Intr-o zi fiica-mea a mancat doi burgeri- pregatiti acasa, fara sa respire.
La final a zis:
– Mama, sa-ti dea Dumnezeu sanatate, sa ne mai poti face!
Ce compliment mai mare poti astepta? 🙂
Sincer, n-am mancat niciodata nici burger nici shaorma la restaurant, habar n-am ce gust au acolo, da’ acasa sunt ambele apreciate maxim!
De la chifla, la chiftea, fac burgerul acasa si sincer nu-s curioasa cum e-n alta parte 🙂
De-a lungul timpului am facut de multe ori si am rasfoit multe retete pe net, am luat putin de ici putin de colo, asa ca varianta mea e asta ce v-o prezint acum.
Reteta pare grea, dar asta doar pentru ca vorbesc eu mult :))), nu-i greu deloc de facut. Eu doar explic cat de dtaliat pot, pentru a fi sigura ca veti avea acelasi rezultat.
Burger – pregatit acasa
Avem nevoie de chifle – aveti reteta aici, sunt bestiale! Eu le fac de 2-3 ori pe saptamana > Chifle
Chiftea pentru hamburger
- carne tocata de vita 800 g (eu fac si din alte feluri de carne, fac si cu amestec porc+vita si cu pui, in functie de ce am in casa, nici in cel din poze nu facusem cu vita)
- o ceapa
- sare
- piper
- boia
- ou – optional (nu pun de fiecare data)
- un catel de usturoi – la fel, optional
- o lingurita mustar
Felii de cascaval/gouda/emmentaler
Sos de mustar
- smantana
- mustar
- putin zahar brun
- sare
Ketchup
Felii de rosii
Felii de ceapa rosie
Incepi intai cu chiftelele, le pregatesti si-ti iei de-o grija. 😉
Intr-un bol mare amesteci toate ingredientele (ceapa si usturoiul tocate marunt) si framanti timp de 5 minute.
Pregatesti un blat de lucru, il ungi cu ulei si pui carnea.
Presezi usor formand un strat de carne cu grosimea egala peste tot, de aproximativ 1-1,5 cm. grosime.
Cu un inel de bucatarie decupezi chiftele de dimensiunea aproximativ egala cu a chiflei, pe care le muti pe un fund, le acoperi cu folie alimentara si dai la rece pentru cel putin 30 minute. Bineinteles ca poti modela si in palme (le umezesti cu apa intai).
Intre timp pregatesti la indemana felii de rosii, felii de cascaval, felii de ceapa rosie.
Pregatesti sosul amestecand intr-un bol smantana, mustarul, zaharul si sarea. Eu pun la 2 linguri mari smantana, o jumatate lingurita mustar, jumatate lingurita zahar si sare dupa gust.
Pregatesti o tigaie mare, groasa.
O pui la incins iar cand este fierbinte pui in ea hartie pentru copt si dai focul la mediu. Asta impiedica evaporarea/arderea sucului pe care-l va lasa carnea, pe care-l vei folosi la incazirea chiflelor.
Pui chiftele, cate iti incap si lasi sa se rumeneasca frumos pe-o parte, invarti cu o spatula, iar dupa ce-ai invartit pui pe fiecare chiftea o felie de cascaval.
Pui capac pe tigaie si lasi sa se prajeasca si pe partea cealalta, timp in care si cascavalul se va topi frumos.
Transferi pe o farfurie chiftelele.
Tai chiflele in doua si incalzesti usor jumatatile de chifla care vor fi baza burgerului, in tigaie, in sosul scurs de la carne.
Cu toate pregatite, montezi burgerii.
Pregatesti baza (chifla incalzita usor), o ungi cu putin ketchup si asezi frunza de salata, apoi chifteaua.
Pui feliile de ceapa rosie, o felie de rosie si o lingura cu sos.
Scobeste usor capacul superior al chiflei (nu vrei sa mananci mai mult paine..:))) si incheie apoteotic montarea burgerului.
Bineinteles ca poti monta cum iti e mai indemana, eu nu stiu daca pun de doua ori la fel :))
Sa va zic cu cata pofta mananca ai mei?
Mai bine nu, va faceti voi buger – pregatit acasa 🙂
edit.22.10.2018
ieri i-am facut iar, cu-n amestec de carne vita+porc, in care am pus putin cimbru, mustar, sare, piper, boia. Insostiti bineinteles de aceleasi chifle inegalabile, acelasi sos din reteta, ceapa rosie, cascaval Dalia si rosii; au iesit o nebunie!