Tort diplomat cu capsuni

Tort diplomat cu capsuni

Pentru aniversarea de anul acesta a fiicei mele, am ales sa fac un tort diplomat. Si cum capsunile sunt vedetele acestui sezon, n-am dat gres sa le aleg ca fiind singurele fructe pe care le-am adaugat in crema diplomat.

Bineinteles ca toata vara puteti pregati acest tort racoritor, usor si bun, cu orice fructe va sunt pe plac, evitand kiwi si ananasul proaspat, care influenteaza actiunea gelatinei.

Desi am tot pregatit diverse variante ale cremei diplomat, de data asta am ales sa pregatesc dupa reteta Violetei.

Ce m-a bucurat a fost faptul ca toti copiii au mai cerut, asa ca merita sa va impartasesc reteta 🙂

Ingrediente

Pentru blat

6 oua

6 linguri zahar

4 linguri faina

3 linguri ulei

3 linguri apa

2 linguri cu varf amidon alimentar (nu amoniac!!)

un varf lingurita praf de copt

un praf de sare

Pentru crema

6 oua

200 g zahar

400 ml frisca lichida indulcita

200 ml smantana pentru gatit

2-3 linguri zahar

o lingurita extract de vanilie

20 g gelatina (granule)

300 g capsuni

Pentru decor

300 ml frisca lichida indulcita

200 ml smantana

o lingura zahar

cateva capsuni

In plus – zeama de la un compot de ananas.

 

Blat

Separa albusurile de galbenusuri

Galbenusurile amesteca-le cu apa si uleiul si cu un tel omogenizeaza amestecand energic.

Albusurile mixeaza-le spuma cu un praf de sare.

Adauga treptat zaharul si nu te opri pana nu-s diluate complet cristalele de zahar. (aprox. 10 minute).

Pune galbenusurile peste albusuri, faina cernuta impreuna cu amidonul si praful de copt si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, incercand sa scoti cat mai putin aerul din albusuri.

Toarna compozitia intr-o forma de tort inalta, patrata (poti coace si in tava rotunda) cu latura de 20 cm unsa cu ulei si presarata pe fund cu faina. Misca usor sa se aseze drept compozitia.

Introdu vasul in cuptorul preincalzit si coace blatul la foc mic spre mediu, pe treapta 2 a cutorului electric, pentru 30-35 minute (fa testul cu scobitoarea)

Lasa la racit. Dupa cateva ore in feliezi in doua felii egale.

Crema diplomat.

Incepe cu capsunile, pe care le speli si le cureti de codita si le tai cubulete.

Le pui intr-o strecuratoare, presari putin zahar pe ele si le lasi sa se scurga zeama lasata.

Pui gelatina intr-o cescuta, impreuna cu 100 ml apa rece.

Ouale le amesteci cu zaharul si le pui intr-un vas cu fund dublu, la foc mic.

Amesteci continuu cu un tel, pana cand zaharul e diluat si compozitia usor ingrosata si spumoasa.

Opresti focul si lasi sa se racoreasca (maxim 5 minute) timp in care mixezi frisca impreuna cu smantana, vanilia si zaharul, pana are o textura ferma.

Iei gelatina si o pui in compozitia calda de oua, amesteci sa se topeasca si sa se omogenizeze.

Racesti complet punand vasul intr-un altul in care ai pus apa rece.

Incorporezi crema racita, cu un tel, in frisca batuta. Pui si bucatile de capsune.

Pregatesti tava in care ai copt blatul tapetand-o cu folie alimentara.

Torni jumatate din cantitatea de crema, asezi o felie de blat, insiropezi cu compotul de ananas, apoi torni crema ramasa.

Pui si cealalta felie de blat, insiropezi, acoperi si dai la rece pentru cel putin 3-4 ore (eu l-am lasat peste noapte).

Rastorni pe platou cu o miscare ferma, desprinzi folia si ornezi dupa inspiratie cu frisca obtinuta prin mixarea ingredientelor pana ce capata textura ferma.

Pui deasupra bucatele de capsune si tii tortul diplomat la rece 😉

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
 
 
Fursecuri cu ciocolata

Fursecuri cu ciocolata

Mi-am cucerit copiii, cu aceste fursecuri cu ciocolata, la cel mai inalt nivel! :)) Asa cum m-au cucerit pe mine vizual, cand i-am vazut la Miha  Pe voi nu stiu cu ce-o sa va cuceresc. […]

Print Friendly, PDF & Email
Clatite fara gluten

Clatite fara gluten

Cand ai alimente speciale la indemana ti-e mai usor sa pregatesti retete fara gluten, lactoza sau carbohidrati, recomandate in tratarea diverselor afectiuni sau pur si simplu sa gatesti sanatos si responsabil, sa te alimentezi fara […]

Print Friendly, PDF & Email
Prajitura cu nuca si cafea

Prajitura cu nuca si cafea

De mult am in gand prajitura asta, da’ uite ca abia acum i-a venit randul. Da’ cat e de buna! Da’ cat de bine merge la cafea! Bine…se consuma cu moderatie, e cu crema de […]

Print Friendly, PDF & Email
Paine din seminte

Paine din seminte

Fara a avea vreo legatura cu painea obisnuita, din faina alba, painea din seminte este o alternativa sanatoasa, in diete sau pentru cei cu intoleranta la gluten, fiind extrem de gustoasa! Pentru mine cel putin, […]

Print Friendly, PDF & Email