20 minute.

Intre timp pregatiti un amestec consistent preparat din gem amestecat cu nuca macinata. Eu am pus gem de prune dar puteti pune orice gem aveti in casa.

Blat

Separati albusurile de galbenusuri.

Mixati albusurile spuma cu un praf de sare, adaugand treptat zaharul si mixati pana la diluarea cristalelor.

Galbenusurile le amestecati cu uleiul si le puneti peste albusuri. Adaugati si faina, amidonul, zaharul vanilat si omogenizati amestecand usor de jos in sus.

Scoateti cratita din cuptor (dupa cele 15-20 minute) si cu ajutorul unei lingurite umpleti cu gem cu nuca in locul gol lasat de cotor.

Turnati amestecul pentru blat, nivelati si dati la cuptor, la 160 grade, pentru aproximativ 30 minute. Blatul trebuie sa devina auriu si sa treaca testul cu scobitoarea.

Lasati 10 minute, desprindeti usor cu un cutit ascutit si subtire blatul de peretii laterali.

Asezati un platou deasupra cratitei si cu o miscare ferma rasturnati tortul pe platou.

Lasati inca 10 minute si indepartati cratita.

Mixati smantana cu frisca si zaharul pana ce capata consistenta ferma apoi ornati tortul.

Pastrati la rece si serviti…cu pofta 😉

Sursa

tort-mere-1

tort-mere-2tort-mere-3tort-mere-4tort-mere-5tort-mere-6

tort-mere-8tort-mere-9

 

 

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
 
 
Fursecuri cu ciocolata

Fursecuri cu ciocolata

Mi-am cucerit copiii, cu aceste fursecuri cu ciocolata, la cel mai inalt nivel! :)) Asa cum m-au cucerit pe mine vizual, cand i-am vazut la Miha  Pe voi nu stiu cu ce-o sa va cuceresc. […]

Print Friendly, PDF & Email
Clatite fara gluten

Clatite fara gluten

Cand ai alimente speciale la indemana ti-e mai usor sa pregatesti retete fara gluten, lactoza sau carbohidrati, recomandate in tratarea diverselor afectiuni sau pur si simplu sa gatesti sanatos si responsabil, sa te alimentezi fara […]

Print Friendly, PDF & Email
Prajitura cu nuca si cafea

Prajitura cu nuca si cafea

De mult am in gand prajitura asta, da’ uite ca abia acum i-a venit randul. Da’ cat e de buna! Da’ cat de bine merge la cafea! Bine…se consuma cu moderatie, e cu crema de […]

Print Friendly, PDF & Email
Paine din seminte

Paine din seminte

Fara a avea vreo legatura cu painea obisnuita, din faina alba, painea din seminte este o alternativa sanatoasa, in diete sau pentru cei cu intoleranta la gluten, fiind extrem de gustoasa! Pentru mine cel putin, […]

Print Friendly, PDF & Email