Pentru mine si pentru Mona e desertul suprem! Daca doar atat primim la mic dejun, pranz si cina – cheesecake cu sos de zmeura – noi nu obiectam nimic :))) Stiti cum e, depinde mult de gusturile fiecaruia. Unul prefera prajituri cremoase, altul frisca sau ciocolata, pe cand altul adora prajiturile cu fructe. Desi noua ne plac toate in egala masura, desertul asta e totusi aparte pentru noi, e cumva preferatul, din care putem manca oricat! Danut a afirmat ca e-n top 5 si la el :))
Ingrediente
- 1 kg branza de vaci Pilos
- 200 ml smantana pentru frisca Pilos
- 300 g zahar
- 7 oua medii
- 5,5 linguri amidon alimentar (nici cu varf nici rase, intre)
- 2 plicuri zahar vanilinat
- 3 linguri zeama de lamaie
- un varf cutit sare
Crusta de biscuiti Cheesecake cu sos de zmeura
- 200 g biscuiti simpli (nu populari, biscuiti gen pettite beure)
- 100 g unt
- 2 linguri gem de caise sau prune
Pentru sos
- zmeura congelata
- zahar
- apa
- amidon alimentar
Mod de preparare Cheesecake cu sos de zmeura
Macina biscuitii fin si-i pune intr-un bol in care pui si untul la temperatura camerei impreuna cu gemul.
Omogenizeaza bine compozitia apoi distribuie pe fundul unei tavi unse cu unt, cu diametrul de 24-25 cm (eu am folosit de 22 dar iti recomand o idee mai mare). Taseaza bine cu ajutorul unei linguri (cu dosul lingurii) sau cu degetele, ridicand usor compozitia si pe lateralele formei. Nu trebuie apasat exagerat, doar cat sa se lege ingredientele. Da vasul la rece.
In alt bol pune branza, zaharul si smantana si mixeaza (eu am folosit blenderul) pana obtii o pasta omogena.
Adauga, rand pe rand, ouale mixand dupa fiecare. Incorporeaza zeama de lamaie, zaharul vanilat, sarea, amidonul alimentar si mixeaza doua minute.
Scoate forma pentru cheesecake cu sos de zmeura de la rece si o introdu in cuptorul preincalzit pentru 10 minute la foc mic.(160 grade)
Scoate apoi, toarna umplutura si baga inapoi in cuptor (nu ridica temperatura!) si lasa la copt pentru 40-50 minute , la 160 grade, cu ventilatie, pe treapta 2, apoi intredeschide usor usa cuptorului (pui o lingura de lemn sau o bila de staniol) si mai lasa 10 minute. Verifica sa fie copt, dar nu rumen. (daca da semne de rumenire, pune deasupra o bucata de hartie de copt; nici daca se rumeneste putin nu-i mare bai) Daca nu e legat complet il mai lasi. Interiorul la atingere trebuie sa fie gelatinos, nu exagerat de tare; o sa faci o data, de doua ori si-o sa prinzi ideea. Eu nu iti pot da cu exactitate timpul deoarece cuptoarele difera.
O alta varianta de coacere a cheesecakeului este sa pui intr-o tava mare apa fierbinte iar in ea sa pui tava cu desertul, pe care in prealabil ai imbracat-o in folie de aluminiu pe exterior, pentru a evita patrunderea apei si sa lasi la cuptor timp de o ora la 170 grade, program cu ventilatie. Racirea se face ca mai sus, tot in cuptor.
Sos
Prepari cat vrei tu, mai mult sau mai putin, in functie de preferinte. Eu fac mai mult, pun peste cheesecake si mai pun si la servire pe fiecare portie. Ca idee 300-400 g de zmeura e suficient.
Pui zmeura intr-o craticioara la fiert (poate fi si proaspata si congelata) adaugand o ceascuta mica de apa si zahar dupa gust.
Dupa ce a dat cateva clocote si zaharul s-a topit, diluezi o lingura de amidon alimentar in putina apa rece, pui in craticioara, amesteci si mai lasi pe foc pana se ingroasa. Daca-l vrei si mai gros, pui mai mult amidon, dar tine cont ca sosul pe masura ce se raceste se ingroasa o idee mai mult.
Cand preparatul e rece complet il dai la frigider pentru 5-6 ore (pregateste-l seara, iti va fi mai usor sa-l lasi peste noapte. Nu desprinde inelul mai devreme!
Torni sos peste el dupa gusturile tale, apoi portionezi si servesti.
Cheesecake cu sos de zmeura
- 1 kg branza de vaci Pilos
- 200 ml smantana pentru frisca Pilos
- 300 g zahar
- 7 oua medii
- 5,5 linguri amidon alimentar (nici cu varf nici rase, intre)
- 2 plicuri zahar vanilinat
- un varf cutit sare
- Pentru crusta de biscuiti
- 200 g biscuiti simpli (nu populari, biscuiti gen pettite beure)
- 100 g unt
- 2 linguri gem de caise sau prune
- Pentru sos
- zmeura congelata
- zahar
- apa
- amidon alimentar
Ma gasiti si pe: Retete Papa Bun
Bună! Dumneavoastră ați citit ce ați scris înainte de a posta? Dacă nu citiți încă o dată și rectificati greșelile, dacă nu vă dați seama de greșeli atunci mai bine nu mai postați nimic.
Mihaela, daca comentariul tau s-ar fi vrut a fi pasnic, constructiv si amabil, m-ai fi atentionat ce anume am gresit si as fi rectificat.
Daca vii pe un asemenea ton si cu asa atitudine, asa cum ai zis si tu, mai bine iti vedeai de drum si nu mai lasai comentariu.
Daca am gresit sau omis ceva nu am facut-o cu nicio intentie, ca ofer retete cu poze gratis, nu ma plateste nimeni, insa scriu uneori poate obosita, poate bolnava, poate omit ceva, poate gresesc din tastare si e firesc, e normal.
Fie imi spui ce nu intelegi, fie iti vezi de drum mai departe!
Am corectat unele greseli, pe care daca le remarcam clar le corectam la timp si daca postez sau nu in continuare o fac ca vreau sau ca decid eu, nu-mi este necesara aprobarea ta.