Afinata de casa este reteta pentru care din nou trebuie sa schimb autorul retetei, sa-l trec pe Cezar :))
Cum am scris si la muraturi, de conserve si bauturi in general se ocupa el.
Bine…nu de gem sau gogosari cu sos :)), dar afinata, visinata, muraturi, astea tin de specialitatea lui.
- Avem nevoie de
- afine bine coapte
- zahar
- palinca
unii pun alcool etilic, altii tuica, palinca sau vodka
Mod de preparare reteta afinata
Afinele bine coapte se curata de impuritati.
Se aseaza intr-o damingeana, in straturi. La fiecare kilogram de afine se pun 550-600 grame de zahar.
Ultimul strat trebuie sa fie de zahar. Se leaga damingeana la gura cu o bucata de tifon dublu.
Se pune damigeana in beci, la rece, pentru o saptamana, apoi se agita bine si se mai lasa inca o saptamana.
Cand zaharul e topit, siropul are o culoare superba si un gust inconfundabil, se pregateste afinata.
La noi acasa gusturile nu se discuta. Eu o prefer mai slaba si mai colorata, sotul…mai alcoolizata :))
Noi scurgem siropul (impreuna cu o parte din afine) si amestecam cu palinca dupa gust.
Este si varianta in care puteti turna palinca si deasupra afinelor, in damingeana, tot dupa gust, insa noi preferam prima varianta, deoarece din acel sirop mai folosim si pentru deserturi sau bauturi racoritoare.
Hai noroc!
Ma gasesti si pe facebook – Retete papa bun