mnb

Baked Alaska

3.75KVizualizări
0
(0)

O pufoşenie delicioasă, o bombă calorică, aromată, fină, dulce.
Reţeta mea preferată, prima reţetă preparată „în familie”, la care soţul şi-a dat seama că are înclinaţii şi spre partea culinară .
Am preparat-o de patru ori şi-o s-o  prepar de fiecare dată când doresc să surprind, să satisfac papilele gustative ale unor adevăraţi gurmanzi sau pur şi simplu să mă joc în bucătărie .
Multă lume se fereşte s-o prepare trăind cu impresia că este greu. Nu este deloc şi vă veţi convinge urmărind cu atenţie paşii prezentaţi.

Reţeta mea de suflet – Baked Alaska.

Ingrediente

Pentru îngheţată:
6 gălbenuşuri

400 ml. smântână dulce pentru frişcă
200 gr. ciocolată albă
20 ml. esenţa vanilie
zeama de la jumătate de lămîie
30 gr. unt
150 gr. zahăr

Pentru caramel:
100 gr. zahăr
150 ml. frişcă lichidă
30 gr. unt

Pentru blat:
3 ouă
200 gr. zahăr
150 gr. făină
30 ml.ulei
10 gr. cacao

Pentru bezea:
6 albuşuri

100 gr. zahăr

în plus
2 linguri coniac, plus rabdare

Mod de preparare

Îngheţată.

Gălbenuşurile le-am amestecat cu zahărul şi le-am pus într-o crăticioară, la foc mic, amestecând într-una până ce s-au topit cristalele de zahăr (aveţi grijă sa nu le afumaţi, amestecaţi mereu).

Frişca am bătut-o până am obţinut o consistenţă fermă, bine legată.

Ciocolata am topit-o pe baie de abur împreună cu untul.

Când gălbenuşurile şi ciocolata s-au răcit, le-am amestecat cu frişca bătută şi esenţa de vanilie.Am încorporat uşor.

Am tapetat un bol rotund cu folie alimentară şi am turnat jumătate din compoziţie.

Am băgat vasul la congelator timp de 30 minute timp în care am preparat caramelul.

Am topit zahărul, amestecând, până a căpătat culoarea chihlimbarului.
Am luat de pe foc, am pus frişca şi untul şi am amestecat repede. Se formează „reacţii” aşa că aveţi grijă la abur şi stropi..
Am pus înapoi pe foc şi am lăsat până ce caramelul a fost perfect topit, aproximativ 10 minute.
Am scos îngheţata, am turnat sosul caramel (rece) şi am dat înapoi la frigider pentru 20 minute.

Am scos iar de la frigider şi am pus şi restul de îngheţată amestecat cu zeama de lămâie, am nivelat şi l-am lăsat  la congelator câteva ore bune (recomandabil peste noapte).

Între timp am preparat un blat simplu.
Am pornit cuptorul la temperatura de 170 grade Celsius..
Am separat albuşurile de gălbenuş. Am mixat spumă albuşurile, adăugând în ploaie zahărul, şi am mixat până s-au topit cristalele. Pentru acest pas eu prefer telul în locul mixerului, mi se pare mult mai eficient dar e bună totuşi oricare variantă.
Am adăugat, galbenusurile, apoi făina şi uleiul şi am omogenizat. Am pus cacaua, am amestecat, dar nu complet. Am încercat un amestec uşor marmorat, „jucându-mă” prin compoziţie cu furculiţa.
Am tapetat o cratiţă cu folie de aluminiu, am uns cu ulei, am presărat făina pe fund, am turnat compoziţia şi am nivelat.

Am introdus vasul în cuptorul preîncălzit şi am copt blatul la foc mic până a trecut testul cu scobitoarea (introduci o scobitoare  în mijlocul blatului şi dacă o scoţi curată, blatul e copt). A durat aproximativ 35 minute.

Când îngheţata a fost congelată, am aşezat blatul peste ea, am pus deasupra un platou cu diametrul mai mare decât al bolului şi cu o mişcare fermă am răsturnat tortul pe platou.

…..
Aici am un mic pont.
La mine, stratul  de înghetata era cât pe ce să se răstoarne. Îngheţata şi caramelul nu fac „priză” totală şi se riscă o alunecare, aşa că voi turnaţi caramelul mai mult în mijlocul bolului, lăsaţi marginile stratului de îngheţată libere 2-3 centimetri, pentru a putea face priză primul strat de îngheţată cu cel de-al doilea.
….
Am bătut spumă albuşurile pentru bezea adăugând, lingură cu lingură, zahărul.

Am îmbracat cupola în bezea cu ajutorul unei linguri mari apoi am încălzit şi colorat tortul cu ajutorul unui pistol cu gaz, pentru început plimbând flacăra desupra bezelei uşor, cu mişcări scurte, pentru a o încălzi, apoi insistand pentru a da culoare.

foto edit nov.2011.

Alternativa pistolului este un cuptor bun, cu setări de încălzire a treptei superioare, ce va fi reglat la 200 grade Celsius şi va primi cupola dulce „în gazda”, pentru 5 minute, cât să se încălzească şi caramelizeze bezeaua.
Se serveşte caldă. Poftă bună!

Reteta preluata de la Laura Laurentiu – lauralaurentiu.ro

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

74 de comentarii

Lasă un răspuns

5 × 5 =