Aceasta este reteta de briose pe care-o fac cel mai des. Cu lapte, cu cafea, ceai, la micul dejun sau intr-o seara racoroasa, sunt minunate! Ba chiar si pentru pachetel.
De cand am gasit-o pe siteul cevabun.ro (site care mie-mi place extrem de mult si pe care-l rasfoiesc foarte des 😉 ) am facut-o cu ciocolata tocata, cu stafide, cu bombonele M&M, cu fructe uscate, respectand aceeasi reteta de baza.
De fiecare data ne-a placut rezultatul 😉
De data asta n-am fost prea inspirata, trebuia sa introduc putin mai in interior lingurita cu Nutella, astfel briosele n-ar mai fi crapat usor la suprafata, dar data viitoare stiu 😉
- 250 g faina
- un ou
- 110 g unt
- 200 ml lapte
- 1/2 plic praf copt (6 g)
- 150 g zahar
- un plic zahar vanilat
- putina sare
- coaja rasa de portocala
- 2 linguri fulgi de ciocolata (sau stafide, nuci, crema Nutella, fructe uscate)
[/ingredients]
- Preincalziti cuptorul la 180-185 grade.
- Intr-un bol amestecati toate ingredientele uscate si amestecati-le.
- In alt bol puneti oul, il bateti putin, apoi adaugati laptele (la temperatura camerei), aromele si untul topit si racit.
- Puneti ingredientele lichide peste cele uscate si amestecati usor pana la omogenizare.Nu mixati şi nu amestecaţi prea mult deoarece aluatul şi brioşele trebuie să rămână pufoase.
- Incorporati fulgii de ciocolata sau orice altceva ati ales sa adaugati. In reteta de fata eu am pus nuci prajite si apoi tocate.
- Pregatiti formele pentru briose. Pe cele de silicon eu nu le ung niciodata :). In celelalte am pus forme pentru briose. Nu le-am uns nici pe alea, dar depinde mult de calitatea hartiei, daca nu sunteti siguri ca nu se prinde de ele, le ungeti cu putin ulei.
- Luati cu lingura din compozitie si puneti in forme lasand loc cam de un deget pana la baza formei.
- Eu am pus cate o lingurita cu Nutella rece, in fiecare. Ar fi trebuit s-o apas putin sa intre in interiorul aluatului, da’ nu stiu de ce n-am facut-o :)). Daca alegeti sa puneti fulgi de ciocolata, nu-i cazul sa mai adaugati nimic.
- Introduceti briosele la cuptor pentru 20 minute. Fiecare isi cunoaste cuptorul, poate fi necesar sa le mai lasati pana se rumenesc usor. Faceti testul cu scobitoarea. Daca stiti ca al vostru cuptor arde preparatele la baza, asezati preventiv o tava mai rea pe treapta inferioara.
[/preparare]