Orice gospodina face tort si are o reteta preferata pentru blatul de tort.
A mea este aceasta! Nu se lasa cand in scoti din cuptor, creste intotdeauna perfect si se taie impecabil.
Secretul? – rabdarea. Rabdare sa mixezi suficient albusurile, rabdare sa incorporezi usor ingredientele , rabdare sa il coci la foc mic si sa nu deschizi cuptorul.
Nici vorba sa necesite praf de copt!
Eu va prezint astazi reteta din 6 oua, c-atat aveam eu nevoie acum, un blat de 4,5 cm cu diametrul de 24 cm pe care l-am taiat in 3 felii, dar puteti mari cantitatile in functie de diametrul formei si de reteta ce vreti s-o urmati.
Veti mai inalt? Nicio problema! Ori coaceti in forma de 20-22 cm (va iesi cu un cm mai inalt) ori faceti din 8 oua, 10 oua si tot asa, marind proportional si restul ingredientelor.Important e sa urmati pasii.
- 6 oua
- 6 linguri apa
- 11 linguri zahar
- 9 linguri faina
- 2 linguri cacao neagra
- un plic zahar vanilat
- un vf. cutit sare
[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare Blat de tort perfect „]
- Separa albusurile de galbenusuri.
- Mixeaza albusurile spuma, cu un vf cutit sare.
- Cand sunt crescute in volum si compozitia spumoasa incepe sa adaugi, treptat, zaharul. Eu adaug in ploaie care 2 linguri. Dupa fiecare transa mixeaza la cea mai mare treapta a mixerului.
- Dupa ce l-ai adaugat pe tot mixeaza pana nu se mai simt DELOC cristalele de zahar. Va dura putin dar am zis, rabdare ;).
- Cand compozitia e fina, lucioasa, formeaza tepi la atingere, poti opri aceasta etapa.Preincalzeste cuptorul.
- Adauga apa si galbenusurile si cu o lingura amesteca, de jos in sus (nu circular!) omogenizand.
- Cerne faina impreuna cu cacaua deasupra amestecului de albusuri. Adauga si zaharul vanilat. Omogenizeaza ca si-n etapa anterioara, amestecand usor, de jos in sus.
- Pregateste o forma de tort cu diametrul de 24 cm punand hartie pentru copt decupata pe masura formei, dupa ce ai uns forma cu unt. Preseaza usor sa se lipeasca.
- Toarna compozitia, niveleaza usor cu o lingura si apoi scutura usor forma sa se aseze drept amestecul.
- Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace la 165 grade pana trece testul cu scobitoarea (30 -40 min) .Nu deschide cuptorul in timpul coacerii cel putin in primele 15 minute.
- Lasa-l sa se raceasca si feliaza-l dupa cate ore.Cel mai bine e sa-l faci cu o zi inainte de a-l folosi.
[/preparare]
As vrea sa fac un blat de vanilie si sa folosesc faina de migdale in loc de faina obisnuita pt ca unul dintre invitati are alergie la gluten.Ce cantitati de faina recomandati? Mersi!
Oana, imi pare rau ca vad atat de taziu comentariul…
Eu as zice 6-7 linguri.