Varza calita cu mamaliguta si ardei iute

Varza calita cu mamaliguta si ardei iute

De cum m-am trezit mi-a zburat gandul la o varza calita. Mi s-a facut brusc o poftaaaa.
Nici nu facusem de mult. In general o fac semi fiarta cu afumatura. Azi imi era pofta s-o pap simpla, cu mamaliga si ardei.

Ingrediente
o varza (2-3 kg)
o ceapa
un morcov
un ardei gras galben
o foaie de dafin
marar proaspat
2-3 linguri pasta de rosii
ulei

Ceapa o taiem cubulete. Mocovul il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Curatam ardeiul de cotor si seminte, il taiem in doua si-l tocam.

Varza o taiem in doua, ii curatam cotorul si apoi fiecare jumatate o taiem in doua.
Incepem s-o feliem fasii de aproximativ grosimea unui deget. Mie nu imi place taiata fin si fiarta mult; iese ca o ciorba :))).

Incingem uleiul si punem ceapa si morcovul. Le calim usor pana se inmoaie putin. Adaugam ardeiul tocat si mai lasam putin la calit amestecand.
Adaugam varza taiata (nu o frecam cu sare)si foaia de dafin.

De acum o vreme nu mai avem decat de amestecat periodic in varza. Nu trebuie lasat mult fara sa amestecam pentru ca riscam s-o afumam. Ea va lasa putina apa dar nu exagerat de multa, care se va evapora in timpul fierberii.

Eu am fiert-o intre 30-45 minute. Imi place mai „al dente”, nu-mi place fiarta pana se topeste. Dupa vreo 30 minute adaugati putina sare, moment in care ea va lasa din nou apa.

Gustati si verificati si o fierbeti exact cat va place voua. Mai adaugati putin ulei daca e cazul si daca vi se pare uscata.
Spre final adaugati mararul tocat, pasta de rosii, piper si sare daca mai este nevoie.

Am servit cu mamaliga si ardei iute.
Merge minunat cu carnacior, costita afumata sau cu smantana.

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

16 Comentarii


  1. bai ce pofta mi-ai facut…


  2. Asta da pe gustul meu,imi place cum ai facut-o…
    Pupici si o seara placuta!!!


  3. Alice, asa-mi era si mie dimineata:))). Acu beau o cescuta de bere [blush] :)))


  4. Petro, multumesc.
    Seara frumoasa si linistita si pentru tine.


  5. Buna tare……Eu nu sunt amre amatoare, dar mi-ai facut pofta…..


  6. Imi place tare mult cum ai combinat-o! Pupici si o seara placuta!


  7. Fain ai facut-o. Dar eu vreau d-aia cu suc de rosii si…”carnati Crenguta” :)))


  8. Adela, merci. Neatza buna!>:D<

  9. Anonymous says:

    Märar este cred cä typic pentru Moldova , sau nu ?
    Nu cä ar fii räu , da la voi se bagä Märar si in Sarmale dacä nu mä insel….
    Märarul e bun……Combi asta nu mie cunoscutä


  10. Prietene, eu nu pun mararla sarmale. Verdeata pun doar patrunjel si cimru.
    Nu am pus pana acum marar la varza calita ci patrunjel, dar merge foarte, foarte bine.


  11. mai iar fac varza calita … :)) din cauza ta ofc.. !!! pofta mare coana, pofta mare !! pupici


  12. :))))))
    si io pup, anto drag.


  13. Ah ce mi-as infinge furculita in mancarea asta !! Parca-i simt gustul .. yuuummmmyy!!!


  14. Buna dimineata.
    Hai ca-i simplu, simplu de tot de facut.


  15. Ce bine arata!Trebuie sa fac si eu!
    Pupici!

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Chiftelute de post

Chiftelute de post

E primul post in care incerc mai multe feluri de retete de chiftelute. Dupa cele manastiresti, au urmat astea. Mi-au placut foarte mult! Mai mult decat celelalte. Am mancat prima tigaie singura, cat erau calde. […]

Print Friendly, PDF & Email
Chiftelute manastiresti

Chiftelute manastiresti

C-or fi, or’ n-or fi manastiresti aceste chiftelute, da’ ce stiu eu sigur e ca noua ne-au prins tare bine azi la pranz 🙂 Le poti consuma alaturi de garnitura sau salata, noi le-am mancat […]

Print Friendly, PDF & Email
Fursecuri ciupercute – de post

Fursecuri ciupercute – de post

As vrea o introducere pentru reteta de Fursecuri ciupercute – de post, da’ nu gasesc. Sa imi tot laud eu retetele parca nu se face :)), da’ sincer, se topesc in gura! Si se fac […]

Print Friendly, PDF & Email
Rosii umplute  cu mix de seminte

Rosii umplute cu mix de seminte

Usurel si bun, asa ca dupa sarbatori 🙂 Ingrediente  6 rosii mari  1 ceapă  1 morcov mic  50 g seminte de dovleac si seminte de floarea soarelui  50g seminte de […]

Print Friendly, PDF & Email