zurli

Varza calita cu mamaliguta si ardei iute

Varza calita cu mamaliguta si ardei iute

De cum m-am trezit mi-a zburat gandul la o varza calita. Mi s-a facut brusc o poftaaaa.
Nici nu facusem de mult. In general o fac semi fiarta cu afumatura. Azi imi era pofta s-o pap simpla, cu mamaliga si ardei.

Ingrediente
o varza (2-3 kg)
o ceapa
un morcov
un ardei gras galben
o foaie de dafin
marar proaspat
2-3 linguri pasta de rosii
ulei

Ceapa o taiem cubulete. Mocovul il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Curatam ardeiul de cotor si seminte, il taiem in doua si-l tocam.

Varza o taiem in doua, ii curatam cotorul si apoi fiecare jumatate o taiem in doua.
Incepem s-o feliem fasii de aproximativ grosimea unui deget. Mie nu imi place taiata fin si fiarta mult; iese ca o ciorba :))).

Incingem uleiul si punem ceapa si morcovul. Le calim usor pana se inmoaie putin. Adaugam ardeiul tocat si mai lasam putin la calit amestecand.
Adaugam varza taiata (nu o frecam cu sare)si foaia de dafin.

De acum o vreme nu mai avem decat de amestecat periodic in varza. Nu trebuie lasat mult fara sa amestecam pentru ca riscam s-o afumam. Ea va lasa putina apa dar nu exagerat de multa, care se va evapora in timpul fierberii.

Eu am fiert-o intre 30-45 minute. Imi place mai „al dente”, nu-mi place fiarta pana se topeste. Dupa vreo 30 minute adaugati putina sare, moment in care ea va lasa din nou apa.

Gustati si verificati si o fierbeti exact cat va place voua. Mai adaugati putin ulei daca e cazul si daca vi se pare uscata.
Spre final adaugati mararul tocat, pasta de rosii, piper si sare daca mai este nevoie.

Am servit cu mamaliga si ardei iute.
Merge minunat cu carnacior, costita afumata sau cu smantana.

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

16 Comentarii


  1. bai ce pofta mi-ai facut…


  2. Asta da pe gustul meu,imi place cum ai facut-o…
    Pupici si o seara placuta!!!


  3. Alice, asa-mi era si mie dimineata:))). Acu beau o cescuta de bere [blush] :)))


  4. Petro, multumesc.
    Seara frumoasa si linistita si pentru tine.


  5. Buna tare……Eu nu sunt amre amatoare, dar mi-ai facut pofta…..


  6. Imi place tare mult cum ai combinat-o! Pupici si o seara placuta!


  7. Fain ai facut-o. Dar eu vreau d-aia cu suc de rosii si…”carnati Crenguta” :)))


  8. Adela, merci. Neatza buna!>:D<

  9. Anonymous says:

    Märar este cred cä typic pentru Moldova , sau nu ?
    Nu cä ar fii räu , da la voi se bagä Märar si in Sarmale dacä nu mä insel….
    Märarul e bun……Combi asta nu mie cunoscutä


  10. Prietene, eu nu pun mararla sarmale. Verdeata pun doar patrunjel si cimru.
    Nu am pus pana acum marar la varza calita ci patrunjel, dar merge foarte, foarte bine.


  11. mai iar fac varza calita … :)) din cauza ta ofc.. !!! pofta mare coana, pofta mare !! pupici


  12. :))))))
    si io pup, anto drag.


  13. Ah ce mi-as infinge furculita in mancarea asta !! Parca-i simt gustul .. yuuummmmyy!!!


  14. Buna dimineata.
    Hai ca-i simplu, simplu de tot de facut.


  15. Ce bine arata!Trebuie sa fac si eu!
    Pupici!

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Cornulete de post cu miere si nuca

Cornulete de post cu miere si nuca

Delicioase la cafea, cu lapte sau la desert, aceste cornulete de post se pregatesc la fel de usor pe cat sunt de bune. Aromate, dragalase si fragede 😉 Mod de preparare Cornulete de post cu […]

Print Friendly, PDF & Email
Strudel cu aluat de casa (de post)

Strudel cu aluat de casa (de post)

Din punctul meu de vedere, imaginea vinde 🙂 Cand mi-e pofta de ceva si caut in google, setez cautarea dupa imagini si pe ce-mi pare mai de incredere, apetisant si frumos pregatit, dau clik 🙂 […]

Print Friendly, PDF & Email
Iahnie de fasole (de post)

Iahnie de fasole (de post)

500-600 gr fasole o ceapa mare un morcov 3 foi dafin 2-3 linguri bulion o lingurita boia dulce o lingurita cimbru uscat sare piper o lingurita zahar o legatura patrunjel verde MOD DE PREPARARE RETETA […]

Print Friendly, PDF & Email
Paste cu sos de rosii si ciuperci

Paste cu sos de rosii si ciuperci

Pentru astazi, ajun de Boboteaza (zi de post) , am ales sa postez o reteta de paste cu ciuperci, care poate fi atat de simplu adaptata zilelor de dulce, adaugand ton, carne sau branzeturi. E […]

Print Friendly, PDF & Email