vineri, august 23, 2019

Choux a la creme

160Vizualizări
 
Print Friendly, PDF & Email

Aveti idee cat de mult mi-au placut aceste Choux a la creme?

N-aveti…:))

Am multe poze cu deserturi in laptop pe care nu le postez si carora nu le scriu reteta pentru ca nu mi-au placut in mod deosebit 🙂

Insa pentru Choux a la creme  nu una as scrie ci doua :)), asa bune au fost!

Nu am poze din timpul prepararii, nu ma gandeam ca va fi necesar sa scriu reteta, dar o voi posta asa si voi atasa in timp si alte imagini.

Ingrediente

Pentru cosulete (aproximativ 25-28 bucati, mari)

Toate ingredientele sunt masurate cu o cana de 250 ml

  • o cana ulei
  • 2 cani apa
  • 2 cani faina
  • 6-7 oua mari (in functie de cat cere aluatul)
  • putina sare

Pentru crema

  • 400 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 4 linguri amidon alimentar – NU AMONIAC!- cum confunda foarte multa lume (e ok si faina dar n-as recomanda-o, e mult mai fina si buna crema cu amidon)
  • 5-6 linguri zahar (eu pun 6-7, imi place mai dulce)
  • 250 g mascarpone/ frisca sau unt – eu am pus mascarpone

Frisca

  • 400 ml smantana fermentata, cu 30% grasime
  • 200 ml frisca indulcita (Hulala, Megle, Pilos, LaDorna)
  • un plic intaritor frisca – doar daca e necesar
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • zahar dupa gust

In plus – zahar pudra

Mod de preparare

Pune intr-un vas, pe foc, apa,  uleiul si sarea. Lasa sa dea in clocot si mai lasa pe foc cateva secunde.

Torni toata faina dintr-o data, rapid, apoi amesteci energic cu un tel para pana la omogenizarea completa. Cand observi ca se prinde pe vas o pojghita alba, opresti focul. E semn ca aluatul e bun si apa in exces s-a evaporat suficient.

Lasi la racit si cand mai e doar putin calduta compozitia incepi sa adaugi ouale, unul cate unul, amestecand dupa fiecare pana se incorporeaza. Pui pentru inceput doar 6 oua; daca aluatul iti pare bun de manevrat in poş, te opresti, in caz contrar il adaugi si pe ultimul.

Preincalzesti cuptorul la 220 grade.

Apoi iei din compozitie si pui intr-un poş cu dui mare si spritezi din aluat pe o tava, in forma dorita (ecler sau choux)  in care ai pus hartie pentru copt.

Introduci tava la cuptor si lasi 13-15 minute la 220 grade, apoi scazi temperatura la 180 grade si mai lasi 25-30 minute. Choux-urile sunt perfect crescute si uscate, nu se lasa cand le scoti din cuptor. Cand sunt perfect reci, le tai capacelul si le pregatesti pentru umplere.

Crema de vanilie

Pune intr-un vas cu fund dublu, galbenusurile impreuna cu amidonul si zaharul. Adauga, putin cate putin, laptele, amestecand cu un tel para, avand grija sa nu se formeze cocoloase. Pune vasul pe foc si amesteca continuu, la foc mic, pana cand amestecul se ingroasa si devine ca o budinca.

Acopera-l cu folie alimentara si lasa-l sa se raceasca. Daca nu-l acoperi se formeaza deasupra o pojghita uscata.

Intre timp mixeaza mascarpone (sau unt, frisca, depinde ce ai ales) spuma. Cand s-a racit crema de galbenusuri pune zaharul vanilat si, treptat mascarpone, mixand usor, pana la omogenizare.

Baga crema la rece pentru 20 minute, pune-o apoi in pos si distribui-o in mod egal in cosuletele de choux.

Mixeaza toate ingredientele pentru frisca, initial la treapta mica, pana la omogenizare, apoi mareste viteza si mixeaza pana cand capata consistenta ferma. Adauga intaritorul doar daca este necesar.

Spriteaza frisca cu posul, deasupra cremei.

Pune capacele cosuletelor apoi pudreaza prajiturile cu zahar pudra.

Pastreaza-le la rece pana la servire.

 


 

 

 

 

 

Gaby_D
Scris deGaby_D

Comentarii prin Facebook

 

Lasă un răspuns